A rezsicsökkentés fenntartása viszi el az útépítésekre szánt ezermilliárdokat

Ezért nem épül a szombathelyi északkeleti elkerülő, a kőszegi gyorsforgalmi, és ezért nem lesz 2x3 sávos az M1-es.

1000 milliárd forintba kerül a rezsicsökkentés fenntartása csak idén - mondta a Prtfolio csütörtökön rendezett konferenciáján , Csepreghy Nándor államtitkár.

Ennyi pénzt ad az állam az MVM-nek az idén, hogy pótolni tudják a kieső bevételeket. 2023-ra 2000 milliárdot terveznek erre a célra, vagyis három év alatt plusz 3000 milliárd forint megy el arra, hogy fenntartsák a hatósági árakat az energiaszektorban.

Mindezt úgy, hogy a kormány is látja már, sokáig nem tartható fenn az élelmiszerek és az üzemanyagok ársapkája.

Az M1-es autópálya marad 2x1 sávos
MTI / Bodnár Boglárka

Mindehhez pedig pénz kell, az államtitkár azt is elmondta a konferencián, ezért állították le Visszavonták az M1-es autópálya bővítésére és az M76-os gyorsforgalmi építésére kiírt közbeszerzési pályázatokat 2022. July 09. 11:29 az állami beruházásokat. Összesen 2100 milliárd forintot akarnak megtakarítani azzal, hogy leállítják azokat a nagy állami fejlesztéseket, amelyeknél a tényleges fizikai munka még nem kezdődött el.

Az államtitkár kijelentette, összesen 270 beruházásról van szó, amelyek nem indulnak el az előre tervezett időpontban. Most az a kormány elképzelése, hogy ezeket a beruházásokat újratervezik és 2025-2026-ban újraindítják.

A Nyugat-Dunántúlt is keményen érinti a döntés

Egyelőre nincs pontos, nyilvános lista a leállított fejlesztésekről. De az biztos, hogy az M1-es autópályán nem épül meg Visszavonták az M1-es autópálya bővítésére és az M76-os gyorsforgalmi építésére kiírt közbeszerzési pályázatokat 2022. July 09. 11:29 a régóta szükséges harmadik sáv.

Az M76-os kész szakasza
MTI/Varga György

Az M76-os gyorsforgalmit sem fejezik be egyelőre, a Fenékpuszta és Zalaegerszeg közti szakasz van hátra. Tavalyelőtt átadták Ilyen a Balaton-Zalaegerszeg M76-os gyorsforgalmi út elsőként átadott szakasza 2020. October 23. 16:11 az M76-os első hat kilométerét Balatonszentgyörgy és az M7-es holládi csomópontja közt. Idén tavasszal elkészült Nyolc ember adta át az M76-os út új, három kilométeres szakaszát 2022. March 04. 12:59 a Balatonszentgyörgy és a Fenékpuszta közötti három kilométeres szakasz is, de a teljes befejezésre így éveket kell várni.

A szombathelyi északkeleti elkerülő sem épül meg most Egy darabig nem lesz északkeleti elkerülője Szombathelynek 2022. July 15. 07:21 . És az elkerülőhöz közvetlenül csatlakozó Szombathelyt és Kőszeget összekötő M87-es gyorsforgalmi út előkészítése is leállt. Tavaly lezárult a tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat, a kivitelezésre is kiírták a pályázatot, de a munka valójában nem kezdődött el, és most el is halasztották.

Fel akarták újítani Mészáros Lőrinc cége újítja fel a szombathelyi megyeházát 2022. February 14. 13:20 a szombathelyi megyeházát is. Sőt, a munkát Mészáros Lőrinc cége el is nyerte, a korábban bejelentett 2,23 milliárd forint helyett 3,1 milliárd forintért. De nemrég ezt is leállították Mészáros Lőrinc cége hárommiliárdért újítaná fel a szombathelyi megyeházát, de most ez is elmarad 2022. August 07. 07:09 .

És a sort biztosan lehetne még folytatni, és egyáltalán nem biztos, hogy a kormány takarékossági lépései elégségesek lesznek az energiaválság kezelésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet