Áll a munka a 86-os főúton

A tavaly őszi leállás után nem indult újra az útépítés Vát és Szombathely között. A NIF Zrt. azonban bizakodó, azt mondják, 2014 végére befejeződik a felújítás.

Tavaly ősszel állt le a munka Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze 2010. October 25. 16:28 a 86-os főút Vát és Szombathely közti szakaszán. Akkori információink szerint a kivitelezéssel megbízott cégnek elfogyott a pénze és felszámolás indult ellene. Ezt azóta sem cáfolta senki, a parlamentben Ipkovich György, a 86-os főút volt miniszteri biztosa érdeklődésére Fónagy János államtitkár azt mondta Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze 2010. October 25. 16:28 , a kormány számára fontos a felújítás, a leállás csak ezt a szakaszt érintette.

2013, 2014 vagy 2015?

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

A napokban aztán arról kaptunk hírt, hogy autósok munkagépeket láttak az említett szakaszon, így megkerestük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t, erősítsék már meg, hogy elindult a munka. A kommunikációs iroda viszont azt válaszolta, a NIF Zrt-nek nincs tudomása erről. Hozzátették, hogy a késedelem miatt tárgyalásokat folytatnak a vállalkozóval, de erről bővebbet nem árultak el.

De akkor már rákérdeztünk, hogyan is áll a többi szakasz felújítása. Hiszen ismert, hogy eddig csupán a váti Átadták a 86-os váti elkerülőjét 2009. June 10. 16:38 és a szelestei elkerülőt Kamionmentes karácsony Szelestén - Átadták az elkerülőt a 86-oson 2010. December 15. 19:40 adták át a forgalomnak, előbbit teszteltük is Túl lassú a váti elkerülő – Végigvideóztuk az utat 2010. February 18. 13:52 . Korábban még 2013-ra, majd 2014-re tették a befejezés határidejét, Nem is beszélve arról, hogy 2006-ban Ipkovich György és Hankó Faragó Miklós a ciklus végére ígérte meg a négysávos utat, amiből nem lett semmi, meg is kérdeztük akkor az illetékeseket Vége a ciklusnak, de nincs kész a 86-os főút 2010. June 03. 16:10 .

A tavalyi választási kampányban újabb ígéret hangzott el, ezúttal Puskás Tivadartól és Hende Csabától, ők 2015 végét jelölték meg. Főoldalunk alján erre számláló is figyelmeztet Vajon mikor lesz kész a 86-os főút? – Újra elindítjuk a számlálót 2011. January 03. 10:19 . De ha végig nézzük a NIF Zrt. által közölt információkat, azokban optimistább előrejelzést látunk, minden szakaszt 2013-ra vagy 2014-re be akarnak fejezni.

Vas megye jobban áll, mint Győr és Csorna

Tehát a tények. A Szeleste Csorna közti szakaszra készen vannak a tervek, jelenleg zajlik az engedélyeztetés. Ha ez sikerrel jár, akkor ez év júniusában elkezdődhet a területszerzés majd a régészeti feltárás. A Csorna elkerülő I. üteménél a terület 90 százaléka rendelkezésre áll, elkezdődött a régészeti feltárás, rövidesen kiírják a közbeszerzési pályázatot.

Csorna elkerülő II. üteme ennél gyengébben áll, a múlt héten kapták meg az engedélyt a környezetvédelmi hatásvizsgálat elindítására, és a tervezésre vonatkozó közbeszerzési pályázat kiírására.

Az Enese és Csorna közti szakaszhoz szükséges területek 70 százalékát sikerült megszerezni eddig, dolgoznak a régészek, megvannak az építési engedélyek. A támogatási szerződés aláírása után indulhat a kivitelezés közbeszerzési eljárása.

A Győr és Enese közti rész hasonlóan áll, itt a teljes terület és az építési engedély rendelkezésre áll, a támogatási szerződés aláírására várnak, aztán jöhet a közbeszerzési eljárás.

Szóval, a vasi szakaszok azért jobban állnak, még úgy is, hogy Szeleste és Szombathely között lassan fél éve nem történik semmi. Ahogyan fentebb már írtuk, a NIF szerint minden szakasz elkészül legkésőbb 2014 végére, az óvatosabb politikusok szerint 2015-re. Várjuk az újabb híreket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Vajon mikor lesz kész a 86-os főút? – Újra elindítjuk a számlálót

A Fidesz szombathelyi országgyűlési képviselői szerint 2015 végéig elkészül a 2x2 sávos, gyorsforgalmi út Győrtől Szombathelyig. Az előző ciklus elején a szocik ígértek hasonlót, nekik nem sikerült. Egyébként 1824 nap van addig.

Kamionmentes karácsony Szelestén - Átadták az elkerülőt a 86-oson

Még fel sem tudják fogni a szelesteiek, hogy vége a házak non-stop remegésének. Ma ünnepélyesen megnyitották a falut elkerülő négysávos útszakaszt. Videókkal.

Leállt a 86-os főút építése – A kivitelezőnek elfogyott a pénze

Lehet, hogy új közbeszerzés eljárást kell kiírni, ami a munka csúszását jelentené – válaszolta az illetékes államtitkár Ipkovich György parlamentben feltett kérdésére.

Vége a ciklusnak, de nincs kész a 86-os főút

Ipkovich György szerint sikeres az út felújítása, de ma már óvatosabban fogalmazna. Négy évvel ezelőtti ígéretére emlékeztettük Szombathely polgármesterét, a 86-os főút miniszteri biztosát.

Túl lassú a váti elkerülő – Végigvideóztuk az utat

Néhányszáz méter kivételével csak 40-nel, 50-nel lehetne autózni az új váti elkerülőn. Az autósok nem tartják be a sebességkorlátozást, a szakemberek viszont azt mondják, csak így lehet balesetmentesen közlekedni.

Átadták a 86-os váti elkerülőjét

„Partizán módra, bozótharcosként kell összerakni a 86-os gyorsforgalmi utat” – mondta Ipkovich György miniszteri biztos az avatáson. Aztán talicskában tolt néhány métert egy újságíró kollégát.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet