Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Pénzügyminisztérium nem lelkesedik az önkéntes 2 %-os helyi adó befizetéséért

A szombathelyi polgármester ezt kérte a helyi vállalkozóktól, a PM most magyarázatot fűzött hozzá.

Nemény András, Szombathely polgármestere a múlt héten írt levelet Nemény András levélben kéri a szombathelyi cégvezetőket, hogy fizessék a 2%-os helyi adót February 18. 19:13 a helyi kis- és középvállalkozásoknak, arra kérve őket, hogy a 2 százalékos iparűzési adó teljes összegét fizessék be.

December 24-én, reggel szembesültek az önkormányzatok azzal, hogy a kormány a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját 1 százalékban maximálta Itt a nagy Orbán bejelentés 2020. December 19. 13:39 . Szombathelyen jelenleg 2 százalék az adó mértéke, így ez a lépés az idén 1,5 milliárd forint bevételkiesést Szombathely segítségére sietnek a vállalkozások, sokan be akarják fizetni a teljes iparűzési adót February 09. 14:09 jelent, miközben a város csütörtök délelőtt elfogadott Három órán át vitáztak az interneten a költségvetésről a szombathelyi képviselők February 25. 14:16 költségvetése amúgy is kritikus helyzetben van Ha nem segít az állam, megállhatnak a buszjáratok, nem lesznek kulturális- és sportrendezvények Szombathelyen February 11. 07:19 .

Forrás: népszava.hu

A Pénzügyminisztérium viszont szerdán kiadott egy közleményt , ami más megvilágításba helyezi az ügyet. A közlemény szerint ugyanis a csökkentés automatikusan történik. Ezt írták:

"Erre az évre minden érintett automatikusan, az adóelőleg-nyilatkozat megtételétől függetlenül a felére csökkentett, legfeljebb egyszázalékos mértékű adót fogja megfizetni 2022. május 31-én."

Némi félreértést okozott, hogy az adóhatóság nyilatkozatot kért azoktól a vállalkozásoktól, amelyek a csökkentett mértékű adót akarják fizetni. Viszont a PM mostani közleményéből kiderül, hogy ez a nyilatkozat csak az idén befizetendő adóelőlegre vonatkozik.

Aki beadta a nyilatkozatot, annak elég az adóelőleg felét befizetnie az idén, a második részt majd az adóbevalláskor, jövő májusban kell utalni.

Ha egy vállalkozás az idén a 2 százalékos adó alapján számított előleget fizeti be, akkor könnyen lehet, hogy jövő májuskor már nem lesz fizetnivalója.

Ezzel gyakorlatilag a jövő évi adó befizetését hozzák előre, így az idén több bevétele lesz az önkormányzatnak, 2022-ben viszont kevesebb.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nemény András levélben kéri a szombathelyi cégvezetőket, hogy fizessék a 2%-os helyi adót

Mert így tudnak hozzájárulni a gyermekétkeztetéshez, a szociális és egészségügyi ellátáshoz.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra