Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Azért mert nem vagy homofób, még nem muszáj Coca-Colát innod - jó lesz a csapvíz is

Az elmúlt hetekben kitört szivárványos Coca-Cola őrület kapcsán érdemes néhány dolgot átgondolni a kólával kapcsolatban. Például azt, hogy a cég az egyik legnagyobb környezetszennyező - erre hívta fel a figyelmet egy Facebook-posztjában a szombathelyi Csillag Tamás, a Momentum Mozgalom egyesült királyságbeli közösségének a vezetője.

És akkor következzen a bejegyzés :

Általában nem tartom túl hitelesnek, amikor egy cég rádobja a szivárványos logót valamilyen tetszőleges termékére mondván hogy ők milyen progresszívek vagy inkluzívok. Amikor egy olyan nyugati országban teszik ezt ahol már régóta elfogadott a másság, ott ezt mindig egy kicsit üresnek éreztem. Sokszor próbáltam utánanézni, hogy milyen valós tettek állnak nagy cégek fel-szivárványos-zászlózása mögött. Sok esetben (Pfizer, FedEX, UPS, Comcast, HomeDepot, General Electric) a cégek egyszerre vonultak a Prideon szivárványos logókkal és támogattak a melegek jogai ellen küzdő politikusokat millió dolláros nagyságrendű adományokkal.

Más cégeknél egyszerűen nem találtam semmi kézzel foghatót a cég nyilvánosan elérhető adatai között ami bizonyította volna, hogy ők valóban tennének az egyenjogúságért és a cégen belüli esélyegyenlőségért. Valószínűleg itt egyszerű marketingfogásról volt szó, ami a cégek vezetőinek a szemszögéből teljesen logikus lépés. Mindig olcsóbb lesz a hétszínű nyomdafesték, mint mondjuk tenni valamit az LMBTQ közösség tagjaiért, a fenntarthatóságért, vagy emberségesebb munkakörülményeket biztosítani a legkiszolgáltatottabb dolgozóknak a kelet-ázsiai országokban.

Csillag Tamás és a Coca-Cola
Csillag Tamás

A Coca-Cola kampánya Magyarországon mégis egy bátor húzásnak tűnt (még ha csak három napig is tartott). Idehaza ugyanis korántsem triviálisak azok a dolgok, amik mellett a plakátjaikkal kiálltak: hogy a szerelemhez való jog igenis mindenkié. Ha másra nem is volt jó az egész, legalább láthattuk, hogy a homofóbia Magyarországon a legfelsőbb kormányzati körökig terjed, annak semmilyen következménye nincs a Fidesz soraiban.

De nem rohanok a boltba és veszek mostantól hatos csomagolásban colát. Egyrészt, mert baromi egészségtelen, másrészt mert a Coca-cola company az egyik legnagyobb műanyagszemét termelő cég a világon. Ez a cég felelős egyedül a világ összes műanyag szemetének az 1%-áért, nagyjából évi 3 millió tonna műanyag szemétért. Persze én se mondok le teljesen erről a bűnös élvezetről, mert néha tényleg baromi jól esik egy pohárral, de próbálom tudatosan minimalizálni a fogyasztását. Olyan alternatívákkal, mint a Vas megyei csapvíz, ami mélyfúrású kutakból származik, ezért az egyik legjobb minőségű víz Magyarországon, nincs is túl nehéz dolgom.

Fun fact: Egy ásványvíz ásványianyag-tartalma körülbelül 500 milligramm literenként, a szombathelyi csapvízé 400 és 500 milligramm között van.

Tl;dr - Nem kell kólát innod, hogy kiállj a melegek jogaiért. Igyál csapvizet, mert jó és szinte ingyen van!

Forrás:

https://popular.info/p/these-rainbow-flag-waiving-corporations
https://www.vaol.hu/hirek/vas-megyeben-a-fold-kincset-rejt-igy-a-csapviz-asvanyviz-minosegu-1663736/
https://www.theguardian.com/business/2019/mar/14/coca-cola-admits-it-produces-3m-tonnes-of-plastic-packaging-a-year

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra