„A Rába a mi Gangeszünk, a szent folyónk”

Némethy Szabolcs mesélt nekünk a Rábáról. A vízitúra-vezető 35 éve „olvassa” a folyót.

Ahogy arról lapunk is folyamatosan beszámol, ezekben a napokban az árvízhelyzet tartja lázban Vas megyét. A hétvégén a Rába felső szakaszán, Szentgotthárd és Körmend térségében végül nem dőlt meg a 2009-es rekordvízállás (520 cm). Körmendnél 504 cm-en tetőzött a folyó, de hiába rutinosak már a védekezésben a Rába mentén lévő települések lakói, így is nehéz napokon vannak túl, és még a takarítás hátra van. Sárváron kedd hajnalban érte el a legmagasabb szintet a Rába. Sokan megfogalmazták, hogy bár a rekordvízállás elmaradt, mintha mégis intenzívebb lett volna az emelkedés, erősebbnek érezték az áradást és gyakorlatilag soha nem látott mennyiségű víz érkezett.

Ilyen volt a Rába tetőzése Körmendnél
körmend.hu

Némethy Szabolcs, a Hamahama Természetjáró Egyesület tagja jól ismeri az ország negyedik legnagyobb folyóját, 35 éve vezet barátaival vízi túrákat a Rábán. Ők már a leggyengébb árvízvédelmi fokozatnál leállították a túrákat. Szabolcsot kértük meg, hogy meséljen lapunknak egy kicsit a Rábáról.

„Nem vagyok meteorológus, de a Földközi-tenger medencéjében most rettenetesen meleg volt, gondolom a tengerből rengeteg vizet szippantott ki ez a meleg. Ennek a víznek valahol le kellett esni. A csapadékmennyiség mellett van sok más tényező, amely véleményem szerint befolyásolhatja az áradásokat. Ezek között mindenképpen meg kell említeni a hódok munkáját” - mondta segítőnk.

Ezekről a szorgosan dolgozó kis állatokról, akik várakat, torlaszokat építenek a vízfolyásokba lapunk Tündéri, szorgalmas állatok a hódok, csak éppen nagy bajkeverők 2023. January 12. 07:47 is írt. A hódok tényleg keményen dolgoznak, csak egyre nagyobb fejfájást is okoznak.

„A folyónak van egy élete: az egyik oldalon lerak, a másikon koptatja a partot, természetes, hogy dőlnek be fák. Könnyebben kialakulnak torlaszok. Az áradásoknál még több fauszadék van” - tette hozzá Szabolcs, akitől egyébként pont néhány hete kaptunk fotókat Megmutatjuk, milyen hatalmas torlasz alakult ki a Rábán 2023. July 25. 18:50 egy ilyenről, amely teljes zárat okozott a Rábán Zsennye előtt egy kanyarban, akkor körül belül 60 méter hosszú lehetett. „Remélem, hogy azt most ez az ötméteres víz megmozgatja, és akkor talán nem lesz meg. Ha lement az árhullám, majd megnézzük kenuval, de erre azért még várni kell, hogy a riasztási szint alá menjen a víz, de én még utána is várnék egy kicsit” – mondta Némethy Szabolcs.

Fauszadékokból állt össze a hatalmas torlasz július végén Zsennyénél
nyugat.hu

Ha nem árad, akkor is tud veszélyes lenni

A Rába persze nem csak áradáskor lehet veszélyes, olvasni kell a folyót. Szabolcsnak pedig ehhez már megvan a rutinja. Azt is elmondta nekünk, hogy egyetlen halálesetről tud, ami az elmúlt évtizedekben történt evezés közben. Egy félreértés miatt egy nappal hamarabb érkezett egy csapat evezésre. Szabolcsék szóltak nekik, hogy várják meg őket, másnap indulhat a túra, azonban a csapat nem fogadta meg a tanácsot, elindultak. Az egyik kenu felborult egy fatorlasznál, egy másik kenu megállt segíteni. Hárman ültek abban a kenuban. A kormányos kiszállt, és attól, hogy kiszállt a súlypont előre került, a kenu orrába belekapott a víz, és beforgatta, a fatorlasz alá került a hölgy, aki elől ült, és már nem lehetett megmenteni. Ezért is fontos, hogy legyenek segítőink, szervezetten menjünk, ha a Rábára merészkedünk.

Nem csoda, hogy sokakat lenyűgöz
Mészáros D. Zsolt

Bármelyik kanyarban lehetnek váratlan helyzetek, kell a rutinos ember a csapatba. Egyszer előfordult, hogy valakinek a kenujába éjszaka bemászott egy egér, amely aztán másnap a túrázás közben bukkant elő, a kenus annyira megijedt, hogy kisodródott a külső ívre, nekiment egy fának. Az embereket kikapkodták gyorsan a vízből, de a kenu soha többet nem lett meg. Tehát bármikor adódhatnak váratlan helyzetek.

De leírhatatlan a szépsége

„Megvan bennem az a boldog felismerés, hogy igaz a mondás: kétszer nem tudsz ugyanabba a folyóba lépni. Mindig más a víz, minden túra más. Általában én megyek elől, elmondhatatlan milyen érzés, hogy nekem szállnak fel a madarak. Például a szürke gém is megy előttem, közelebb érek, tovább repül, de megvár. Kilométereken keresztül megy az ember a madarakkal. De az emberek, a közösség is ugyanúgy fontos. A Rába a mi kis Gangeszünk, szent folyónk” – mesélte a túravezető, aki ott volt barátaival, akkor is, amikor a Rábán átszakadt a körmendi rőzsegát: „tudtuk, hogy még egy ilyen alkalom nem lesz, hogy egy gátszakadáson le tudjunk menni a folyóval kenun. Életünk egyik nagy pillanata volt.”

Ahogy sok mindent el is tud venni a vasiak sokszor félt, de szeretett folyója: terményt, állatot, házat, életet, adni is tud felejthetetlen pillanatokat.

Felejthetetlen élményeket is tud adni a folyó
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek