Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eltűnt az Arborétum? - Turistabolondítás a buszon

Aki az 1-es busszal igyekszik a Kámoni Arborétumba, nagyon megbánja, ha a jármű elektronikus utastájékoztató rendszerére hagyatkozik. A növénykerttől több száz méterre, rossz megállóban fog leszállni.

A szombathelyi arborétum régi, Szent Imre herceg utcai bejáratát már tavaly megszüntették, még azelőtt, hogy január elején megnyílt volna a növénykert látogatóközpontja. Az idei évtől már csak a központon keresztül lehet bejutni az arborétumba, s ez az új bejárat meglehetősen messze, több száz méternyire helyezkedik el az intézmény egykori, kissé már ütött-kopott kapujától.

Lóvá tett vendégek

Nagyjából ugyanebben az időszakban a Vasi Volán is az utolsó simításokat végezte egy nagyberuházás munkálatain a megyeszékhelyen: helyi járatos autóbuszaira úgynevezett elektronikus utastájékoztató rendszert szerelt fel. Ez a rendszer igazán korszerű, digitális kijelzőn, de még emberi hangon is közli az utasokkal, hogy mely megálló következik.

Egy-két hónap elteltével aztán kiderült, hogy az 1-es buszok rendszerével baj van. A növénykert új bejáratához közeli megállóra azt mondja ugyanis a hangosbemondó, s azt írja ki a digitális kijelző is, hogy Szent Imre herceg utca 93, szó sincs arról, hogy itt kellene leszállniuk az arborétumba igyekvőknek. A következő, a megszüntetett bejárathoz közeli megállót viszont vígan Arborétumnak titulálja az elektronikus utastájékoztató rendszer.

Talán mondani sem kell, hogy városba érkező s a növénykertbe tartó turisták, megbízva a rendszerben, az Arborétum elnevezésű megállóban szállnak le a buszról. Persze vesztükre. S talán azt sem kell, s biztosan nem is lenne illő különösebben ecsetelni, hogy a lóvá tett vendégeknek mi a véleményük az ilyesfajta kalauzolásról.

Kötelező egység

Mindenesetre a látogatók, főleg idős emberek, az utóbbi időben egyre gyakrabban tették szóvá az arborétum portaszolgálatán becsapásukat, azt, hogy nem kis erőfeszítésükbe, kérdezősködésükbe, gyalogtúrájukba került, mire célba érkeztek.

Szendi Zsuzsa, a látogatóközpont vezetője magától értetődően ismeri az ügyet, tud a panaszokról is, de azt mondja, ők maguk is hamar észrevették, hogy baj van. Fel is vették a kapcsolatot a Vasi Volán illetékeseivel, hogy megbeszéljék velük, hogyan lehetne normális állapotokat teremteni.

Kiderült, hogy nem is olyan könnyen. A Volán szerint ugyanis a buszok rendszere nem korrigálható csak úgy önmagában. A járműveken látható, hallható tájékoztatás ugyanis nem térhet el azoktól az információktól, amelyek a nyomtatott menetrendekben és a megállók tábláin szerepelnek.

Nem gazdaságos

Egy megoldás jöhet szóba, az, hogy az 1-es busz vonalán, a vasútállomástól az arborétumig, minden megálló táblácskájára ráragasztanak, ráillesztenek, rászerelnek egy kis pontosító cédulát, műanyagból készült lapocskát, miegyebet, amelyek megmondják az igazat. Azt, hogy hol kell leszállniuk az arborétumba igyekvőknek.

Erről tárgyalunk most, teszi hozzá a vezető. Ezek a korrekciós lapok is pénzbe kerülnek ugyanis, s az még nem dőlt el, hogy ki fizesse a számlát. Arra a kérdésre, hogy ki a felelős a történtekért, Szendi Zsuzsa azt mondja, nem tudja biztosan. Mint ahogyan abban sem biztos, hogy a látogatóközpontnak kellett volna annak idején tájékoztatnia a Volánt a bejáratáthelyezésről.

Derdák Miklós, a Vasi Volán Zrt. forgalmi üzletág igazgatója megerősíti a Szendi Zsuzsának már korábban kifejtett álláspontját. Azt mondja, s most betű szerint idézzük a szavait, hogy:

Egy-két megállónév módosítása miatt az 1-es és az 1C jelzésű autóbuszvonalak utastájékoztató rendszerének aktualizálása nem gazdaságos.

Zavaró kiigazítások

Az ugyanis valóban nem lenne szerencsés, ha mást mutatna egy autóbusz tájékoztatási rendszere, és mást jeleznének a március 1-je óta érvényes nyomtatott menetrendek, valamint a megállók jegyzékei.

Ha pontosítanák a busz rendszerét, akkor első lépésként meg kellene szüntetni a mostani Szent Imre herceg utca 93 nevű megállót, és el kellene keresztelni Arborétumnak. A jelenlegi Arborétum megálló meg mondjuk Senyefai utca lenne.

Könnyen belátható, hogy ezek a korrekciók önmagukban zavaróak lennének, mindenképpen szerepelniük kell a nyomtatott menetrendekben, megállói tájékoztatókban is. Ezek a változtatások, valójában szoftvercserék, azonban nem kis pénzbe kerülnek, éppen ezért a szóban forgó pontosításokat akkor érdemes elvégezni, ha a menetrendekben amúgy is nagyobb változások történnek.

Költségmegosztás

Arra a felvetésre, hogy ezek nem mostanában várhatók, az igazgató azt válaszolja: a menetrend-módosítás a megrendelő önkormányzat kompetenciája. Derdák Miklós azt is hozzáteszi, hogy a Volán addig is nyitott minden megoldásra.

Például arra is, hogy az 1-es busz vonalán, a vasútállomástól az arborétum bejáratáig minden megállóban jelezzék valamilyen módon, hol kell leszállniuk a növénykertbe igyekvőknek. A tájékoztató rendszer kivitelezőjével is felveszik a kapcsolatot, hogy közösen kidolgozzák az

ésszerű és szolgáltatóbarát

megoldásokat.

A látogatóközpont vezetőjével viszont már megkezdték az egyeztetéseket, s Derdák Miklós biztos benne, hogy egyezségre jutnak a megállói plusztájékoztatók költségének megosztásáról. Természetesen arról is érdeklődünk, hogy mekkora ez a költség. Nem jelentős, mondja az igazgató, pár tízezer forint mindössze.

Nem kaptak tájékoztatást

S hogy ki a felelős a történtekért? Derdák Miklós szerint a szolgáltató biztosan nem. A társaság ugyanis a március 1-jével bevezetett, s ahogyan ő mondja,

nagy volumenű

menetrend-változtatásig, amikor számos megállóhely neve is megváltozott, se a várostól, se a látogatóközponttól, se senki mástól nem kapott tájékoztatást arról, hogy áthelyezték az arborétum bejáratát.

A forgalmi üzletág igazgató végül fontosnak tartja megjegyezni azt is, hogy eddig

érdemi, jelentős számú utasészrevétel

sem érkezett hozzájuk.

Eddig a történet, ez az ízig-vérig hungaricum, amelyből az bizonyosan kihámozható, hogy az 1-es busz hangosbemondója továbbra is lódít az utasoknak, s hogy nincsen felelős. Nem lehet hát másra gyanakodni, mint arra, hogy történelmileg alakultak így a dolgok. Most, ahogyan a látogatóközpont vezetője már célzott rá, egy kis megállói barkácsolás, ragasztgatás következhet, aztán meglátjuk, mi lesz. Legfeljebb a turisták szentségelnek még jó darabig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Óriási érdeklődés az arborétumban

Túráztunk, átfagytunk, forraltboroztunk. A Kámoni Arborétum nyílt napján jártunk.

Másodperc pontosan jönnek majd a buszok

Vagyis ilyen pontosan tudjuk majd, mikor érkeznek. Új utastájékoztató rendszert adtak át Szombathelyen.

Március 1. a szombathelyi buszközlekedés gyásznapja

A megnyirbált szombathelyi menetrendeket az Ady téri buszpályaudvaron az LMP siratta el.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű

Tovább az oldalra