A diktátorokat lelövik, ugye? - Bakács Tibor írása

...kérdezte tőlem Bence, amikor meglátta Kadhafi holttestéről az egyik fotót. Elcsodálkoztam fiam kérdésén, ami érthető, hisz még csak öt hónapos, és elvileg semmit nem ismer a történelemből.

Hamar rávágtam az igent, de később elbizonytalanodtam. Kétségtelen, hogy imádott vezérét, Mussolinit az olasz nép végül felkötötte fejjel lefelé, és a feje alá tüzet rakott. De az is lehet, hogy akkor már halott volt, lelőtték. Ki mit szeretne vágyai szerint.

Például láttam Nicolae Causescu testét porzani a golyóktól, és Elena a felesége sem nézett ki túl jól (ami nem nagy szó, hisz életében is oly ronda boszorka volt), de így halottként határozattan rosszul nézett ki. Felkeveredett a gyomrom. A felvételen úgy tűnik, hogy letérdeltették őket, majd szólt a Kalasnyikov, de ma már valószínűbbnek tűnik, hogy kétszer végezték ki őket, és én a bamba népnek készült rekonstrukciót láttam. Hitler főbe lőtte magát, mielőtt elégették, de az ő diabolikus nagyságához méltó Sztálin, vagy Maó természetes halállal halt meg. Che Guevarát a saját elvtársai csalták tőrbe Kolumbiában, de a mindent túlélő Fidel Castro jelen pillanatban is halhatatlannak tűnik, és nem valószínű, hogy úgy végzi, mint korábbi harcostársa.

Mindenesetre Kadhafi magának kereste a sorsot, mint Szaddam Husszein, vagy Milosevics, vagyis férfiasan otthon maradt, nem lépett le több tonna arannyal a térképről, mint az arab tavasz után elűzött gyáva diktátorok jó része.

Kadhafi holtan (forrás: AP)
AP

Bence éppen unni kezdte hosszú magyarázataimat, amikor megleltem a választ, meglepő módon a Bibliából, vagyis nagy a valószínűsége annak, hogy aki kardot ragad, az, kard által vész el. Ennyi, nincs benne több bölcsesség, mint a közmondásokban, aki szelet vet, vihart arat. Hazug kutyát könnyebb utolérni... bár ez soha nem volt igaz, de jó benne hinni. Ennek ellenére kényelmetlenül éreztem magam magyarázkodás közben, mert a képen nem egy gonosz, élveteg, ártatlan embereket legyilkoló diktátor látszódott, hanem egy öregember megkínzott, megsebzett arca, és teste. A videón az egyik arab fiatalember azt magyarázza rajongó hévvel, hogy ő még bele is rúgott a halottba! Nézzék a cipőjét, még mindig véres.

Nem tudom elítélni őt, hisz ha belegondolok, hogy a nőket megerőszakoló, kínzásokat személyesen vezető, a világ terrorizmusát finanszírozó őrült Vezérbe belerúgni valóban nagy kísértés lehet egy kisembernek. Létezik a kizsákmányolt, összetört ember bosszú vágya is, amiben némi öröm tölti el, hogy nemcsak a másvilágon adnak neki igazat, hanem már e földön is kap némi elégtételt. Egy rúgásnyit.

a nagy vihart kavart videó - csak erős idegzetűeknek!

A zsarnokgyilkosság problémája még a keresztényeket is izgatta, és pápai támogatással hihették, hogy ezért majd nem kell felelni a Bíró előtt. A zsarnok nem Isten kegyelméből uralkodó fenség, hanem az Antikrisztus földi megtestesülése, aki az ördögtől való, és aki szenvedést, halált hoz az ő népére. Kétségtelen, hogy Hitler a földig rombolt Berlinben sem gondolt arra, hogy van más megoldás a teljes pusztulásnál. Az utánam a vízözön megszokott gondolat volt korábban is a királyoknál, ma is a politikusoknál. (Gondolom, Matolcsy uzsonnatáskájára is ez van hímezve.)

Bence minden magyarázatom ellenére is elsírja magát. Alig értem, mit mond... hogy ő is ember, meg ő is volt kisgyerek, anya szülte... Brühhhaha. Apaként, persze, figyelmeztettem arra, hogy emberi mivoltában halandó, és pont ez az, amit a diktátorok el szoktak felejteni. XVI. Lajosnak megalapozott volt az önbizalma, hisz birodalmában tényleg nem nyugodott le a nap, mégis, már a temetésén belerúgtak. Az őt temető érsek pásztorbotjával a koporsóra csapott, és felkiáltott: egyedül csak Isten nagy.

A diktátorok hatalma a félelem nagyságán nyugszik, és ha a rettegés szertefoszlik, kiszolgáltatottabbá válnak, mint egy gyerek. Bárki belerúghat, még egy gyerek is. Kadhafiban már nincs semmi félelmetes, amikor a földön belerúgnak. Sőt.

egyszer mindenki sorra kerül?
Bigtamasha.com

Ezután elhallgattam, mert tudtam, Bence még nincs tisztában azzal a transzcendenciával, amivel egyedül magyarázni lehet, miért tűnik ezen a fotón az észak-koreaiakkal bratyizó Kadhafi, embernek, megalázottnak, áldozatnak? Miért van hasonlóság minden megkínzott, megölt ember és Krisztus között? A borzalom esztétikájában az áldozat szépsége mindig szent, mindegy, mi tett földi pályafutása során. Mintha a halál nem tenne különbséget kicsi és nagy között. Nehéz ezt nekünk, kicsiny hatalmú embereknek elfogadni. Jobb lenne, ha Isten, már itt, az orrunk előtt igazságot tenne kedvünkre. Ehelyett csak abban vagyok biztos, hogy valami rossz történt.

Amikor Szaddam Husszein kimászik a földalatti rejtekhelyéről, inkább a nagypapámra hasonlít, mint arra az ördögre, aki gázzal irtotta a kurdokat. Persze, ki gondol erre, amikor hatalma teljében van, amikor kétharmadnál is többen esküsznek rá, amikor ingyen jegye van a Bajnokok Ligájának bármelyik meccsére? Nem gondol rá, mert érzi, hogy melegen szereti őt az ő népe, és képes lenne az életét is feláldozni érte. Végtörlesztésül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény