Továbbra is áll a 86-os főút építése

A Vát és Szombathely közti szakasz leállása óta csak tárgyalnak a folytatásról. Közben több település is pert indított a közútkezelő ellen.

Komoly viharok várhatóak a 86-os főút mellett. És ez nem meteorológiai előrejelzés, az útmenti települések elégelték meg a zajt, port és veszélyt. Június elején a felperesek számára sikerrel zárult az a próbaper, amit két Győr-Moson-Sopron megyei magánszemély kezdeményezett, a fenti okokból. A per megjárta a bírósági hierarchiát, a Legfelsőbb Bíróság a közútkezelőt milliós nagyságrendű kártérítésre kötelezte a főút elviselhetetlen forgalma miatt.

Még most is tárgyalnak…

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Nem is kell csodálkozni, ha mindezen felbuzdulva több település is hasonló feljelentésre szánta el magát Perre mennek a 86-os út menti falvak lakói 2011. June 18. 16:53 , a próbaper sikerét látva valószínűsíthető, hogy számukra is kártérítést fizethet majd a közútkezelő. Amely után talán még többen fordulnak ehhez az eszközhöz…

Mindennek tükrében kíváncsiak voltunk, hogy a felújítást bonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) most milyen prognózissal áll elő érdeklődésünkre, miszerint hogyan is áll az út felújítása. Külön kíváncsiak voltunk a Vát és Szombathely közti szakaszra, ahol tavaly októberben állt le a munka Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze 2010. October 25. 16:28 , a hivatalos tájékoztatás szerint a kivitelező pénzügyi gondja miatt.

Nem is olyan régen meg is írtuk Milliárdos károkat okoz a Vegyépszer csődje 2011. June 08. 11:37 , hogy a kivitelező Vegyépszer a csőd szélén áll, nem életszerű, hogy ők folytatni tudják a munkát. Márciusban a NIF arról tájékoztatta lapunkat Áll a munka a 86-os főúton 2011. March 23. 09:39 , hogy keresik a megoldást, tárgyalnak a kivitelezővel. Nos, most is hasonló választ kaptunk, Loppert Dániel, a vég kommunikációs igazgatója azt írta kérdésünkre reagálva, hogy jelenleg is tárgyalnak a szakasz továbbépítéséről.

Politikusi igazmondás?

Vagyis Vát és Szombathely között továbbra is áll a munka, pedig itt legalább elkezdték. A 86-os északabbra lévő szakaszainak jó részén még most is csak az előkészítés zajlik. Érdekes, hogy míg márciusban a NIF a teljes felújítás befejezését 2014-re tette, Loppert Dániel most óvatosabban fogalmazott. A Szeleste és Csorna közti szakasz és a csornai elkerülő első üteme a jelenlegi prognózis szerint is elkészül 2014-ben, a csornai elkerülő második ütemét viszont most már 2015-re prognosztizálja a NIF.

A kép illusztráció, nincsenek munkagépek Vát és Szombathely között...
Mészáros Zsolt

Úgy tűnik, mégis igaza lesz Hende Csaba és Puskás Tivadar országgyűlési képviselőknek, akik a választási kampányban is 2015-re ígérték meg a négysávos utat Szombathely és Győr között. Ez év elején számlálót is indítottunk Vajon mikor lesz kész a 86-os főút? – Újra elindítjuk a számlálót 2011. January 03. 10:19 , amelyet címoldalunk alján találnak meg.

Persze, politikusi ígéretekből mindig akad, az előző ciklus két akkori kormánypárti képviselője, Hankó Faragó Miklós és Ipkovich György még 2010-re ígérte az utat, úgy tűnik, legalább fél évtizedet kell várni a megvalósításra. Amely már a jelenlegi kormány feladata.

Kérdés, hogy addig hány település fordul a bírósághoz a 86-os elviselhetetlen forgalma miatt. És az is benne van a pakliban, hogy lehetnek olyan önkormányzatok, amelyek a tervekben szereplő nyomvonalat akarják majd – a fenti indokokkal – településüktől távolabbra tenni. Amely akár újabb, évekig tartó csúszást is eredményezhet a felújításban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Milliárdos károkat okoz a Vegyépszer csődje

Kisebb demonstráció zavarta meg a múlt héten a szombathelyi új szennyvíztisztító-telep átadását. Az alvállalkozók tüntettek, mert nem kapták meg pénzüket a generálkivitelezőtől, a Vegyépszertől. A cég csődje miatt áll a 86-os építése is.

"Savaria Stonehenge" - Csoda a 86-os út mentén (Frissítve)

Felavatták a "Savaria Stonehenge"-t, sőt a societasosok még azt is megmutatták, hogy négysávos út híján a fiatalok melyik irányban hagyják el Szombathelyt.

Áll a munka a 86-os főúton

A tavaly őszi leállás után nem indult újra az útépítés Vát és Szombathely között. A NIF Zrt. azonban bizakodó, azt mondják, 2014 végére befejeződik a felújítás.

Vajon mikor lesz kész a 86-os főút? – Újra elindítjuk a számlálót

A Fidesz szombathelyi országgyűlési képviselői szerint 2015 végéig elkészül a 2x2 sávos, gyorsforgalmi út Győrtől Szombathelyig. Az előző ciklus elején a szocik ígértek hasonlót, nekik nem sikerült. Egyébként 1824 nap van addig.

Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze

Lehet, hogy új közbeszerzés eljárást kell kiírni, ami a munka csúszását jelentené – válaszolta az illetékes államtitkár Ipkovich György parlamentben feltett kérdésére.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet