Eddig: 1 671 363 / 3 000 000 Ft, 80 támogató. Még6nap.
Légy része az igazságnak!

Az állatok teste a klímaváltozás miatt alakulhat át

A csőr, a lábak és a fülek mérete nőhet annak érdekében, hogy hőháztartásuk hatékonyabbá váljon.

A jelenség legnagyobb mértékben az ausztrál papagájokat érinti a kutatásban vizsgált harminc faj közül. 1871 óta 4-10 százalékkal nőtt meg csőrméretük – derült ki Sara Ryding és kutatótársának eredményeiből, amit az infostart.hu szemléz. A már meglevő adatok felülvizsgálásával készített elemzés szerint egyes melegvérű fajok esetében a test felépítésének megváltozása a globális felmelegedésre adott reakció.

"Ez azt jelenti, hogy az állatok fejlődnek, de nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezáltal meg is birkóznak az éghajlatváltozással. Láthatjuk, hogy egyes fajok testrészeinek mérete eddig is nőtt, de nem tudjuk, hogy képesek lesznek-e lépést tartani az éghajlati válság súlyosbodásával. Azt sem tudjuk, hogy ezek az alakváltozások valóban segítik-e a túlélést, ezáltal hasznosak-e, vagy sem. A változások jelenségét nem pozitívumként kell értékelni, inkább riasztó, hogy a klímaváltozás ilyen fejlődésre készteti az állatokat, méghozzá ilyen rövid idő alatt" – írta a Ryding.

Véleménye szerint a változások nehezebben észrevehetők és nem annyira jelentősek, de funkcionális értelemben véve fontosak. Bár az éghajlat felmelegedése meggyőző érv az alakváltozások mozgatórugójaként, a tanulmány szerint az éghajlatváltozás környezetre gyakorolt sokrétű hatásai miatt nehéz megbízhatóan megállapítani az ok-okozati összefüggést.

Az Egyesült Államokban egy nemrégiben végzett, 52 fajt képviselő 70 716 vándormadarat vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy az elmúlt négy évtizedben a madarak egyre kisebbek lettek, szárnyfesztávolságuk pedig egyre szélesebbé vált. Míg az ilyen típusú változásokkal kapcsolatos legtöbb kutatás a madarakra összpontosít, a mostani tanulmány megjegyezte, hogy a cickányok és a denevérek relatív fül-, farok-, láb- és szárnymérete is nőtt.

A tanulmány szerint további, különböző fajokon és különböző ökoszisztémákban végzett kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a jelenség mennyire széles körű: ez segíthet megjósolni, mely fajok alakváltozása várható a jövőben – zárja a lap a szemlét.

Légy része az igazságnak! 2023. november 27-től december 11-ig tart támogatás-gyűjtő kampányunk. Ennek során 3 millió forintot szeretnénk összegyűjteni. Minden forint számít!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?