Mezítláb a vépi parkban – ahol a Nokia területi igazgatója és Laár András is jógázik

Paramhans Swami Maheshwarananda jógival beszélgettünk, akinek módszerét több mint 19 ezer helyen tanítják.

Szombathelytől egy ugrásnyira, a vépi mezőgazdasági szakiskola ligetes-erdős rengetegében már-már tapintható a nyugalom, idilli harmónia fogad. Mint a hindu mesékben: a lenge fehér-sárga-narancssárga textíliákba öltözött jógázók a fák árnyékában meditálnak, amúgy mosolyognak, kedvesek és szolgálatkészek. A betonút mellett megannyi cipő gazdátlanul hever, szigorúan csak mezítláb vegyülhetünk a kertben üldögélő tömegbe.

Középen a szentélyszerű kisszínpadon, egy házi-oltár mellett narancsságában, borzas őszes-fekete hajjal szakállasan üldögél a guru, a hazánkban is népszerű "Jóga a mindennapi életben" című könyv és gyakorlati rendszer szerzője, Paramhans Swami Maheshwarananda. Előtte a tanoncok erdeje, lehetnek vagy háromszázan-négyszázan, polifoam lapokon és matracokon néma csendben, áhítattal hallgatják a mester szavait. Swamiji a tanítványok kérdéseire válaszolgat, épp azt fejtegeti, miért is baj, ha ragaszkodunk a szerelmünkhöz. Angolul beszél, egy hölgy tolmácsol: „ A természetben is mindenütt megvan a szeretet, a törődés, ami nem egyenlő a ragaszkodással. Törődünk a gyerekeinkkel, és szüleinkkel, és ez természetes, de ez nem kell, hogy ragaszkodás legyen…” – magyarázza.
A szervezők a színpad elé tessékelnek bennünket, Swamiji ránk mosolyog, köszönt, ezer szem szegeződik ránk – legszívesebben elbújnák – majd a Mester a tanítványok beleegyezését kéri a fotózáshoz.

Swamiji eztán fotósunk kedvéért rögtönzött ászana-bemutatót is tart
A több száz tanítvány egyszerre mutatja be a kért gyakorlatokat. Közben mi a tábor fő szervezőjével, Kovács Károllyal diskurálunk. A szeminárium két hetes - meséli– péntek reggelig tart, közel kétezer-ötszázan vesznek részt rajta, de a tanítványok állandó mozgásban vannak. Akad, aki csak egy-két napra tud leugrani, mások végig, vagy egy hétig maradnak. Idén a július 21-ei Guru-purnima ünnepre zarándokoltak el a legtöbben. A világ megannyi térségéből érkeztek: egész Európából, Angliából, Ausztráliából, Új-Zélandról, Afrika országaiból, valamint Kanadából, de többen jöttek Indiából is. A szeminárium résztvevőinek egy nagyobb csoportja most nincs jelen, ők a haladók, akik valahol egy másik térségben, vagy a szabadban napi tizennégy-tizenhat órát meditálnak.
A jóga hívei 15 éve szerveznek már Vépen szemináriumokat: itt minden egyben van, kényelmesen elférnek, adott a nyugalom és a béke, jó a szálláshely és a konyha, és kiváló gyakorlóhelyeket lehet találni. – érvel a falu mellett a szervező.

Ahol a Nokia területi igazgatója és Laár András is gyakorol
Ide bárki eljöhet, teljesen nyitottak, korosztályi kikötés sincs, kisgyermekes családok és nagymamakorúak egyaránt jógázhatnak velük. Akad köztük olyan, aki egy hónapja kezdte, mások negyven-ötven éve gyakorolnak, de a tanítványok mellett jógaoktatók is részt vesznek a kurzuson.
Az ászanákat végzők közt Kovács Károly egy magyar fiatalemberre hívja fel a figyelmünket, ő Dubaiban él, és az ottani Nokia területi igazgatója. Családjával minden évben itt tölti szabadságát. Mögötte a második sorban pedig Laár Andrást bökjük ki.

Swamijiről is érdeklődünk, megtudjuk 62 éves lesz augusztusban. Nincs családja, helyesebben mindenki a családja, ő az egész emberiségért, és az univerzumért dolgozik.

Az edzés része a hajnali vizes fűben járás
A tábori életről is kérdezősködünk: hajnali kelés, fél hatkor már a futballpályáján gyakorolnak, ott a legnagyobb a tér. Az edzés része a hajnali vizes fűben járás, a sétálás, és különböző ászanák gyakorlása. Aztán a reggeli következik, majd jönnek az előadások, amelyeken gyakorlati filozófiai kérdések vitatnak meg. Ebéd, majd pihenés következik, az úgy nevezett jóga-nidra (=a jógik tudatos alvása), utána megint gyakorlás és diskurzusok.

Közben Swamiji jó étvágyat kíván tanítványainak, elindul. Mi követjük. Egy központi irodába vezetnek bennünket, a megyei napilapnak dolgozó kollégával egy kisebb fotelből faggathatjuk a láthatóan az emberek számára rutinosan nyilatkozó Mestert. Közben megcsörren a mobilja, mosolygunk, csengőhangja eredeti spirituális indiai zene.

A beszélgetés
Swamiji és az Őt követők tizenöt éve járnak Vépre, évente két-három alkalommal is megfordulnak itt. „Nagyon szép természeti környezetben lehetünk, nagyon jó helyen fekszik Vép, és nyugodt a környék. Itt a résztvevők biztonságban érezhetik magukat, és a környékbeliek is roppant készségesek.” – teszi hozzá. A szeminárium hallgatói valódi vegetárius életmódot folytatnak, nem fogyasztanak alkoholt sem, és nem élnek droggal: „Nagyon nyugodt emberek, fegyelmezettek, nem csinálnak felfordulást sehol.”

A jógamester harminchét éve él Bécsben, ott kezdte el kidolgozni „A jóga a mindennapi életben” című rendszerét. Olyan tanterve van, amely lépésről lépesre, módszeresen avat be, a kezdő lépésektől egészen a haladó szintig. Rendszere nemzetközileg is elismert, különböző gyógyhelyeken is alkalmazzák, tudományos elismertsége is nagyon jó. Módszerét számtalan rehabilitációs központban is használják. Budapesten és Ljubljanában neki köszönhetően a jóga egyetemi sport is.
Tíz-tizenöt különböző kiadványa van, kidolgozott külön gyakorlatsort például hátfájás ellen, magas vérnyomásra és cukorbajra is. Magyarországon az első könyvét, a Jógát először 1984 karácsonyán dobták piacra, akkoriban két hét alatt tizenötezer példány kelt el. (Ennek köszönhetően, akkor még szokatlan „gyorsasággal” két év multán újra kiadták, de már 60 ezer példányban.) Műve eddig tizenkét-tizenhárom nyelven jelentek meg, például hindiül.

A „Jóga a mindennapi életben” című rendszerének fő feladata – hallhatjuk a Mestertől –, hogy az emberek számára elhozza a fizikai, mentális , társadalmi és spirituális egészséget. Társadalmi egészség alatt - magyarázza - azt érti, hogy az emberek drog és bűncselekmények nélkül, tisztán éljenek. A spirituális egészség pedig Isten megvalósítása, akkor ha valaki ezért gyakorolja a rendszert. De – hangsúlyozza – semmilyen valláshoz, felekezethez nem tartoznak, a jóga nem vallás, hanem tudomány.

Évente két-három világbéke konferenciát is szerveznek
A szervezet számtalan társadalmi tevékenységet is végez, szorosan együttműködik az ENSZ-szel, és tagja az Earth Charternek. Sokat tesznek a környezetvédelemért, és a világbékéért.
Az indiai jógik is büszkék rá – közölte. Egyáltalán nem furcsállják, hogy Európában népszerűsíti ezt a rendszert. Mint vallja: "a jóga egyetemes dolog, az az egész emberiségnek találták ki, a jóga kizárólagosan egyik kultúrához sem tartozik, bárki gyakorolhatja. A telefon magyar találmány, mégsem csodálkozik egy magyar sem, hogy világszerte ezzel kommunikálnak. Az indiai emberek csodálattal tekintenek rám, és büszkék arra, hogy ilyen sokan gyakorolják szerte a világon a jógát. Akár indiai valaki, akár európai, oxigénre mindenkinek szüksége van."

Senki teremtmény ne szenvedjen azért, mert meg akarjuk enni
A mestert a vegetárius táplálkozásról is faggattuk, mivel tudjuk, hívei ezt az életmódot követik: "Mindenkinek szabadságában áll dönteni, eszik-e húst vagy sem. A fő ok, amiért mi nem eszünk, hogy ne kelljen ölnünk. Egyetlen teremtmény se szenvedjen azért, mert meg akarjuk enni. Az állatok ugyanis ugyanazt a fájdalmat érzik, mint az emberek. Ártatlan lények, semmit nem tettek ellenünk. Nekünk pedig nincs jogunk megölni őket. Másodjára viszont nem tudhatjuk melyik állat milyen betegségben szenved, ami aztán belekerül az ételünkbe. Ezért nem tanácsos ebből a szempontból sem húst fogyasztani..."

A róla elnevezett őserdőben százmilliónyi fát ültettek
A világ minden tisztességesen gondolkodó embere boldogtalan – közli. Nagyon fáj neki, hogy mennyire rossz irányba tart a világ. Tanítványaival keményen dolgozik azon, hogy ne így legyen: erdőket ültetnek, vízgyűjtő programokat finanszíroznak, minden katasztrófa sújtotta területen segíteni próbálnak. Dél-Ausztrália miniszterelnöke az ő közbenjárásával nemrégiben óriási erdőket telepített, amit aztán róla neveztek el: százmilliónyi fát ültettek. Kidolgoztak egy rendszert, hogyan tudják felfogni az esővizet, hogy aztán jó minőségű ivóvízzel lássák el azokat az embereket a világban, akik máskülönben szomjaznának. Van állatmenhelyük is, ahol az élőlények biztonságban élhetnek. Indiában szegény gyermekeket támogatnak. Távolabbi célja például, hogy Indiában minden kislány tanítatása ingyenes legyen.
A Mester tanítványai számát még megsaccolni sem tudja: csak azt tudja, hogy a világon több mint 19 ezer helyen tanítják módszerét.

Elárulja még, Bécs belvárosában van egy kis privát lakása, de szinte minden héten máshol, más jógaközpontban alszik, és a világ legkülönbözőbb pontjain tartózkodik. Pénteken például Indiába repül…
Mi még fellátogatunk az első emeleti alkalmi vegetárius büfébe, ahol krémes sütemények és pogácsák közt válogatunk, de kapható itt pizza-szelet, és speciális indiai olajban sült tészta is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű