Téli parfümtippek – Illatok a Chanel N° 5-től napjainkig

A báli szezonra a hölgyeknek a könnyű púderes, és citrusos-virágos illatokat ajánljuk. Parfümkalandozásra fel!

A parfüm éteri viselet: öltöztet (vagy vetkőztet), illataurával ékesíti testünk. Az illatkombinációk deja’ vu érzést kelthetnek bennünk, elfelejtett élethelyzeteket hívhatnak elő, emlékképet segíthetnek megőrizni. Megfoghatatlan, mikor és miért szeretünk bele épp abba az illatba, s tartjuk ugyanazt pár héttel később már tőlünk távol állónak… Az őszi sminktrend elemzése után most parfümkalandozásra invitáljuk az olvasót, idegenvezetőnk ezúttal is Markó Éva, aki ebben a világban is otthonosan mozog.

"Akkor érzem magam a legjobban, ha nincs rajtam semmi más, csak pár csepp Chanel No5...."
Ha parfüm, akkor nyolcvanhat éve töretlenül az elsők között a Chanel N° 5 áll. 1921-ben Párizs csak erről az illatról beszélt, és Marilyn Monroe is csupán ennyit mondott: "Az ágyban csak néhány csepp N° 5 van rajtam." A modernkori divathistóriában Ernest Beaux titokzatos illata mérföldkőnek számít, ám a parfümmánia, némi túlzással, az emberrel egyidős.

Már az ókori folyami kultúrák is mesterséges illatfelhőkbe burkolóztak, a parfümöt füstáldozatok bemutatásához és a halottak bebalzsamozásakor alkalmazták. A legősibb ismert formula az egyiptomiak által használt „Kyphi” volt, amely több mint hatvan aromával készült: receptjében méz, bor, mazsola, mirha, sáfrány, jázmin, rózsa, koriander, tömjén és nád is szerepelt.

A rómaiak a szandáljukat is illatosították
Az ókorban az úri hölgyek magukat mandulaolaj, méz vagy fahéj alapú kenceficékkel kényeztették, a köznép asszonyai pedig mentát vagy kakukkfüvet használtak. A rómaiak már a fürdővízbe és a ruháikra, sőt szandáljukra is illatos olajakat csepegtettek.
A mirha arab, a kámfor perzsa és kínai, a cimetfa indiai közvetítéssel került Európába.

A mai parfüm szülőatyjának a XVI. században élt olasz illatszerészt, Mauritius Frangipanit tartják, aki az illatanyagokat először oldotta fel égetett szeszben. (A Kölnivíz feltalálása is erre az időre datálható. Egy bizonyos Johannes-Paulus Feminis olasz ószeres Kölnben kezdte árusítani csodavizét: a „Kölnischwassert”.)
Az ipari méretű parfümgyártás a tizenkilencedik században indult be.

Aztán jött 1921, és Coco Chanel a No 5-tel, amely a luxus, a rafinéria, az erotika szimbólumává vált. Hamarosan követőkre is talált, megjelentek sorra a ma is ismert illatnagyságok: Yves Saint Laurent, Gianni Versace, Armani, Givenchy, Estée Lauder, Kenzo, Dior, Bulgari, Arden, hogy csak néhányat említsünk.

Krasznaja Moszkva, a vadriasztó
Történelmi kitekintésünket fűszerezzük a munkásnők illatával, a gulyáskommunizmus kedvelt-rettegett parfümjével, a Krasznaja Moszkvával. Gyermekkorom húsvéti locsolókölnijéről még annyit: a nagymamám esküdött rá. Szőrcsomóba áztatva, oszlop tetejére tűzve távol tartotta a kukoricásból az őzeket. Jöhetett az Armani, az Estée Lauder, vagy a Dior – a rendszerváltás után a nagymama vigasztalhatatlan maradt: a Krasznaja Moszkvának leáldozott, a kukoricást pedig szabadon legelték az őzek.
Hasonló „békeidős” illatélményeket idézhet fel a faburkolatú fiolába csomagolt bolgár rózsaolaj, amelyet állítólag valódi rózsaszirmokból préseltek.

Illatológia
Manapság több ezer különböző illat kerül forgalomba, ám alapanyagaikat tekintve azért sok a hasonlóság, a különbség itt is a részletekben rejlik. Markó Éva illatszakértővel próbálunk rendet tenni, osztályozni…
Az parfüm: parfümolajból, desztillált vízből és alkoholból áll. Minden parfümben először az alkoholt érezzük meg. Gyártanak azonban egy olyan különleges illatszert is, amibe nem kevernek alkoholt: ez az aldehid illat. Fémdobozban árusítják, és állítólag soha sem romlik meg.

Az olajtartalom alapján különböző sűrűségű parfümöket különböztethetünk meg egymástól: leghígabb a desodor, utána az eau de cologne (olajtartalma maximum 6%), aztán az eau de toilette (8%-tól 14%-ig), majd a eau de parfüm (14-18 %), legvégül a tömény parfüm (70%–80 % körüli).

A főbb illatok: a tömjén és a levendula
Az egyik fő alkotóelem, amely soha sem megy ki a divatból: a levendula – ez mind a férfi, mind a női parfümökben egyaránt megtalálható. Összetartja az illatot, elegyít, mint egy csipetnyi olaj a tésztában. Hasonlóan fontos alkotóelemnek számít még a férfiaknál a tömjén, a nőknél pedig a jázmin.
Az alapanyagok szerint a férfi parfümökbe rendszerint fás növényeket, cédrust, mohát, vagy citrusféléket kevernek. A nőiben gyakori alkotóelem: a bergamott, a virágok összes fajtái, és a gyümölcsök.

Milyen a virágos-citrusos, a virágos púderes illat?
Markó Éva a férfi parfümöknél két alapvető illat-típust különböztet meg: a friss fás illatot (belső zsargonban: víz illatot), és a keleties, fűszeresebb illatot.
A női illatokat ellenben négy nagyobb csoportra osztja: a gyümölcsösre, a virágos-citrusosra, a virágos-púderesre, és a keletiesre. A púderes a virágos illat harsány érzetét visszafogja, ezért fiatalosabb, viselhetőbb. Létezik egzotikus keleties illat is, ez fűszeresebb, több fahéjat, szegfűszeget, borsmentát, esetleg ópiumot kevernek közé. Feltalálták a magyar illatot is, amelyet a kreátorok a paprika aromájával bolondítanak meg.

A parfümök illat-klónok
Napjainkban a parfümöket kémiai úton, laboratóriumokban kreálják: az illatokat számítógéppel analizálják, majd szintetikus úton (szintén számítógép segítségével) állítják elő. Magyarul mesterséges teremtmények, természetes kivonatokat csak nyomokban tartalmaznak – ha tartalmaznak.
Állítólag ha az illóolajokat igazi virágsziromból préselnék, még ha az egész Földet virággal borítanánk be sem készülhetne annyi parfüm, amennyi éppen forgalomban van. (A rózsaolaj 1 ml-éhez 1 kg rózsaszirom kellett.)

A alap-illat alapján vásároljunk
Minden illat további három illatcsoportra bontható: fej, szív, és alapillatra. Egy parfümről az első benyomás, ami kialakul bennünk, az a fej-illat. Pár perc elteltével ez átalakul szív-illattá, majd húsz perc elteltével megy át alap-illatba, amikor az alkohol elszáll, és csupán az esszencia marad. Amikor parfümöt vásárolunk, ezt a húszpercnyi időt érdemes hát kivárni.

Az árakról
Egy-egy luxuscég egy évben két-három illatot ad ki, elkülönítve: esti, nappali, elegánsabb, mindennapi használatra.
Pár ezer forint alatt az illatszakértő szerint nem érdemes magunknak illatot vásárolni: ezek általában parfüm-utánzatok, nem az igaziak, hatásuk nagyon hamar elillan.
A boltokban beszerezhető legolcsóbb kategóriák az átlagos „sztárparfümök”, ezeket (30-50 ml-es kiszerelésben) 2-5 ezerig vásárolhatjuk meg. Középkategóriába sorolhatók az 5-8 ezer forintosak. A felső luxus árak (szintén 30-50 ml kiszerelésben) 9-16 ezer forintba kerülnek.
A tömény parfümolaj polci ára (7-9 ml) 20-22 ezer forint körül mozog. Ezek kifinomult-letisztult, extrém összetételűek, tovább dolgoznak rajtuk az illat-tervezők, átgondolt-„biztos” kreációk.

Az idei divat: a könnyű púderes virágos illat
A tél illat-trendje a könnyű púderes virágos, és a citrusos virágos illat. Férfiaknál a friss fiatalos, és a fás friss illatok. Pár éve nagy újdonságnak számított a dinnyés parfüm: ma már inkább vattacukrossal bódítsunk. Ránézésre a szakember is csak nehezen tudja megállapítani, kihez milyen parfüm illik. Mindenki bőrén más és más lesz egy illat, ami függ a táplálkozásunktól, életmódunktól és kisugárzástól. Ez rejtélyesnek tűnik, de igen egyszerű a kémiai magyarázata: az illatanyag a bőrön összekeveredik az illatot viselő saját testillatával.
Általános tapasztalat, hogy míg az idősebbek általában nehezebb, virágosabb illatokat, a fiatalok a púderesebb, könnyebbeket kedvelik.
A 2006-2007-es idény vezető piaci topmárkái: nőknék: a Versace Bright Crystal és a Bulgari Omnia Crystalline, és a férfiaknál: YSL L’Homme és a Versace Man Eau Fraiche.

Hogyan vásároljunk magunknak illatot?
Ha valaki teljesen bizonytalan, érdemes beleszagolnia először az alapillatokba, és utána már könnyebb lesz elmerülni a részletekben. Tapasztaljuk ki, melyik illattípust kedveljük: a könnyű, a nehéz, a fűszeres, a friss, vagy a fanyar illatokat? Ha sikerült besorolni ízlésünket, máris könnyebbé válik a válogatás. Nem elég csak az üveget, vagy az illatmintául szolgáló lapocskát megszagolni, érdemes pár cseppet a bőrünkre is tenni.
Négy illat után azonban minden esetben pihentetni kell az orrot. Érdemes vásárlás közben őrölt kávéba beleszagolni, így semlegesíthetjük orrunkat. A szaküzletek már erre is felkészültek, és nagyon sok parfümériában megtalálható a pultokon a kávé.

Használathoz még egy jó tanács: egy közepes Eau de parfümnél elég reggel 3-4 fújás, ami 24 órán át ápol, és ha kell, eltakarJ.
Végezetül még egy megjegyzést: az igazán nívós parfümnél maga az üveg is iparművészeti remek, a tároló-elemek külön elemzésre is méltók lennének…

A parfümök összetevői

A hagyományos virág-illatok közt a jázmin, a levendula, a nárcisz, ibolya, gyöngyvirág, narancsvirág, rózsa, tubarózsa, ylang-ylang, kamilla, rekettye és szalmavirág a kedvelt. A parfümökbe gyakran kerülnek még levelek és növényi szárak alkotóelemei (rozmaring, zsálya, fekete üröm, bazsalikom, citromfű, tárkonyüröm, eukaliptusz, muskátli, babér, menta, mirtusz, pacsuli). A kínálatban szinte az összes déligyümölcs megtalálható. A fák részeit, gyantáját és kérgét is analizálják: népszerű a rózsafa, nyírfa, fahéj, cédrusfa, sziámi benzoégyanta, tömjén, galbánumgyanta, mirha, Herkules-gyökér. A mohák gyökereiből, és bizonyos növények magjából is nyernek olajokat: ilyen például az ánizs, a paradicsommag, a szegfűszeg, a koriander, a kömény, a szerecsendió, és a bors.
Extra illatanyagokat analizálnak a fehér csokiból, de van bőrillat is. Léteznek parfüm-családok, amelyek a teákra specializálódtak: akár zöldre, fehérre vagy vörösre.

S hogy egy konkrétummal is előrukkoljunk: a Chanel híres parfümének titokzatos illatát egy leírás szerint például a jázmin, a rózsa és az ylang-ylang adja, melyek szintézisét metilionokkal és aldehidekkel oldották meg. A szantálfa, vanília, izoeugenol és a pézsma kellemes hatását kelti.

Állati eredetű alapanyagokat már nem igazán alkalmaznak
A parfüm-kreátorok az utóbbi időben állati eredetű anyagokat már nem igazán használhatnak, ám nyomokban azért előfordulhat. A legismertebb állati eredetű összetevő az ámbra, amelyet az ámbráscet gyomrából kiszedett kavics alakú képződményből készítenek. (A néhány kg alapanyagból egy-két dkg használható fel.) Ezen kívül a pézsmatulok (Ázsia hegyvidékein), a cibetmacska (Etiópia) és a kasztoreum (a hódok egyik fajtája) mirigyeit vegyítik illataink közé. Kikészítésük módját jobb nem részletezni…

adó 1% nyugat.hu 2025

Segítsd a szabad újságírást helyben is! Támogasd a Nyugat.hu-t!

A szabad sajtót egyre több támadás éri, és a világot ellepik a hamis hírek. Támogassatok minket adótok 1 százalékával, hogy egy olyan országban élhessetek, ahol gyakorolhatjátok a jogaitokat.
Tovább a felajánláshoz!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű