Kisfröccs, mézes rum és karaoke - Kocsmatúrán jártunk Szombathelyen 1.

Megnyertük a főnyereményt!? - hívott fel egyik délután lelkesen a kolléga.


Az anglikán Lófej
Első utunk a belváros közelében lévő Lófej kocsmába vezetett. Mivel egyikőnk jónéhány hónapig a közelben lakott, kisebb fenntartásokkal tértünk be az egységbe, de csak kellemes benyomás ért minket. Talán a korai órának (nem volt még este nyolc) köszönhetően, csupán két fiatal srác volt a kocsmában, akik a sarokban álló játékautomatát bűvölték.

A két olasz kisfröccs összesen 92 forintba kerül, zavaromban adok is bő nyolc forint borravalót, minőségével nincs gond. A hely egyébként különösebb változás nélkül élte át az utóbbi évtizedeket, akár a hatvanas években is lehettünk volna. Elhasznált bútorok, olajos vásznas asztalok, cserépkályha. A sarokban tévé, az egyik zenés csatornán a Black Velvet szól, összenézünk, jó pont. Aztán felfedezzük, hogy egy komoly összeállítás lóg a falon a Manchester United csapatáról, mellette eredeti grafikák, a kolléga meglepődve ismeri fel az angliai Yorkshire látnivalóit.

Van, aki a gépbe dobja, és van, aki?
A csapos aztán felvilágosít, egy baráti társasággal lelkes MU-szurkolók, és amikor csak tudnak, elutaznak a csapat meccseire. Tényleg? Angliába?? – tör ki belőlem a kérdés, mire a csapos: – Persze, még Koppenhágában is voltunk, és sorol még néhány európai nagyvárost. Nézd, valaki a gépbe dobja a pénzét – int a sarokban bűvészkedő fiatalok felé, mi meg erre költjük? Egy meccsen aztán összeismerkedtek egy angol férfival, az ismeretségből barátság lett, ma már nem kell szállásra költeniük. Csak a repülőjegyre, ami ma már elég olcsón megoldható, meg a bérelt autóra. Ami ugyanannyiba kerül, mint nálunk, avat be a kulisszatitkokba.

Még egyszer megcsodáljuk az angliai utak során beszerzett grafikákat, elköszönünk, hosszú még az éjszaka.

Sör ajándékba
Hosszabb gyaloglás vár ránk, a Derkovits lakótelep felé indulunk, a Paragvárin azonban utunkat állja a Helikon. A családi ház pincéjében működő borozó már egy korábbi alkalommal is meglepetést okozott, a talponálló és a hátsó, üldögélős helyiség mellett ugyanis van még két kisebb terem, oda azonban csak a söntésen át lehet bemenni.
– A törzsvendégeknek van – mondja a barátságos pultoslány, ebben a pillanatban egy ismert, fiatal politikushölgy lép be az ajtón, meglepődve, de mosolyogva köszön, és a söntésen át távozik. Megértően nézünk össze, aztán belekóstolunk a 60 forintos fröcsbe és a 180-ba került pohár sörbe.

– Oly távol vagy tőlem és mégis Kozel – szentségtelenítjük meg az első komolyabb magyar rockopera sorait.

A hely egyébként konszolidált, csendes, a belső helyiség tévéjén néhányan egy romatikusnak mondott sorozatot néznek, amikor vége van, távoznak. Így már könnyebb fotózni is, a csaposlány készséggel bólint kérdésünkre.
Közben kapunk ajándékba egy pohár sört, amit véletlenül csapolt ki. – Inkább nektek adom, mint… – a mondatot nem fejezi be.

Repülő szarvas hattól hétig
– Osszuk el testvériesen, te felezel, én választok. – Döntjük el (majd le) a grátisz sör sorsát. Feltűnik, hogy a falon kis kompozíciók kínálják a borokat, de a féldecis üvegek kissé komolytalannak tűnnek. Elég széles a kínálat, az árak sem veszélyesek, a dizájn és a pultoslány mosolya marasztaló, de indulnunk kell tovább.

A Szűrcsapó utcai Anita presszó más minőség. Nagy hely, kényelmes padok, asztalok, kénytelenek vagyunk leülni, mert a talponálló pultok mellett nincs szabad hely. Mint ahogyan az asztalok többségénél sincs, meglepődünk, hétköznap este milyen sokan vannak. Párok, kisebb társaságok, még annak sincs visszatartó ereje, hogy a presszóba minden oldalról szabad a belátás az utcáról.

Az árak hasonlítanak a Helikonéhoz, eddig kellemes benyomásaink vannak a költségekről és a minőségről is.
A kolléga örömmel fedezi fel, még most is ingyenes a zenegép, sőt annak repertoárja is megfelel ízlésének, be is programozza úgy egy órányi anyaggal. Bár nem maradunk sokáig, hiszen a helyre nem igazán illik a kocsma kifejezés.

Fotósunk aztán nevetve mutatja a bejárat feletti fényreklámot. Repülő Szarvas 400-ért, este 6 és 7 között. Kis türelemmel azt is olvashatjuk, hogy a fantázianév egy koktélt takar, de a szűk időtartamú akció vonatkozik a 0,66 literes üveges sörre és a tequilára is. Előbbi 205, utóbbi 280 forintba kerül.

Mire itt is végzünk, rájövünk: elmúlt tíz, a helyek többsége bezárt. Keressük hát azokat, amelyek éjszaka is enyhet adnak. De erről majd cikkünk második részében olvashatnak…

Kisfröccs, mézes rum és karaoke - Kocsmatúrán jártunk Szombathelyen 2.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű