Vissza kell fizetnie a kivitelezőnek a szombathelyi Aréna óvoda vakolására adott plusz 30,7 millió forintot

Az igazságügyi szakértő vizsgálata megtalálta a felelősöket.

Szombathely polgármestere egyeztetéseket kezd az Aréna óvoda felújításának kivitelezőjével a tavaly novemberben odaítélt plusz 30,7 millió forint visszafizetése érdekében, ha az egyeztetések eredménytelenek lesznek, akkor jogi útra terelik az ügyet - derül ki Nemény András polgármester csütörtökön, április 30-án hozott döntéséből.

A belső vakolást nem tartalmazta az eredeti szerződés

Az Aréna óvoda felújítása már közel két éve csúszik, az ügyről sokszor írtunk. Tavaly végre elkezdődött a munka, de ősszel a k ivitelező plusz 30,7 millió forintot kért Plusz 30 millió forint kell, hogy befejeződjön a szombathelyi Aréna óvoda felújítása 2019. November 23. 19:11 azért, mert az épület egy részének belső falait újra kell vakolnia, és ezt a munkát nem tartalmazta az eredeti szerződést.

Aréna Óvoda felújítása
Kiss Tamás

Az ügy egy városházi sajtótájékoztatón Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 derült ki, ahol Nemény András azt is mondta, két lehetőség áll az önkormányzat előtt. Az egyik, hogy leállíttatják a munkát és megvizsgálják, jogos-e a kivitelező kérése. Így viszont további két-három évet csúszna a felújítás.

A másik lehetőség, hogy kifizetik ezt az összeget azért, hogy folytatódjon a felújítás, de vizsgálatot indítanak az ügyben. A közgyűlés novemberben a második lehetőség mellett döntött, és át is utalták a pénzt.

Aréna Óvoda felújítása
Kiss Tamás

A vizsgálatot elindították, a városháza április 15-én kapta meg a jelentést. Az önkormányzat által felkért igazságügyi szakértő pedig a tervező, a műszaki ellenőr és a kivitelező felelősségét is megállapította.

A szakértő szerint

 • a tervező nem vizsgálta és dokumentálta teljes részletességgel és szakszerűséggel az épület és a meglévő vakolatrendszer állapotát
 • a műszaki ellenőri feladatokat ellátó cég ezen hiány ellenére adta ki jóváhagyását a kivitelező kiválasztására
 • a kivitelező által elvégzett vakolat-helyreállítási munka egyértelműen többletmunkának minősül, melyet a vonatkozó jogszabályok szerint a kivitelező külön díjazás nélkül köteles elvégezni
 • A szakértői vélemény alapján hozta meg feljebb már említett döntését a polgármester, ami alapján az önkormányzat vagy egyeztetések útján vagy jogi úton, de visszakéri a pluszként kifizetett 30,7 millió forintot a kivitelezőtől.

  Idén újabb plusz 30 milliót kapott a kivitelező

  Az Aréna óvoda felújításánál idén január végén újabb plusz 30 millió forintot szavazott meg Újabb 30 millió forint kell az Aréna óvoda felújításához, nem tervezték a kerítés cseréjét 2020. February 03. 11:38 a kivitelezőnek a közgyűlés. A kerítés cseréjére kellett a plusz pénz, tény, hogy nagyon rossz állapotban van a kerítés.

  Aréna Óvoda felújítása
  Kiss Tamás

  Lendvai Ferenc a Fidesz-frakció közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Hárommilliárd forint a kasszában, politikai alku vagy véletlen egybeesés az Agora igazgatói kinevezése? 2020. January 31. 12:15 azt mondta, az elnyert uniós támogatás energetikai felújításról, korszerűsítésről szólt, így abba nem fért bele a kerítés cseréje. Megjegyezte, erre megvan a keret a tavalyi maradványpénzeknél, lehet, hogy a 30 millióba belefér az udvari játékok cseréje is.

  Az Aréna óvodát 2017 augusztusában zárták be azzal, hogy 2018 szeptemberében az óvodások a már felújított épületbe térhetnek vissza. Az első közbeszerzési pályázat azonban sikertelen lett Tavaly augusztus óta áll a szombathelyi Aréna Óvoda felújítása 2018. April 17. 09:41 , új pályázatot írtak ki, tavalyelőtt szeptemberben kiderült Valószínű, hogy még a 2019-2020-as szezonban is zárva lesz a szombathelyi Aréna óvoda 2018. September 16. 19:14 , hogy az is sikertelenül zárult.

  A kétszeri sikertelenség oka az volt, hogy a kivitelezők a megadott műszaki tartalommal sokkal drágábban vállalták volna a munkát, mint amennyi keret van rá. Így aztán nem csak tavalyelőtt ősszel, de tavaly sem költözhetett vissza az óvoda eredeti helyére. A felújítást végül tavaly tavasszal kezdték meg, a nyár végére kell befejezni.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet