Ismét belengették, hogy magyar tulajdonosa lesz a hazai Tesco és Penny Market üzleteknek

A külföldi tulajdonosok cáfolnak, nekünk viszont eszünkbe jut, mit mondott a múltkor Lázár János.

A g7.hu gazdasági portál iparági forrásokra hivatkozva azt írja , hogy a Penny Market átvételéről tárgyalások folynak és – örökzöld témaként – a Tesco magyar tulajdonba kerülése is lehetséges.

A francia Auchan nemrég jelentette be, hogy Jellinek Dániel cégének eladja magyarországi hálózatának kisebbségi részesedését. (Jellinek Dániel egyik cége vásárolta meg nemrég Háttérbe húzódó, Tiborcz Istvánnal is üzletelő milliárdosé lett a Savaria Nagyszálló 2021. June 28. 11:30 a Savaria Nagyszállót Szombathelyen)

Az Auchan bejelentése után újra felerősödtek azok a hírek, amelyek az élelmiszer kiskereskedelemben a külföldi tulajdonosok kivonulását jósolják. A g7.hu forrásai konkrétan arról beszéltek, hogy az Auchanban a magyar tulajdon jó eséllyel idővel többségi lesz.

haon.hu

Orbán Viktor miniszterelnök már 2016 őszén kijelentette, az a kormány célja, hogy a kiskereskedelmi hálózatban a magyar tőke meghaladja a külföldit. Azt ígérte, hogy pár év alatt ezt el lehet érni.

Tavaly júliusban úgy tűnt Mégis kivonulhat a Tesco Magyarországról? 2020. July 13. 09:35 , hogy a Tesco kivonul Magyarországról. Ezt a cég új vezérigazgatója, Ken Murphy kijelentése erősítette. Murphy akkor azt mondta, megvizsgálja a brit vállalat megmaradt kelet-közép-európai - cseh, magyar és szlovák - leányvállalatainak tevékenységét, és értékeli további működésük lehetőségét. Addigra ugyanis a Tesco már kivonult Lengyelországból Lengyelországból kivonul a Tesco - de mi lesz Magyarországon? 2019. September 11. 07:18 , a lengyel üzletekért és hálózatért 900 millió zlotyt (72 milliárd forint) fizetett a vevő. A Tesco vezetése ugyanakkor cáfolta, hogy további kivonulásokat terveznének.

Ennek megfelelően tavaly novemberben aztán újabb fejlesztéseket jelentettek be, például azt, hogy újabb miniboltokat nyitnak Nem úgy tűnik, mintha ki akarna vonulni a Tesco – Újabb miniboltokat nyitnak a benzinkutaknál 2020. November 30. 15:44 a benzinkutaknál.

Ki kell szorítani a külföldi kereskedelmi láncokat!

Lázár János kormánybiztos tavaly decemberben aztán keményen fogalmazott, azt mondta Lázár János szerint ki kell szorítani a külföldi kereskedelmi láncokat 2020. December 04. 19:03 , ki kell szorítani a külföldi kereskedelmi láncokat. "Kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem, ezt a piacot uralnunk kell, a saját érdekünkben" - jelentette ki Lázár.

Közben a Tesco szép csendesen elindította Tesco előrendeléses vásárlását, december végén mi is leteszteltük Csengetés a hátsó ajtónál – Leteszteltük a szombathelyi Tesco előrendeléses vásárlását 2020. December 26. 07:00 . Erre egyébként a a magyarországi Tesco központjából kapott levél hívta fel a figyelmünket.

Idén június végén viszont kiderült, hogy több mint egy tucat áruházát adja el a Tesco Magyarországon. Legalábbis az ingatlanokat, és az eladás után visszabérli azokat. De ez sem a Tesco kivonulásáról szólt, hiszen a cég 15 évre bérli vissza az ingatlanokat.

Józing Antal

A helyzet tehát képlékeny, de úgy tűnik, a kormány nem adja fel szándékát, csak a kiszorítás helyett a kivásárlást választják. A g7.hu szerint erre utal, hogy az Auchan kisebbségi részesedését egy NER-közeli üzletember (Jellinek) szerezte meg.

A lap kérdésére azonban a cég kijelentette, hogy nem eladó, hosszú távon is elkötelezett a magyar piac iránt. A Penny Market szintén határozottan reagált a g7.hu érdeklődésére, azt írta, hogy:

"A Penny magyarországi hálózata nem eladó. Nem folynak olyan potenciális tranzakcióval vagy felvásárlással kapcsolatos megbeszélések sem, amelyek közvetlenül érinthetnék a Penny magyarországi üzlethálózatát."

Vagyis évek óta keringenek a kormány emberei a külföldi kiskereskedelmi hálózatok körül, időről-időre felröppen a hír a kivonulásukról, de ez eddig még nem történt meg. A jövő titka, hogy melyik fél bírja tovább a kötélhúzást.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság