Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

„Én leszek a trubadúr, te meg a mikrofonhős” – Agora fesztivál Szombathelyen

Az eső csak fenyegetőzött, a műfajok meg keveredtek. Közönség hol volt, hol kevésbé volt. De azért jó kis hétvége volt ez táncosokkal, Gumizsuzsival és Kiscsillaggal.

Be kell vallanunk, a fesztivál első napját e sorok írójának ki kellett hagynia. Ilyenkor kell ugye azt írni, hogy egyéb elfoglaltsága miatt, és valóban. Miközben a szombathelyi Főtér nagyszínpadján a Fusion Wave Dance Company igyekezett elkápráztatni a közönséget, éppen a fővárosból menekültünk, ahol éppen lecsapott az a hatalmas vihar, aminek következtében néhány helyen térdig jártak az emberek a vízben.

Nagy a sörsátor, van lehetőség a tolakodásra

Megmutatjuk, ami fontos.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

De ez magánügy, az első napról viszont csak fotósunk tapasztalataira hallgathatunk. Szóval, a Venus vs. Mars és a Fusion Wave Dance Company fantasztikus volt, fiatal közönségükkel szemben sikerült is a fent említett elkápráztatást produkálniuk. A szombathelyi Voler Mouche koncertjére kevesebben maradtak, az Isis Big Band-re pedig még kevesebben. De aki ott volt, nem bánta meg, hiszen fellépett Horváth Meggie is, voltak filmzenék, könnyedebb és komolyabb dallamok. Részletesebb beszámoló helyett nézzék meg galériánkat.

Agora Fesztivál 1. nap
Az Agora fesztivál első napja - Katt a képre!
Bonyhádi Zoltán

És most következzék a saját beszámoló a második napról. Hát, itt is elkéstünk egy kicsit, a késő délutáni fellépőkről lemaradtunk. Annyit kiderítettünk, hogy fellépett a Metrosurfing és a Metall Power. Az egyik szervező annyit mondott, utóbbiról ne is írjunk. Nem írunk.

Este háromnegyed nyolckor a Gumizsuzsi nevű pécsi csapat beállására érkeztünk meg, gyorsan felderítettük a környéket. Nagyméretű sörsátor, ennek ellenére – mint később kiderült – hosszú negyedórákat kellett sorban állni. A tisztelt nagyérdemű jó része ugyanis snassznak érezte, hogy kivárja sorát, minden elképzelhető helyen furakodtak, a pultosok meg a békesség kedvéért nem iparkodtak rendet tenni. Így aztán nem kell csodálkozni, ha többen is a közeli sörözőkbe menekültek hűsítő folyadékért.

Kávéházas fesztiválhangulat

Nem volt nagy forgalom az édességárusnál, talán jobban tette volna, ha a pult alól árul behűtött dobozossört. De nem akarunk jogszabálysértésre buzdítani, csupán elméleti lehetőségként merült fel bennünk. A lángosos viszont jó forgalmat bonyolított, főként a gyerekek körében. Mindent egybevetve tényleg volt egy kis agora jellege a dolognak, külön örültünk a néhány sörpadnak, annak ellenére, hogy nekünk nem jutott hely.

Agora Fesztivál 1. nap
Első nap: Voler Mouche
Bonyhádi Zoltán

Közben egy ismerőssel beszélgetünk, felvetjük, lehetnének többen is. Azt mondja, ez a gazdasági válság jele, nincs pénzük az embereknek. Mi azért elgondolkodunk rajta, hogy ingyenes a buli, a sör sem drága – már ha valaki képes érte fél órákat sorban állni – nem kerül ez olyan sokba. Ismerősünk azt mondja, az emberek kénytelenek valahol takarékoskodni, és ez az, ahol különösebb szívfájdalom nélkül tudnak. Hozzáteszi, az

átkosban

az volt a gond, hogy nem volt mit, most meg az, hogy nem volt miből. De aztán befejezzük a társadalompolitikai fejtegetést, hiszen a színpadon befejeződött a beállás.

A

pécsi szál

első prezentánsa, Takáts Eszter és a Gumizsuzsi kezd műsorába. Kávéházi dzsesszkvintettnek nevezik magukat, a hatodik tag lenne maga Takáts Eszter. Mellettünk valaki azt mondja, olyan a hangja, mint a fiatal Katona Klárinak. Kis túlzással valóban. És tényleg kávéházas a hangulat, ami nem éppen szerencsés a nagy fesztiválszínpadon. Pedig vannak érdekes megoldások, de nem nagyon fogja meg a közönséget. Érzik ezt ők is, nem erőltetik a dolgot, lenyomják a műsort, és kész. Talán egyszer el kellene őket hívni egy bensőségesebb hangulatú bulira.

Agóra második nap
Lovasi és Prieger a sörsátornál
Lovagi Milán

Kompromisszumot kellett kötni

Közben két rohanása között sikerül megállítanunk Prieger Szabolcsot, az Agora Kulturális és Turisztikai Központ igazgatóhelyettesét. Nekiszegezzük a kérdést, miért pont a soproni VOLT-tal egy időben szervezik meg a fesztivált. Szabolcs kész a válasszal: Azért, mert tavaly július 1-ével alakult meg a Központ, és a rákövetkező első hétvégén be is akartak gyorsan mutatkozni egy nagyrendezvénnyel. Aztán maradt az időpont, úgymint július első hétvégéje. Különben meg nem nagyon lehet szabad időpontot találni a nyáron, hiszen minden hétvégre jut valami. Kompromisszumot kellett kötni.

Hát igen, a kompromisszum ára, hogy még a legnagyobb népsűrűség idején sem nagyon éri el az ezres lélekszámot a közönség. Persze, ha hozzávesszük a Főtér távolabbi részeit, akkor ez szinte megduplázódik, de ők nem a koncertek miatt jöttek ide.

Agóra második nap
Takáts Eszter, a Gumizsuzsi nem fért a képre
Lovagi Milán

De ne fanyalogjunk, nem volt ez olyan rossz. Közben Szabolcsot már Lovasi Andrással látjuk a sörsátor felé közeledni, Bandi mosolyogva köszön, két évvel ezelőtt nagyinterjúban „Azt álmodtam, hogy gitározom a színpadon, ezért csináltam egy zenekart” 2007. November 09. 08:24 volt közös részünk. De aztán inkább a sört választja, senki sem kritizálja, hogy soron kívül jut hozzá.

A finoman cinikus Kiscsillag

Igyekszik is vissza a színpadra, kezdődik a beállás, amit – profikról van szó – már nem a zenekar tagjai, hanem a roadok csinálnak végig. Komoly vigyorra fakadunk, amikor a szpíker úgy nyomja a szöveget, mintha egy világbajnoki bokszmeccset konferálna fel. Óriási izgalommal, túlcsorduló vehemenciával. Ezek után még jobban kijön a Kiscsillag zenekar Heringek a szaunában – MR2 turné Szombathelyen 2008. October 26. 21:35 finom cinizmusa, öniróniája.

Mert az van bennük bőven. Nem véletlen, hiszen több mint húsz éve vannak a pályán, Lovasi András a Kispál és a Borzban, Leskovits Gábor „Mi nem vagyunk profik, mi amatőrök vagyunk…” – Lecsó a Pál Utcai Fiúkból 2005. December 01. 14:29 (Lecsó) a Pál Utcai Fiókban Lecsó a legelőn – PUF koncert a moziban 2009. February 01. 15:29 pallérozta (pallérozza) magát. Laza, magával ragadó műsor, a négy évvel ezelőtt, hobbiból alakult zenekar mára szinte túlnőtt az elődökön.

Semmi erőltetés, felesleges allűr, azt is könnyedén kezelik, hogy a basszusgitár vonalkimenete összeomlik, búg, mint egy centrifuga. A technikusok gyorsan mikrofonos összeköttetést építenek, amíg nem szól a basszus, eljátszanak két olyan számot, amiben nincs szólama.

Esőisten megkönyörül

A műsornak még sem törik meg az íve, Lovasi és Lecsó egymáson élcelődik, összevesznek, ki kezdje a következő számot, Lecsó kompromisszumot ajánl: „Én leszek a trubadúr, te meg a mikrofonhős”. Ebben maradnak. Közben dél felől komoly viharfelhő érkezik, távolabb csapkodnak a villámok, de aztán esőisten megkönyörül rajtunk, a felhő keletre kanyarodik.

Agóra második nap
A Kiscsillag közönsége
Lovagi Milán

Bő másfél óra után búcsúzik a Kiscsillag, persze adnak ráadást, mégpedig három számra valót. Az utolsó szám ugyanaz, mint az első, Lovasi azt mondja, így van kerete a dolognak, a koncerten különben meg annyit fejlődtek, hogy most már gyorsabban is el tudják játszani. Meg is teszik, a végén egy kis improvizációval. Aztán érkezik a lelkes szpíker, azzal, hogy viszlát jövőre.

De azért nem kell annyit várnunk, több ingyenes koncert lesz még a nyáron a Főtéren, csak akkor éppen nem Agora fesztiválnak nevezik. Zárásként beülünk egy közeli sörözőbe, ahol két perc alatt hozzák a sört, igaz, kicsit drágábban, de jéghidegen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Lecsó a legelőn – PUF koncert a moziban

Ha már nem kell a sorok közé elbújtatni a mondanivalót, akkor menjünk a legelőre. Leírni is nehéz: 25 éves a Pál Utcai Fiúk zenekar.

Heringek a szaunában – MR2 turné Szombathelyen

Újra kell fogalmaznunk a teltház kifejezést. Ami szombat este az Agora Savaria moziban volt, azt a konzervdobozba zsúfolt kopoltyúsok érezhetik. Persze, ők nem szembesülnek a műfajok kavalkádjával. Kiscsillag, Boban Markovics fílingbe oltott ska, és zúzás.

„Azt álmodtam, hogy gitározom a színpadon, ezért csináltam egy zenekart”

Lovasi András, a Kispál frontembere két zenekaráról, átalakult Petőfi Rádióról, a kiadók agresszivitásáról, kultúrlobbiról.

„Mi nem vagyunk profik, mi amatőrök vagyunk…” – Lecsó a Pál Utcai Fiúkból

Az underground vonalhoz sorolt PUK az elmúlt hónapban többször is...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra