A kormány törölte a szombathelyi északkeleti elkerülő és a kőszegi gyorsforgalmi megépítését is

Lázár János viszont válogathat a most kidobott tervekből, amire rámutat, az elkészül.

Végleg törölte a kormány azokat az állami beruházásokat, fejlesztéseket, amelyeket tavaly nyáron állítottak le Visszavonták az M1-es autópálya bővítésére és az M76-os gyorsforgalmi építésére kiírt közbeszerzési pályázatokat 2022. July 09. 11:29 , a leállítást akkor még ideiglenesnek ígérve.

Ezek alapjában véve olyan fejlesztések, ahol aláírták a támogatási szerződéseket, az előkészítés lezajlott, de a tényleges fizikai munka nem kezdődött el.

Jó darabig nem lesz gyorsforgalmi Kőszeg felé

Az elhalasztott fejlesztések végleges törlése egy kormányrendeletben jelent meg péntek éjszaka, amit a hvg.hu vett észre.

A kormány ezzel több Vas megyei és nyugat-dunántúli fejlesztést is lehúzott a listáról. Nem épül meg a szombathelyi északkeleti elkerülő Egy darabig nem lesz északkeleti elkerülője Szombathelynek 2022. July 15. 07:21 például. Ami nem csak az autósoknak okoz gondot, de a szombathelyi ipartelepítést is hátráltatja, hiszen az új ipartelepek éppen azon a részen vannak, és azokat is be kellene kötni a forgalomba.

Ami a lakosságot érinti inkább, az, hogy az elkerülőhöz közvetlenül csatlakozó Szombathelyt és Kőszeget összekötő M87-es gyorsforgalmi út az északkeleti összekötővel egy projektben szerepel. Így most jó darabig nem lesz gyorsforgalmi út Szombathely és Kőszeg között.

Az M1-es felújítása is lefagyott

Fel akarták újítani Mészáros Lőrinc cége újítja fel a szombathelyi megyeházát 2022. February 14. 13:20 a szombathelyi megyeházát is. Sőt, a munkát Mészáros Lőrinc cége el is nyerte, a korábban bejelentett 2,23 milliárd forint helyett 3,1 milliárd forintért. De ezt is leállították Mészáros Lőrinc cége hárommiliárdért újítaná fel a szombathelyi megyeházát, de most ez is elmarad 2022. August 07. 07:09 , most pedig törölték.

Nem épül meg Győrben az új híd a Mosoni-Dunán, és nem indul el az M1-es 2x3 sávosra bővítése az M0-s és Bicske közti szakaszon. Nemrég írtuk Újabb két évet csúszik az M1-es autópálya 2x3 sávosra bővítése 2023. May 10. 11:29 , hogy a Bicskétől az osztrák határig tartó szakaszt az autópálya-koncesszió nyertesének kellene megépítenie, de azt is elhalasztották két évvel. Az M0-s és Bicske közti szakasz most leállított fejlesztése az állam feladata lett volna.

És a Magyar Falu programban lévő, kisebb, sokszámjegyű utak felújítását is törölték. Vas megyében a Rábahídvég-Kisunyom, Szentgotthárd-Kétvölgy és a Vönöck-Várkesző közti utak felújítása marad el.

Zalaegerszeget sem kötik össze az M7-essel

A Zalaegerszeget az M7-essel összekötő M76-os gyorsforgalmit sem fejezik be. A Fenékpuszta és Zalaegerszeg közti szakasz van hátra, 2020-ban átadták Ilyen a Balaton-Zalaegerszeg M76-os gyorsforgalmi út elsőként átadott szakasza 2020. October 23. 16:11 az M76-os első hat kilométerét Balatonszentgyörgy és az M7-es holládi csomópontja közt. Tavaly tavasszal elkészült Nyolc ember adta át az M76-os út új, három kilométeres szakaszát 2022. March 04. 12:59 a Balatonszentgyörgy és a Fenékpuszta közötti három kilométeres szakasz is, de egyelőre ennyi.

A leállított beruházások teljes listáját itt lehet megnézni.

Öntik a pénzt az energiaszektorba a rezsicsökkentés miatt

A péntek éjszakai kormányrendeletben nem indokolták a döntést, a tavaly nyári akkor még ideiglenesnek nevezett felfüggesztése után Csepreghy Nándor államtitkár egy konferencián azt mondta, a rezsicsökkentés fenntartása miatt kellett megtenni a lépést.

Amitől tavaly 2100 milliárd forint megtakarítást vártak, az idei évben ugyanis 2000 milliárd forintba kerül, hogy fenntartsák a rezsicsökkentést. 2022-ben ez az összeg 1000 milliárd volt, amivel az MVM Energetika Zrt.-t segítették ki.

Az MVM-nél amúgy komoly bajok lehetnek, nemrég leváltották Elküldték az MVM felsővezetését 2023. May 04. 17:56 a teljes vezetőséget, és pár nap alatt új menedzsmentet neveztek ki. A kormány pedig önti a pénzt az energiaszektorba, azon az áron is, hogy az országban szinte minden fejlesztés leáll.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet