„Nehezebb öngyilkosnak lenni, mint hinnénk”

A Tom Hanks főszereplésével mozikba került Az ember, akit Ottónak hívnak című film kapcsán megnéztük a 2015-ös eredeti svéd alkotást.

Az ember, akit Ovénak hívnak című film főhőse egy 59 éves, nemzeti konzervatív, megrögzötten szabály- és Saab-mániás, kertvárosban élő özvegy férfi, akit az édesapja után átvett, 43 évnyi munkaviszonyt követően elbocsájtanak a vasúttársaságtól. A modern, technokrata, mindent készen elfogyasztani vágyó világot egyre kevésbé bíró, a magány, a mellőzöttség, illetve a hagyományos értékek és a felelősség általános térvesztése következtében megkeseredetté, zsémbessé, szeretethiányossá vált Ove Lindahl úgy dönt, hogy öngyilkos lesz.

A svéd film plakátja
Vertigo Média Kft.

A Fredrik Backman azonos című regényéből készült film felütése nagyon hatásosan mutatja be a karaktert, a néző azonnal bele tud helyezkedni érzelmi világába, az elmúlás és az e felett érzett csalódottság búskomorságába, miközben hősünk interakcióin pedig jókat derülhet. Isten természetesen nem engedi Ovénak, hogy véget vessen nyomorultnak vélt életének, ugyanis új szomszédok költöznek szembe, illetve a régiek is érzékelik, hogy hősünknél betelt a pohár.

Nem mintha kötözködni akarnánk, de a felesége sírjánál elmondott monológjával könnyedén egyetérthetünk: „Sokkoló, hogy milyenek manapság az emberek. Képtelenek bármit megcsinálni. Nem tudnak tolatni, nem tudnak megjavítani egy biciklit, és ha a legegyszerűbb dolgot kéri valaki, akkor éppen ebédszünetet tartanak. Gondolj bele, lassan mást se csinál az egész ország, csak ebédszünetet tart.”

Ove az elhunyt felesége sírjánál
Vertigo Média Kft.

Korunk idiotizmusának remek kórtüneti jelenete az is, amikor a vasútállomáson váratlanul rosszul lesz egy férfi, s a peronról a sínre esik, a közeledő vonat elé. Senki meg sem mozdul érte, telefonnal videózzák, csak a halálra készülő Ovénak jut eszébe, hogy cselekedjen. Felsegíti a fiatalabbat, de ő tétovázik, visszaszálljon-e a többiek közé, vagy hagyja, hogy ugyanolyan véget érjen, mint anno az édesapja.

Öngyilkossági kísérletei közben a személyiségét ilyenné alakító, sorsfordító epizódjaiba pillanthatunk bele. Az új lakók, akik kevert, félig perzsa házaspár két gyermekkel, később még egy - a híres Grumpy Catre (mogorva macskára) hajazó - cica, azonban kedvességükkel, ügyes-bajos dolgaikkal, végső soron a szükségességet éreztető szeretetükkel visszaadják az özvegy ember életkedvét, rávezetik a továbblépésre.

Rolf Lassgård pazar, megható alakításában a klasszikus férfias, gyakorlatias értékeket képviselő, nehezen kérő és nehezen adó, „láthatatlan hős” Ove szemellenzője a néző szeme láttára foszlik semmissé a film végére. Barátságot köt a bevándorló szomszéd – terhessége okán szintén kissé házsártos - édesanyával, kerékpárt javít felesége volt tanítványának, annak meleg haverját is befogadja, sőt régi barátjáért a lakónegyedet is egységgé kovácsolja.

Az amerikai feldolgozás plakátja
Sony Pictures Entertainment

A tettrekészség, a generációs tudásátadás, az életen át tartó – az elfogadásra is vonatkozó – tanulást, valamint önmagunk megkövetésének fontosságát hirdető skandináv romantikus dráma/vígjáték (fekete komédia) egy intő jel arra nézvést, hogy milyenné válhatunk a lelkileg feldolgozatlan gyász hatására, ha képtelenek vagyunk elengedni elhunyt szeretteinket, valamint ha vaskalaposan, kategorikusan elutasítjuk a változást. Hogy mennyire nehezünkre eshet így szeretetet adni és kapni. Ezért aztán ne felejtsük el megváltani a jegyünket a jóért való örök küzdelem járatára. És adhatunk egy esélyt a hollywoodi változatnak is.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja akár mobilról is a 116-123 lelki elsősegély telefonszámot.
(díjmentesen hívható éjjel-nappal, az ország egész területéről)

Az Alapítvány az öngyilkosság ellen honlapján, ide kattintva további információ található.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra