„Biztos nem szerette volna, hogy ő az első rendszerváltás utáni polgármester, akiről közterületet neveznek el”

Ma lenne 70 éves Wagner András, Szombathely rendszerváltás utáni első polgármestere. Születésnapján pedig felavatták a róla elnevezett és felújított sétányt a Csónakázótó körül.

Ma, február 6-án lenne 70 éves Wagner András, Szombathely rendszerváltás utáni első polgármestere, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke, a Savaria Térségi Integrált Szakképző Központ Kht. ügyvezető igazgatója, Szombathely díszpolgára. Így emlékezik róla születése napján Vargha Károly, egykori SZDSZ-es városi képviselő:

Egy, a szó legnemesebb értelmében vett szombathelyi Polgár, 36 évesen lett − 8 évig − a „Polgárok Mestere”. WAGNER ANDRÁS, − az orosz megszállás végét jelentő szabad választást követően −, Szombathely Város első embere lett. Szerette a Városát és tisztelte a Polgárait.

Intelligenciája, műveltsége, munkabírása és szorgalma, gyors észjárása, egészen rendkívüli memóriája, együttérző, megértő, empatikus természete, segíteni akarása, a problémák megoldására és a jó kompromisszumokra törekvő természete, remek szervezőképessége, a demokrácia iránti elkötelezettsége köztiszteletben álló, sikeres politikussá tette. (Pedig akkor is voltak zűrzavaros évek.)

Wagner András 2007-ben
Wagner András 2007-ben
Józing Antal

Azt, hogy mi mindent köszönhet neki Szombathely, már sokszor, sokan elmondták. Arról azonban kevés szó esik, hogy országos viszonylatban is tisztelt, megbecsült politikus volt. Csak néhány nevéhez köthető esemény (a teljesség igénye nélkül): II. János Pál pápa szombathelyi látogatása, a „Magyar Európa nap” szombathelyi megrendezése, amikor is Európa szinte valamennyi országának aktuálisan Magyarországra akkreditált nagykövete (ide értve az Európai Unió „nagykövetét” is) jelenlétével megtisztelte Városunkat, a „Megyei Jogú Városok Szövetségében” betöltött tisztsége és tevékenysége, és így tovább.

Kellemes modorának és remek nyelvtudásának köszönhetően a nemzetközi kapcsolatai is széleskörűek, és gyümölcsözőek voltak a Város számára. Talán elég, ha csak az élő, eleven Testvérvárosi kapcsolatokat említem.

Szombathely Megyei Jogú Város, tisztelete, megbecsülése és szeretete jeléül úgy határozott – a Közgyűlés egyhangú döntésével −, hogy közterületet nevez el díszpolgáráról, első szabadon választott Polgármesteréről.

Talán a város legszebb természeti környezetében, a „Csónakázótónál”, 2023. év február hó 6. napján 15 órakor felavatjuk a „Wagner András sétányt” és az emléktáblát. Büszke vagyok rá, hogy ismerhettem és munkatársa lehettem. Megtiszteltetés számomra, hogy barátjának tekintett - írta Vargha Károly.

Wagner András sétány Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Hétfő délután pedig nemcsak a sétányt, hanem egy emléktáblát is felavatott Nemény András polgármester Wagner lányaival, Annával, Veronikával és Rozival az egykori polgármester tiszteletére. De jelen volt még testvére, Wagner József és W. Németh Mária is.

Wagner András sétány átadója
Mészáros D. Zsolt

Szép nagy tömeg gyűlt össze Wagner András tiszteletére és bár a Csónakázótó parkolójában még kényelmesen elfért mindenki, a Deck Bistro & Barban szinte már mozdulni sem lehetett. Az ünnepségen Nemény András polgármester mondott beszédet.

Wagner András sétány átadója
Mészáros D. Zsolt

„A rendszerváltás hozta a frusztrációt, a félelmet, azt, hogy akik elveszítették az állásukat vagy a biztonságukat, hirtelen értéktelennek érezték magukat. És ilyenkor az emberek óhatatlanul is a vezetők felé fordulnak, ha van ki felé. Itt volt, hiszen Andrásnak volt egy olyan belső iránytűje, amit ő maga is követett, és amit bátran követhettek mások is. Követtek is. Ő talán inkább úgy fogalmazna, hogy társai voltak. A későbbi interjúban azt mondta, hogy a művelt laikusok élén állt, orvosok, jogászok, mérnökök, tanárok, sok-sok olyan ember, aki tenni akart a városért” - mondta Nemény András, aki aztán személyes élményeiről és a Wagner családhoz fűződő emlékeiről is mesélt.

Wagner András sétány átadója
Mészáros D. Zsolt

Aztán Wagner András lányai álltak a mikrofonok elé, akik könnyekkel küszködve mondtak köszönetet a városnak, a képviselőknek, hogy méltóképpen fogja őrizni Szombathely édesapjuk emlékét.

„Ahogy apát ismerem, ha itt lenne, akkor biztos egy poénnal nyitna, ami valószínű úgy hangozna, hogy ő biztos, hogy nem szeretett volna első lenni a rendszerváltás utáni polgármesterek közül abban, hogy közterületet nevezzenek el róla. Na, hát ezt most ő nyerte el” – mesélte nevetve legidősebb lánya, majd azzal folytatták, hogy sok kedves emlék köti őket a Csótóhoz.

Wagner András sétány átadója
Mészáros D. Zsolt

„Azért is örülünk a Csónakázótónak, mert ez a helyszín tényleg Szombathely egyik ékköve. Gyerekkori emlékek is fűződnek ide, sokat jártunk ide sétálni, Csónakázótó-köröket futni, vízibiciklizni, megnézni a hattyúkat, kacsákat. Mikor gyerekek voltunk, itt laktunk a környéken néhány évig, úgyhogy ez tényleg egy jó emlékekkel teli helyszín” – mondták.

Majd Nemes Judit, az AGORA munkatársa szavalt el egy részletet A kis hercegből és Hamvas Béla: Isten tenyerén ébredtem című versét, Tóth Dániel pedig elénekelte a What a wonderful worldöt, egy Bob Dylan-dalt, az LGT Neked írom a dalt című slágerét és zárásként John Lennon Imagine-jét.

Wagner András sétány átadója
Mészáros D. Zsolt

Göröngyös út vezetett idáig

2022 februárjában derült ki Szombathelyen teret neveznek el Göncz Árpádról, sétányt Wagner Andrásról 2022. February 22. 07:30 a közgyűlésen, hogy a városvezetés közterületet akar elnevezni Wagner Andrásról, Szombathely rendszerváltás utáni első polgármesteréről.

Először egy belvárosi területről volt szó, de ez ellen az egyház tiltakozott, majd a Gyöngyösparti-sétány Új nevet kap Szombathely egyik legszebb utcája - Ön támogatja? 2022. May 20. 11:11 került szóba, de a lakók közül sokan nem támogatták Új nevet kap Szombathely egyik legszebb utcája - Ön támogatja? 2022. May 20. 11:11 az átnevezést. Végül a májusi közgyűlésen sikerült megoldást találni.

Aztán Czeglédy Csaba a Csónakázótó körüli sétányt javasolta, Harmadik helyszín: A Csónakázótó sétányát neveznék el Szombathely volt polgármesteréről 2022. May 26. 09:39 amit Wagner András családja is támogatott és itt nem is lakik senki, így senkinek nem kell lakcímváltoztatással bajlódnia. Ezt a megoldást a Fidesz-frakció is elfogadta, így végül konszenzussal szavazták meg. Megszavazták, Wagner András nevét veszi fel a Csónakázótó sétánya 2022. May 26. 18:23

Wagner András sétány Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

A felújítást január 11-én kezdte Pár hétig nem lesz egyszerű a szombathelyi Csónakázótó körül futni és sétálni 2023. January 11. 13:37 a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. (Szompark). A sétány és a sziget újrakavicsozása mellett a gallyazást is elvégezték, illetve átvizsgálják a tó körül található 110 padot is, és amelyeknél szükséges, javítási munkálatokra is sor kerül.

2016 óta nem történt itt egyébként érdemi felújítás. Először is kiszedték a felső fedőréteget, aztán előkészítették az aljzatot, majd új fedőréteg került a sétányra. Ez összesen 5000 négyzetméternyi terület, amire 150 köbméter (240 tonna) mészkövet raktak. Mindez nagyságrendileg 3 millió forintba került.

Másfél órát küzdöttek az életéért, mindhiába...

Wagner András 1953-ban született Szombathelyen, itt végezte az általános iskolai és a középiskolai tanulmányait is. Diplomát a Bánki Donát Gépipari Műszaki Főiskolán szerzett, autóközlekedési műszaki tanári témakörben, majd középiskolai tanári képesítést szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem. 2003-ban a Regionális Politika és Gazdaságtan PhD fokozatát kapta meg a Pécsi Tudományegyetemen.

A tömeg közepén Wagner András polgármester próbál meggyőző lenni
A tömeg közepén Wagner András polgármester próbál meggyőző lenni
Czika László

Fiatal korában röplabdázott. 1989-ben belépett a SZDSZ-be és a párt színeiben 1990-ben, és 1994-ben Szombathely polgármesterévé választották, azonban 1998-ban alul marad a Fidesz színeiben induló Szabó Gáborral szemben. 1998-2002 között önkormányzati képviselőként dolgozott Szombathelyen. 1998-2000 között a Berzsenyi Dániel Főiskola tanára volt a technikai tanszéken. 2002-től volt az Oktatási Minisztérium munkatársa lett, és az Alapkezelő Igazgatóság főigazgatójaként, majd miniszteri biztosként dolgozott.

Wagner András 2007. május 31-én, 53 éves korában hunyt el. Elhunyt Wagner András 2007. June 01. 19:15 A döbbenetes hírt Ipkovich György akkori polgármester jelentette be a közgyűlés délutáni ülése előtt. A jelen lévő képviselők egy perces néma felállással tisztelegtek Wagner András emléke előtt, aki a rendszerváltás utáni első szabadon választott polgármestere volt Szombathelynek, és két cikluson keresztül, 1990 és 1998 között vezette a várost.

Katonaélet az egykori szombathelyi laktanyában III. - Wagner András
Még több képért kattintson!
Nagy Károly

A szombathelyi politikus 2007. május 6-án, Balesetet szenvedett Szombathely volt polgármestere, Wagner András 2007. May 07. 09:21 vasárnap a jánosházi körforgalom felől a Balaton irányába haladt autójával, amikor a főúton, a kelédi elágazóból eléhajtott egy személygépkocsi. Bár a két jármű csak érintőlegesen ütközött, Wagner András autója az árokba hajtott, és fának csapódott.

A volt polgármestert súlyos sérülésekkel szállították a Markusovszky kórházba, édesanyja már a baleset helyszínén életét vesztette. Wagner Andráson két nappal a halála előtt korrekciós plasztikai műtétet hajtottak végre. Május 31-én a kórház folyosóján tüdőembóliát kapott. Másfél órát küzdöttek az életéért, mindhiába.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet