Átadták Vas megye első új rendszámtábláját

Mától már csak ilyenek kerülnek forgalomba.

Vas megye első új formátumú rendszámtábláját Vámos Zoltán kormánymegbízott adta át július 1-jén Szombathelyen, a Bejczy István utcai kormányablakban - közölte honlapján a Vas megyei kormányhivatal.

A Kormány döntése értelmében 2022. július 1-jétől új formátumú rendszámtáblák kerülnek forgalomba. Erre azért van szükség, mert az eddig használatos karakterkészlet rövid időn belül alkalmatlanná válna a bővítésre.

A most megjelenő új formátumú rendszámtábla egy betűvel bővül a korábbihoz képest.

A latin ábécé két magánhangzójából vagy két mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből áll. A számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet.

Milyen az új rendszám?

Új elemként jelenik meg Magyarország címere, és továbbra is megmarad az Európai Unió zászlaja a fehér „H” jelzéssel. A taxik a jövőben „TX”, a Magyar Honvédség járművei „HA”, a rendőrségé „RA”, az Országos Mentőszolgálaté „MA”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalé „NA”, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig „BA” betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek, az ideiglenes rendszámokat pedig "I" jelzéssel látják el.

A régi táblák maradnak

Vas megye első új formátumú rendszámtábláját Vámos Zoltán kormánymegbízott adta át július 1-jén Szombathelyen, a Bejczy István utcai kormányablakban. A kormánymegbízott elmondta, hogy az új rendszámtáblák bevezetése felmenő rendszerben történik, azaz a régi típusú, június 30-án érvényes rendszámtáblák a továbbiakban is használhatók maradnak, azokat nem szükséges cserélni.

Vámos Zoltán kormánymegbízott (balra) átadja az új formátumú rendszámtáblát Szélessy Zoltán gércei őstermelőnek
Az első Vas megyei rendszámtábla
Vas megyei kormányhivatal

Fontos tudni azt is, hogy a rendszámtáblák hatósági ára változatlan marad, az eddig megszokott 8500 forintért válthatók ki. Egyedi rendszámok igénylésére továbbra is lehetőség lesz, ezek esetében sem változik a díjszabás.

Megyénk első új rendszámtábláját egy őstermelő magánszemély számára adta ki a Kormányhivatal, a jövendőbeli használónak sok balesetmentes kilométert kívánva.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech