Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Adalék a szombathelyi vitához - Lehet, mégsem elvetendő a trolibusz?

"A trolik a legzöldebb buszok, van jövőjük, ne temessük a technológiát" – írja Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid.

Az utóbbi időben – olvasóink igencsak aktív közreműködésével – többször is megnéztük, milyen alternatíva jöhet szóba Busz, villamos, troli? - Hogyan tovább szombathelyi tömegközlekedés? 2019. December 05. 07:04 Szombathely tömegközlekedésében.

Számos érdekes és értékes vélemény Elektromos buszok oldanák meg a legjobban Szombathely tömegközlekedési gondjait? 2019. December 20. 12:10 fogalmazódott meg, amelyeket remélhetően olvasták az illetékesek is.

Mint ahogy azt is reméljük, hogy elolvassák Vitézy Dávidnak az ünnepek alatt közzétett Facebook-bejegyzését is.

A közlekedési szakember, aki 2010-2014 között a BKK vezérigazgatója volt, egy kanadai hír kapcsán foglal állást a trolibuszok mellett.

A kanadai Vancouverben 1948 óta közlekednek trolibuszok. A 262 darab elektromos jármű (melyek közül 74 csuklós) 13 útvonalat jár be.

Ezek szerint Vancouver úgy döntött, hogy „maradnak a trolik, hisz a meglévő infrastruktúrán végül összességében olcsóbban és hatékonyabban működnek a trolik, mint az igen drága elektromos buszok, ráadásul a lítium-ionos akkumulátorok hulladékszennyezése nélkül. Amennyi pénzt tudnak elektromos buszokra fordítani, azzal pedig inkább a dízelbuszokat váltják ki.”

A szakember szerint minden Budapest számára is érdekes.

"A trolik ugyanis a legzöldebb buszok, van jövőjük, ne temessük a technológiát, sőt, ahol néhány megálló plusz új hálózati kapcsolatokat nyit meg, a vonalak hosszabbítása is észszerű" – írja Vitézy.

Mi pedig azért hívjuk fel erre a figyelmet, mert korábban talán ez az alternatíva mozgatta meg legkevésbé az olvasóink fantáziáját.

Legalábbis a szavazás eredménye szerint.

Természetesen tudjuk, hogy Szombathely nem Vancouver, de nem árt nyitott szemmel figyelni a világot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra