Öröm, könnyek és rock’n roll: hivatalosan is átadták a balogunyomi kerékpárutat

A „néhányszáz méteres aszfalcsík” átadásán jelen volt a Vas megyei Fidesz összes „fontosembere”, a legnagyobb meglepetést mégis talán Czeglédy Csaba megjelenése okozta.

Miközben szinte folyamatosan zajlanak a különböző, március 15-i rendezvények Szombathelyen, a város határában (és azon kívül) is igencsak fontos dolognak lehetettek szemtanúi azok, akik a szeles és hűvös idő ellenére kilátogattak Balogunyomba.

Március 15-én ugyanis hivatalosan is átadták a balogunyomi kerékpárutat.

Bár az érdeklődés talán a már-már orkán erejű szél ellenére kora délután még nem volt jelenős, később mégis egyre többen jelentek meg az ünnepségen, ahol először Tarsoly Alfonz szólt a közönséghez. A balogunyomi polgármester beszédének egyik csúcspontja az volt, amikor kiemelte, mennyire fontos az együttműködés az élet számos területén, ideértve a kerékpárút építését is.

balogunyomi kerékpárút átadó
A szél ellenére egyre többen lettek a rendezvényen
Mészáros D. Zsolt

Az ünnepség hivatalos részén több politikus is feltűnt, így jelen volt Hende Csaba országgyűlési képviselő, Illés Károly a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője, Vámos Zoltán főispán, Kondora Bálint a Vas megyei közgyűlés alelnöke, valamint Szuhai Viktor és Czeglédy Csaba önkormányzati képviselők is.

balogunyomi kerékpárút átadó
A Vas megyei Fidesz összes „fontosembere” képviseltette magát
Mészáros D. Zsolt

A két „tábor” egyébként teljesen elkülönült egymástól, amíg a Vas megyei Fidesz legfőbb vezetői előkelőbb helyeken álltak, addig a szombathelyi városvezetés képviselői inkább hátrébb, a közönség között helyezkedtek el.

A felsorolt politikusok közül Czeglédy Csaba megjelenése okozta a legnagyobb meglepetést, a képviselő ugyanis futó felszerelésben, Szombathelyről futva érkezett - a polgármester legnagyobb meglepetésére.

Hosszú út vezetett idáig

A kerékpárútnál aztán már Mohos Géza, a Balogunyomi Kerékpáros Egyesület (BAKER) elnöke beszélt, aki elmondta, hosszú út vezetett a mostani átadáshoz.

Az egyesület ugyanis 2017 elején kezdett aláírásgyűjtésbe a balogunyomi és a Petőfi-telepi lakosok körében. Sokáig mégis úgy tűnt, nem lesz semmi az útból, ők azonban küzdöttek, és végül elérték a céljukat.

„Méltatlan politikai játszmák áldozata” lett az út

„Ennek az útnak már két éve meg kellett volna tartanunk az átadó ünnepségét”

– ezt már Hende Csaba országgyűlési képviselő mondta, aki szerint ez a „néhány százméteres aszfaltcsík” méltatlan politikai játszmák áldozata lett.

balogunyomi kerékpárút átadó
Hende szerint az utat már két éve át kellett volna adni
Mészáros D. Zsolt

Hozzátette, ő azóta tette a dolgát a kerékpárúttal kapcsolatban, mióta Mohos Géza besétált hozzá több ezer aláírással. Azt azonban, hogy akkor miért csak most avatják az utat, nem árulta el.

Neve is lett az útnak

A különböző beszédek után jöttek csak az igazi meglepetések. Amellett, hogy megáldották az utat és biciklivel „átvágták” a szalagot, leleplezték az út nevét is.

balogunyomi kerékpárút átadó
Biciklivel vágták át a szalagot
Mészáros D. Zsolt

A BAKER szerint annyit küzdöttek az útért, hogy nem érdemelné meg, hogy csak egy szimpla szám legyen a neve. Így jött az ötlet, hogy legyen saját neve a betonszalagnak, amit ezentúl csak úgy emlegetünk:

UNYOMI CSAPÁS

balogunyomi kerékpárút átadó
A szakasz új neve: Unyomi csapás
Mészáros D. Zsolt

Az ünnepség hivatalos része után a résztvevők bejárták az utat, ahol még a délután folyamán – a nagy szél ellenére – gyorsulási versenyt rendeztek. A verseny után, délután öt órától pedig a Tom Kondor Band játszott rockdalokat.

Kacifántos ügyre került pont

Az elmúlt másfél évben lapunk számtalan cikkben mutatta be a balogunyomi kerékpárút történetét. Kezdve attól, hogy kiderült, a szombathelyi önkormányzatnak nincs pénze Amikor az újságíró 14 kilométert biciklizik, hogy megtudja, hogy a városnak nincs 70 millió forintja bicikliútra 2021. November 03. 18:01 az útra, hogy aztán kiderüljön, még a kelleténél is olcsóbban Happy end: Megépül a balogunyomi kerékpárút, és olcsóbb lesz, mint kalkulálták 2022. March 07. 16:19 sikerül megépíteni a szakaszt. A munkák egyébként szinte napra pontosan egy éve indultak Papíron elindult a Szombathely-Balogunyom kerékpárút építése 2022. March 24. 16:15 , azóta pedig többször is megnéztük Három hónap után már aszfaltozzák a Szombathely és Balogunyom közötti kerékpárutat 2022. September 05. 19:47 , hogy áll a kerékpárút építése.

Az út novemberre készült el Hajtottunk egyet a majdnem kész Szombathely és Balogunyom közötti kerékpárúton 2022. November 20. 15:23 , de a különböző műszaki ellenőrzések miatt hivatalosan csak január közepétől lehet használni Ez a nap is eljött: átadták a balogunyomi kerékpárutat 2023. January 25. 08:04 az „Unyomi csapás” névre keresztelt utat, melynek a története az átadással hivatalosan is lezárult.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet