Azért mert nem vagy homofób, még nem muszáj Coca-Colát innod - jó lesz a csapvíz is

Az elmúlt hetekben kitört szivárványos Coca-Cola őrület kapcsán érdemes néhány dolgot átgondolni a kólával kapcsolatban. Például azt, hogy a cég az egyik legnagyobb környezetszennyező - erre hívta fel a figyelmet egy Facebook-posztjában a szombathelyi Csillag Tamás, a Momentum Mozgalom egyesült királyságbeli közösségének a vezetője.

És akkor következzen a bejegyzés :

Általában nem tartom túl hitelesnek, amikor egy cég rádobja a szivárványos logót valamilyen tetszőleges termékére mondván hogy ők milyen progresszívek vagy inkluzívok. Amikor egy olyan nyugati országban teszik ezt ahol már régóta elfogadott a másság, ott ezt mindig egy kicsit üresnek éreztem. Sokszor próbáltam utánanézni, hogy milyen valós tettek állnak nagy cégek fel-szivárványos-zászlózása mögött. Sok esetben (Pfizer, FedEX, UPS, Comcast, HomeDepot, General Electric) a cégek egyszerre vonultak a Prideon szivárványos logókkal és támogattak a melegek jogai ellen küzdő politikusokat millió dolláros nagyságrendű adományokkal.

Más cégeknél egyszerűen nem találtam semmi kézzel foghatót a cég nyilvánosan elérhető adatai között ami bizonyította volna, hogy ők valóban tennének az egyenjogúságért és a cégen belüli esélyegyenlőségért. Valószínűleg itt egyszerű marketingfogásról volt szó, ami a cégek vezetőinek a szemszögéből teljesen logikus lépés. Mindig olcsóbb lesz a hétszínű nyomdafesték, mint mondjuk tenni valamit az LMBTQ közösség tagjaiért, a fenntarthatóságért, vagy emberségesebb munkakörülményeket biztosítani a legkiszolgáltatottabb dolgozóknak a kelet-ázsiai országokban.

Csillag Tamás és a Coca-Cola
Csillag Tamás

A Coca-Cola kampánya Magyarországon mégis egy bátor húzásnak tűnt (még ha csak három napig is tartott). Idehaza ugyanis korántsem triviálisak azok a dolgok, amik mellett a plakátjaikkal kiálltak: hogy a szerelemhez való jog igenis mindenkié. Ha másra nem is volt jó az egész, legalább láthattuk, hogy a homofóbia Magyarországon a legfelsőbb kormányzati körökig terjed, annak semmilyen következménye nincs a Fidesz soraiban.

De nem rohanok a boltba és veszek mostantól hatos csomagolásban colát. Egyrészt, mert baromi egészségtelen, másrészt mert a Coca-cola company az egyik legnagyobb műanyagszemét termelő cég a világon. Ez a cég felelős egyedül a világ összes műanyag szemetének az 1%-áért, nagyjából évi 3 millió tonna műanyag szemétért. Persze én se mondok le teljesen erről a bűnös élvezetről, mert néha tényleg baromi jól esik egy pohárral, de próbálom tudatosan minimalizálni a fogyasztását. Olyan alternatívákkal, mint a Vas megyei csapvíz, ami mélyfúrású kutakból származik, ezért az egyik legjobb minőségű víz Magyarországon, nincs is túl nehéz dolgom.

Fun fact: Egy ásványvíz ásványianyag-tartalma körülbelül 500 milligramm literenként, a szombathelyi csapvízé 400 és 500 milligramm között van.

Tl;dr - Nem kell kólát innod, hogy kiállj a melegek jogaiért. Igyál csapvizet, mert jó és szinte ingyen van!

Forrás:

https://popular.info/p/these-rainbow-flag-waiving-corporations
https://www.vaol.hu/hirek/vas-megyeben-a-fold-kincset-rejt-igy-a-csapviz-asvanyviz-minosegu-1663736/
https://www.theguardian.com/business/2019/mar/14/coca-cola-admits-it-produces-3m-tonnes-of-plastic-packaging-a-year

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény