“A mi kutyánk kölykei”, mégis messzire szakadtak - Miért mentek külföldre Nobel-díjasaink?

Idén két magyar is Nobel-díjat kapott, de mindkettő külföldön dolgozik. Ahogy korábbi Nobel-díjasaink legnagyobb része is.

Karikó Katalin Nobel-díjat kapott Karikó Katalin 2023. October 02. 12:14 a COVID-19 vakcinában is használt mRNS technológia kidolgozásáért orvosi, Krausz Ferenc A magyar származású Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjas 2023. October 03. 12:15 attoszekundumos fizikában elért eredményeiért fizikai Nobel-díjat kapott az idén. Így bővült a “magyar születésű, de külföldön tevékenykedő” Nobel-díjasaink listája. Közülük csak Kertész Imre - mellesleg az egyetlen, aki irodalom kategóriában alkotott - és Szent-Györgyi Albert kapott díjat hazai tevékenysége miatt, bár később ők is kivándoroltak. Kertész Imre csak betegsége miatt tért vissza Magyarországra.

Mi van a többiekkel? Ők miért nem Magyarországon alkottak? Utánajártunk.

Lénárd Fülöp, az első

Lénárd Fülöp 1905-ben katódsugaras kutatásaiért és azokra alapozott atommodelljéért kapott fizikai Nobel-díjat. Bár Pozsonyban született és magyar nevelésben részesült, családja német származású volt és németül beszéltek otthon, ráadásul doktorátusát is Heidelbergben szerezte.

Lénárd Fülöp
Wikipédia

Lénárd inkább németnek tartotta magát, ezért kiköltözött Németországba és ott tevékenykedett. Antiszemita és szélsőjobboldali nézeteket vallott, lelkes támogatója lett Hitlernek és a nácizmusnak. A “Deutsche Physik” mozgalom vezéralakjaként igyekezett kamuként beállítani Albert Einstein munkásságát zsidó származása miatt. A fasizmus bukása után feladta magát az amerikaiaknak, akik elengedték. Megtört emberként halt meg.

A Horthy-korszak és a külföldi lehetőségek

A Horthy-korszak éveiben több zsidótörvényt is hoztak, melyek korlátozták zsidó honfitársaink jogait vallásuk, később származásuk alapján is. A “nulladik” ilyen törvény, a Numerus Clausus volt, még 1920-ban, majd ezt követte jó néhány évvel később további négy zsidótörvény.

Habár nyilvánvalóan ezek is közrejátszottak abban, hogy egyes kutatók elhagyták az országot, nem ez volt az egyetlen indok. Hozzájárult az is, hogy külföldön már akkor is több volt a lehetőség, mint itthon. Ezt az is igazolja, hogy sokan az első zsidótörvény (1938) előtt külföldön dolgoztak. A zsidó származású kutatók közé tartozik Gábor Dénes és Wigner Jenő fizikai, Herskó Ferenc, Oláh György és Hevesy György kémiai és Harsányi János közgazdasági Nobel-díjasok, akik közül többen, például Wigner már korábban elhagyták Magyarországot.

Békésy György
Wikipédia

Békésy György orvostudományi Nobel-díjas is külföldre ment, pedig ő nem volt zsidó származású, viszont a háború és az azt követő sötét idők miatt nehézebbé vált számára a kutatás. Oláh György hasonlóan helyzetbe került, ő az 56-os forradalom idején vándorolt ki.

Akik már nem itt születtek

Vannak olyan díjazottak is, akiknek szülei magyarok voltak, de már külföldön születtek. Ide sorolhatjuk Bárány Róbert orvost, Zsigmondy Richárd kémikust. Mindketten Ausztriában születtek, de magyar származású volt Milton Friedman neoliberális közgazdász is, valamint Polányi János vegyész. Elie Wiesel Nobel-békedíjas Romániában született magyar zsidó családban.

Milton Friedman
Wikipédia

Daniel Carleton Gajdusek orvosi díjazott szlovák-magyar származású volt, de Louise Glück író és költő apai nagyszülei is magyarok voltak.

Az idei díjazottak

Karikó Katalin Szolnokon született és a Szegedi Tudományegyetem hallgatója volt, majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban dolgozott. Innen létszámcsökkentés miatt elbocsátották és az Egyesült Államokba költözött. Orvostudományi Nobel-díját Drew Weissman társával közösen kapta meg.

Krausz Ferenc
wikipédia

Krausz Ferenc Móron született, tanulmányait az ELTE-n és a BME-n folytatta. A németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója 2003 óta. Miután Nobel-díjas lett, kifejezte aggodalmát az oktatás hazai helyzete miatt. Ez pedig nem sok jót jelent a további magyar és egyben Magyarországon tevékenykedő Nobel-díjasok számát tekintve.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?