Szemben az iskolapaddal

Míg a hírek vizitdíjról, kordonokról, adókról szólnak, addig a Kanizsai matek-fizika szakos tanára diákjai között talál üdvözülést.

A munkában, azon kívül, hogy dolgozni kell, a koránkelés a legutálatosabb dolog – mondaná Garfield. Nincs ez másként Artner Zsolt, a Kanizsai Dorottya Gimnázium matek-fizika tanárának életében sem. Persze hogy kinek mi számít korainak, az relatív – mi 7:10-kor kezdjük közös napunkat. A suliba kocsival megyünk, de ne gondoljuk, hogy a tanár úr ennyire el van eresztve: a szállítóeszköz testvérével közös szerzeménye. Zsolti friss, egyáltalán nem látszik rajta a „már megint dolgozni kell” fíling: szereti a munkáját, szeret gyerekekkel foglalkozni. Óvóbácsinak készült, de a kanizsaisok (bal?)szerencséjére énekhangja nem ütötte meg az ehhez szükséges mércét.

Nem elég egyszer ráütni kalapáccsal
Munkahelye az iskola, irodája a tanári, ahol egy kis íróasztal és egy szék jelzi birodalmának határait. Persze nem itt ül egész nap: óráról órára, teremről teremre jár. Munkaruha nincs, a köpeny már rég nem kötelező. Farmernadrág, kötött garbó, a nyakban MP3 lejátszó, tankönyvek és napló a kézben.

Itt a nyersanyag a diák, akire nem elég egyszer ráütni a kalapáccsal, és dobozolni a készterméket. A megmunkálás évekig tart, és az eredmény így sem garantált. Rengeteg türelmet, ismeretanyagot, felkészültséget és kitartást igényel a pedagógusi hivatás: a folyamatos önfejlesztés és az otthoni pluszmunka szintén velejárója a tanári pályának.

Így nyomja a tanár úr
A tanári hivatás szépsége és egyben neheze az egyensúlyban rejlik. Előre meghatározott ütemben kell haladni a tananyaggal, úgy, hogy a jobbak se unatkozzanak, de a gyengébb tanulók is értsék a feladatot. Közben ügyelni kell az osztályfegyelemre, hogy tényleges tanulással telhessen az a negyvenöt perc.

Bár a diákok nem látják be, de a tanárnak is érdeke az ötös dolgozat. Az utált feladatsor, a szóbeli felelésen kívül ez az egyetlen visszajelzés a pedellusnak, hogyan végezte munkáját. A dolgozat feladatainak összeállítása, javítása otthoni munka.

Artner tanár úr mindent megtesz a sikerért. Amikor egy diák a táblánál dolgozik, helyére ül és füzetébe jegyzetel, hogy a felelő ne maradjon le. Közös munkánál inkább kérdez és rávezeti az osztályt a megoldásra, ezzel is ösztönözve az önálló gondolkodást.

Kóla ebédre?
7:45-től, attól függően milyen nap van, 5-6 órát kell tartania Zsoltibá’-nak. Az órák nem feltétlenül követik egymást, ezért az így keletkező lyukakat volt- és jelenlegi diákok korrepetálásával tölti. Nem ritka az sem, hogy utolsó órája után néhány diák kedvéért külön matekot tart, ami gyakran a megtöltendő bendő rovására megy. Nincs ez másképp most sem: fél liter Pepsire marad idő a szokásos pénteki foci előtt.

A csapatok ilyenkor tanárokból, diákokból, ismerősökből verődik össze. Két órán keresztül kergetik a bőrt a KDG tornatermében. A mai napon még egyszer is van foci. A tanár úr egy amatőr csapatnak is tagja, így este a fősuli tornatermében lép újra pályára.

A „főnök” se lihegett a nyakunkba
Szellemi munkavégzés, sporttal kitöltött szabadidő, egyeedül az ebéd nem nevezhető tartalmasnak. A mai napi munka cirka hat és fél óra. Fizikailag ugyan nem megterhelő, de az elmét erősen igénybe veszi. A felelősség hatalmas – lévén a következő generáció ül az iskolapadokban –, a stressz minimális, legalábbis ottjártunkkor nem találkoztunk rossz gyerekkel. A „főnök” se lihegett a nyakunkban, ez a munka nem mennyiség-orientált. Igaz, a fizetés a megtartott órák után jár, de se többet, se kevesebbet nem lehet tartani az előírtnál. A szabadság sem több, mint máshol, sőt még az időpontja is elő van írva.

Az ezért járó pénz nettó 90 és 110 ezer forint között mozog, a túlórák és a helyettesítések függvényében. Hogy Zsolti elégedett-e keresetével, negatív a válasz. Még édesanyjával él, de nem ritka, hogy hónap végén rászorul a szülői támogatásra.

De nem panaszkodik. A tanításnak él, a diákjai jelentik számára a családot. Már most közösen tervezik a nyári többnapos biciklitúrát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű