Hetven tonna szemét Ausztriából - most vasúton

Sérült ponyva buktatott le két vasúti kocsi szemetet Szentgotthárd pályaudvarán.

- Előírásszerűen kisorozásra került a két kocsi, hogy el ne vesszen a rakomány. A kódolt menetlevélen textilipari hulladék volt feltüntetve. Utánanéztünk, ki a fogadó fél és megkerestük, a cég azonban nem tudott a küldeményről. A két vagont ezután visszairányítottuk Ausztriába, és átadtuk az ÖVB-nek, a kocsik csütörtökön este elhagyták az országot - mondta el Edlinger János, a GYSEV pályavasúti üzemigazgatója, aki nem tudott róla, hogy a közelmúltban érkezett volna másik szemétszállítmány is ezen a szakaszon.

Kérdésünkre, hogy hova került volna a szemét, az igazgató nem kívánt válaszolni, csupán annyit mondott: Győr-Moson-Sopron megyébe. Ez azonban alátámasztja értesülésünket, miszerint Sopronban lett volna a végcél, és egy közeli cég lett volna a címzett. Az már szintén a feltételezés a részünkről, miszerint nem biztos, hogy a szállítólevélen megnevezett cég valóban nem tudott a küldeményről. A "lebukás" után azonban őrültség lett volna elismerni, jó pénzért valóban ők lettek volna az átvevők.

Legközelebb talán célszerű lenne beengedni az országba a szemétvonatot, és nyomon követni a hulladék útját, majd a lerakás előtt lecsapni a lánc résztvevőire.

Földön, vízen és a levegőben is jönne a szenny
Szentgotthárd és környéke lakóinak idegeit mostanában sok hulladékkal, szennyezéssel kapcsolatos dolog borzolja. A Rába évek óta habzik az osztrák bőrgyárak szennyvizétől és a Lapincsba engedett nagy mennyiségű só sem tesz jót a folyónak. A múlt héten olaj is jött az osztrákoktól, a Rábán és napirenden van a határ osztrák oldalára építendő szemétégető ügye is. Magyarra lefordítva földön (vasúton), vízen (a Rábán) és a levegőben (a szemétégető füstjével) is jönne a szenny az osztrákoktól.

Kérdés, meddig hagyják még ezt az illetékesek?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű