Jordán Tamás tele tervekkel - Újabb felemás színházi szezon előtt

A szombathelyi színház támogatásának fele még hiányzik, de Jordán Tamás bizakodó: „Vigasztalás lehet, hogy Szőcs Géza államtitkár tud erről a helyzetről és keresi a lehetőségét annak, hogy a hiányzó pénzt valahogy a részünkre megszerezze.”

Jordán Tamás egy örömteli hírrel kezdte a szerdai sajtótájékoztatást ( még új épület híján, az MMIK-ban). Szabó Győző is körbejárta az épülő szombathelyi színházat 2010. September 04. 08:03 . Azzal, hogy családjával együtt hivatalosan is szombathelyi lakosok, a Hadnagy utcában vásároltak maguknak családi házat. Ebből is látszik „mennyire komoly az elszánásunk”, és hogy nem hónapokra tervezik a szombathelyi ittlétet.

Október 1-én a Weöres Sándor Színház három éves lesz. Idén ősszel a harmadik szezont kezdték el, ám– fűzte hozzá Jordán – ez idáig egyetlen évadjuk sem lehetett teljes. Reméli, a viszontagságos évadok után jövőre, az új színházépületben már egy „tartalmas és boldog” időszak köszönt rájuk. De addig is…

Miért távozott a társulattól Döme (és többiek)?

Jordán Tamás első körben a társulatról szólt. Megemlítette, amit mi is többször hírül adtuk, Dömötör Tamás, a színház korábbi főrendezője tavaly felmondott Döme a „szabadformájú” színházban hisz - Verebes Kabaréja ilyen hely lesz 2010. May 11. 11:16 . Indoklása szerint azért, mert az a fajta, a magyar intézményekre jellemző színházi struktúra, amely a szombathelyi társulatnál is kialakult, nem felel meg az elképzeléseinek. Ahogy Jordán Tamás megjegyezte: Dömét az egyik legtehetségesebb rendezőnek tartja, de mint kiderült, mást gondolnak a színházról.
Elszerződött Péter Kata és Czukor Balázs is. Kata Budapesten szeretne „szem előtt lenni”, karriert építeni, Czukor Balázs pedig Bodó Viktor független színházcsináló csapata tagjaként tevékenykedik. Balázzsal a munkakapcsolat nem szakadt meg, jelen pillanatban is dolgozik Szombathelyen, most zajlanak az Öt az egyben felújító próbái. Szabados Mihály sem volt elégedett a jövő évadban neki felkínált szerepekkel, ezért lett szabadúszó.

Erre lesz az  étterem!
Évadkezdés a társulattal az épülő színházban
Mészáros Zsolt

A társulatot eztán két fiatal színésznő is erősíti: Nagy Cili - aki a Színművészeti Egyetemen Jordán Tamás tanítványa volt -, valamint Alberti Zsófia, aki a színművészetin Gálffi László osztályába járt, és idén végzett.
A társulathoz szerződik Szabó Győző. (A tavalyi évadban nem egyszer megfordult már Szombathelyen, Valló Péter rendezésében a Liliom csapatát erősítette, Molnár keserédes drámájában ő játszotta a mennyországot megjárt hintáslegényt.) Győzőt az új évadban Ádám szerepében láthatjuk, de – ahogy Jordán Tamás is megemlítette – a népszerű színésznek komoly szombathelyi tervei vannak, tevékeny tag szeretne lenni.

Tervek - Mérnökszínház, interaktív komédia a Karneválszínházban

A Szakmák színházának Jancsi love munka - Szakmák a színpadon 2010. January 26. 14:18 sikerén felbuzdulva – az előbbi mintájára - a középiskolásoknak Mérnök Színházat terveznek. Amúgy a „Szakmák színháza” már eddig is jelentős sikert ért el szerte az országban, most is öt helyre hívták őket (októberben Miskolcra, Szegedre, Orosházára, Szolnokra és Nagykanizsára).
Új tervük a Mentőangyal (Nénó) című előadássorozat, amely a Szakmák színházához hasonlóan – az elsősegélynyújtás témakörében – szintén egy oktató jellegű darab lenne.

Nézőtér páhollyal
Nézőtér páhollyal
Mészáros Zsolt

Változatni kívánnak a Karneválszínház korábbi gyakorlatán is, egy napjainkban játszódó komédiát kívánnak jövő nyáron bemutatni. Olyan színdarabot, amelynek történetébe és szereposztásába aktívan beleszólhat a közönség. A neten tippeket lehet majd adni arra, milyen témában íródjon az eljövendő vígjáték. A tényleges komédia megírására drámaírókat kérnek fel. A neves tagokból verbuvált zsűri (többek között Lator Lászlóval, Rudolf Péterrel) pedig kiválasztja, melyik darab kerüljön bemutatásra. Aztán közönségszavazással döntheti el: kik játsszanak az előadásban. A tényleges előadást Schlanger András rendezi majd.

Reményeik szerint november hónapban elkezdődnek „Az ember tragédiája” próbái a Weöres Sándor színház tévéstúdiójában. A bemutatót a Magyar Kultúra Napjára tervezik. Az Árgyélus királyfi próbái decemberben az MMIK-ban indulnak, de remélik, hogy még január előtt átköltözhet a Weöres Sándor Színház kamaratermébe.

Januárban elindul a Nemzeti Színház-beli Megyejárás mintájára a kistérségekkel történő kapcsolatteremtés. A Vas megyében található kilenc kistérség megjelenik majd a színházban, egy-egy hónap valamelyik hétvégéjén. Ez alkalmat ad arra, hogy Szombathely megismerkedjen a kistérségek problémáival, hagyományaival, kultúrájával, a térség életét meghatározó emberekkel.

Az épülő új szombathelyi színház
Mészáros Zsolt

Jordán Tamás mesélt a sajtónak elkövetkezendő rendezéséről, az Ember tragédiájáról is. Megjegyezte, Madách drámájától sokan félnek, merthogy unalmas, idejétmúlt és kötelező. Szeretném megmutatni, mennyire szenzációs és aktuális darabról van szó, roppant érdekes minden pillanata, és nem kell félni a filozófiájától sem. Azért választotta ezt, mert ennél fontosabb magyar darabot nem ismer. A darabot a Merlinben már megrendezte, ott is – a Szakmák Színházához hasonló – technikai trükköket alkalmaztak. Olyan meghökkentő videotechnikával dolgoznak majd (ebből ízelítőt is kaptunk) - hogy leesik a nézők álla.

Gondok - Zárolták a szombathelyi pénzeket

Jórészt az új színházi törvény hiátusa miatt (a támogatásokat a 2008-as adatok alapján ítélték meg, az épp alakuló színházakra azonban nem gondoltak), másrészt a már odaítélt kompenzációs pályázati pénzek részbeni zárolása okán a színház komoly pénzügyi gondokkal küzdhet. Ahogy Jordán Tamás magyarázta: „A kompenzációs pályázattal a működésünkhöz szükséges összeg nagy részét fedezni tudtuk volna. Minden rendben lett volna, de aztán jött ez a bizonyos zárolás. Más színházakat is súlyt ez a helyzet, olyanokat, akik 2-3 millió forintot vesztettek, nálunk viszont ez az összeg nagyon jelentős, a működési támogatásunk fele. Most abban a helyzetben vagyunk, hogy a támogatás jó része még hiányzik.” Jordán Tamás még hozzátette: „Vigasztalás lehet, hogy Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára tud erről a helyzetről és keresi a lehetőségét annak, hogy ezt a hiányzó pénzt valahogy a részünkre megszerezze.”

Azt is megtudtuk, hogy a színház a szombathelyi önkormányzattól a tavalyi 200 millióhoz képest idén 185 millió forintot kap. (Helyesebben kétszázmilliót, de a költségvetésükből 20 millióval támogatniuk kell a MediaWave-t, és 5 millióval a Karneválszínházat).

Jordán Tamás azonban így is derülátó – az átépítés után például jelképesen áruba kívánja bocsátani a színház székeit. Jelképes áron, 50 ezer forintért meg lehet majd vásárolni őket, hogy aztán a székeken réztábla jelezze, ki szponzorálta ily módon a szombathelyi színházat.

Politikusok színházban

A múlt héten a szombathelyi közgyűlés politikusai is megtekinthették az épülő színházat. (Képgalériánk a bejáráson készült.) - Mint Jordán Tamás a sajtótájékoztatón külön kihangsúlyozta, a képviselői látogatást pártsemleges eseménynek szánta, minden helyi politikus hivatalos volt rá. Hiszen a most épülő színház mindannyiuk közös érdeme, hiszen együtt szavazták meg létrejöttét.

Képviselők néztek körül az épülő Weöres Sándor Színházban
A politikusok is meglátogatták a színházat
Mészáros Zsolt

A 2010-es szombathelyi évad tervei


Nagyszínpad:

Madách Imre: Az ember tragédiája, rendező: Jordán Tamás
bemutató: 2011. január 21.

Masteroff – Kander – Ebb: Kabaré, rendező: Béres Attila
bemutató: 2011. március közepe

Heltai Jenő: Naftalin, rendező: Mohácsi János
bemutató: 2011. május eleje


Kamaraszínház:
G. B. Shaw: Pygmalion, rendező: Keszég László
bemutató: 2011. március közepe

Miller: Az ügynök halála, rendező: Valló Péter
bemutató: 2011. április vége


Bérleten kívül:
Frances Hodgson Burnett: A kis lord, rendező: Jeles András
bemutató: 2010. október 30. (MMIK nagyszínpad)

Tóth Péter – Várady Szabolcs: Árgyélus, rendező: Schlanger András bemutató: 2011. január 29. (kamaraterem)


Műsoron marad:
Sultz Sándor – Koleszár Bazil Péter: A jó pálinka itassa magát
rendező: Koleszár Bazil Péter

Öt az egyben
rendező: Czukor Balázs

Háy János: A Herner Ferike faterja
rendező: Kelemen Zoltán

A Pincér dalai – Szabó Tibor önálló estje

Pancimanci – mesejáték óvódásoknak

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Szabó Győző is körbejárta az épülő szombathelyi színházat

Bejárással vette kezdetét a szombathelyi évad: a társulati ülésen a Weöres Sándor Színház csapatostul kivonult, és szemlét tartott az egykori Hemo-nál. – Galéria az épülő színházról, látványtervek, infók miegymás.

Bontják a Hemot - épül a színház (képgaléria)

Jövő hét végéig ledöntik a hátsó traktust is, így a szombathelyi Hemo egyharmad része végképp eltűnik. Bent a színpadkép meglehetősen futurisztikus, az Ember tragédiája falanszter-jelenete elevenedik meg...

A „szerethető rosszfiú”, Szabó Győző Szombathelyre szerződik

Diplomája szerint képzőművész, a Tilos az Á csaposaként fedezték fel, azóta színész (is). Nem titok, a Valami Amerikának köszönheti hírnevét, mostanság leginkább a Beugróból és a Blikk reklámjaiból ismerik. Ősztől a Weöres Sándor Színház csapatát erősíti…

Kell egy kis áramszünet – a tartalékosokon röhögtünk

Tegnap este az elmúlt évek legszórakoztatóbb karneválszínházi előadását láttam. Feydeau-bohózata könnyű nyári muzsika, annyi utángondolást igényel, mint egy Balázspali-koncert. De kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek…

A Kabarétól Az ügynök haláláig – Jövő évad a szombathelyi színházban

A Tragédiával, Jordán Tamás rendezésével nyit a szombathelyi Csodapalota. Amúgy többnyire klasszikus és veretes drámák, musicalek és bohózatok lesznek repertoáron…

Modern és letisztult - Virtuális séta a szombathelyi színházban

Az egész épületben a színházi lógó bordó színe dominál majd, hozzá földszíneket választottak, a sötétbarnától a homokszínű szürkéig. - meséli a színház belsőépítésze, Meláth Szilvia.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra