Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eltűnt az Arany-patak

Az Arany-patak teljesen eltűnt a szombathelyiek szeme elől. Medrét majd’ mindenütt méteres sás borítja, akadnak, akik a kiszáradását vizionálják.

Az Arany-patak szombathelyi szakaszának állapota - akárcsak egész nyáron - meglehetősen ijesztőnek tűnik a laikus számára. A mederben - amelyet szinte mindenütt sűrű növényzet, mellig érő sás borított el - alig-alig csordogál valamicske víz, s ezt a pár cseppet is csak nagyítóval lehet felfedezni.

A laikus szemlélő - noha tisztában van vele, hogy a patak

összemenésének

egyetlen oka a szakadatlan csapadékhiány - hajlamos azt hinni, hogy nagy a baj. Sokan biztosra veszik, hogy a vízfolyás a legjobb úton halad a kiszáradás felé, s hogy - éppen ezért - a Csónakázótó vízutánpótlását is veszély fenyegeti.

Eltűnt az Arany-patak
Kicsit ijesztő látvány
Bonyhádi Zoltán

Az általunk megkérdezett vízügyi szakemberek szerint viszont nincs ok aggodalomra, felesleges bárkinek is kiszáradással ijesztegetnie saját magát, vagy másokat. Lehet, hogy az Arany-patak mostani látványa némelyek számára sokkoló egy kicsit, de ez az állapot egyáltalán nem egyedülálló: a 2000-es évek elején szinte ugyanilyen időszakot éltünk meg, akkoriban is alig volt csapadékban részünk, s a patak vízállása is hasonló volt a mostanihoz, mondják a vízügyi szakemberek.

Nem igaz, hogy nem volt még ilyen

Csakhogy ezekre az évekre a legtöbb ember már nem is emlékszik, arra meg főleg nem, hogy milyen volt az időjárás az idő tájt. Éppen ezért manapság bőven akadnak olyanok, akik azt gondolják, hogy a mostani szárazság különleges, az eddigiekhez még csak nem is hasonlítható, olyan, amilyet ők maguk még sosem tapasztaltak.

Eltűnt az Arany-patak
A patak medrét méteres növényzet lepte el
Bonyhádi Zoltán

Szelektív az emberek emlékezete. Ha nem lenne az, mindenki jól tudná, hogy a 2000-es évek elejét uraló szigorú szárazságot

normális

időjárás követte, lehet mondani: helyreállt a rend.

Ilyen a természet. Hol aszályt, hol árvizet, hol

normális

időjárást hoz. Most megint aszályos, száraz kedvében van. A 2011-es év egyébként még az ideinél is szárazabb volt, de ezt szinte észre sem vettük, mert 2010-ben meg annyi csapadék hullott, amennyivel tavaly jóformán végig

kitarthattunk.

Az Arany-patak miatt tehát nem kell aggódnia senkinek, biztosak lehetünk benne, hogy nemsokára - a szó szoros értelmében is - visszatér a medrébe.

Annál inkább aggódhatunk az elhúzódó aszály miatt várható élelmiszerár-robbanás miatt, teszik hozzá a vízügyi szakemberek, de ennek a kérdésnek a taglalásába nem mennek bele. Nem az ő asztaluk.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Óránként 400 autó robogott át a fahídon

Megszólal a szombathelyi Liget utcai tábla ügyében Lazáry Viktor, a környék önkormányzati képviselője.

Hallgassa meg, hogy zenél az Aranypatak hídja!

Csörög, zörög és agyon van használva a szombathelyi híd. A felújítások csak látszatmegoldásnak bizonyultak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra