Öröm, könnyek és rock’n roll: hivatalosan is átadták a balogunyomi kerékpárutat

A „néhányszáz méteres aszfalcsík” átadásán jelen volt a Vas megyei Fidesz összes „fontosembere”, a legnagyobb meglepetést mégis talán Czeglédy Csaba megjelenése okozta.

Miközben szinte folyamatosan zajlanak a különböző, március 15-i rendezvények Szombathelyen, a város határában (és azon kívül) is igencsak fontos dolognak lehetettek szemtanúi azok, akik a szeles és hűvös idő ellenére kilátogattak Balogunyomba.

Március 15-én ugyanis hivatalosan is átadták a balogunyomi kerékpárutat.

Bár az érdeklődés talán a már-már orkán erejű szél ellenére kora délután még nem volt jelenős, később mégis egyre többen jelentek meg az ünnepségen, ahol először Tarsoly Alfonz szólt a közönséghez. A balogunyomi polgármester beszédének egyik csúcspontja az volt, amikor kiemelte, mennyire fontos az együttműködés az élet számos területén, ideértve a kerékpárút építését is.

balogunyomi kerékpárút átadó
A szél ellenére egyre többen lettek a rendezvényen
Mészáros D. Zsolt

Az ünnepség hivatalos részén több politikus is feltűnt, így jelen volt Hende Csaba országgyűlési képviselő, Illés Károly a Fidesz szombathelyi frakcióvezetője, Vámos Zoltán főispán, Kondora Bálint a Vas megyei közgyűlés alelnöke, valamint Szuhai Viktor és Czeglédy Csaba önkormányzati képviselők is.

balogunyomi kerékpárút átadó
A Vas megyei Fidesz összes „fontosembere” képviseltette magát
Mészáros D. Zsolt

A két „tábor” egyébként teljesen elkülönült egymástól, amíg a Vas megyei Fidesz legfőbb vezetői előkelőbb helyeken álltak, addig a szombathelyi városvezetés képviselői inkább hátrébb, a közönség között helyezkedtek el.

A felsorolt politikusok közül Czeglédy Csaba megjelenése okozta a legnagyobb meglepetést, a képviselő ugyanis futó felszerelésben, Szombathelyről futva érkezett - a polgármester legnagyobb meglepetésére.

Hosszú út vezetett idáig

A kerékpárútnál aztán már Mohos Géza , a Balogunyomi Kerékpáros Egyesület (BAKER) elnöke beszélt, aki elmondta, hosszú út vezetett a mostani átadáshoz.

Az egyesület ugyanis 2017 elején kezdett aláírásgyűjtésbe a balogunyomi és a Petőfi-telepi lakosok körében. Sokáig mégis úgy tűnt, nem lesz semmi az útból, ők azonban küzdöttek, és végül elérték a céljukat.

„Méltatlan politikai játszmák áldozata” lett az út

„Ennek az útnak már két éve meg kellett volna tartanunk az átadó ünnepségét”

– ezt már Hende Csaba országgyűlési képviselő mondta, aki szerint ez a „néhány százméteres aszfaltcsík” méltatlan politikai játszmák áldozata lett.

balogunyomi kerékpárút átadó
Hende szerint az utat már két éve át kellett volna adni
Mészáros D. Zsolt

Hozzátette, ő azóta tette a dolgát a kerékpárúttal kapcsolatban , mióta Mohos Géza besétált hozzá több ezer aláírással. Azt azonban, hogy akkor miért csak most avatják az utat, nem árulta el.

Neve is lett az útnak

A különböző beszédek után jöttek csak az igazi meglepetések. Amellett, hogy megáldották az utat és biciklivel „átvágták” a szalagot, leleplezték az út nevét is.

balogunyomi kerékpárút átadó
Biciklivel vágták át a szalagot
Mészáros D. Zsolt

A BAKER szerint annyit küzdöttek az útért, hogy nem érdemelné meg, hogy csak egy szimpla szám legyen a neve. Így jött az ötlet, hogy legyen saját neve a betonszalagnak, amit ezentúl csak úgy emlegetünk:

UNYOMI CSAPÁS

balogunyomi kerékpárút átadó
A szakasz új neve: Unyomi csapás
Mészáros D. Zsolt

Az ünnepség hivatalos része után a résztvevők bejárták az utat, ahol még a délután folyamán – a nagy szél ellenére – gyorsulási versenyt rendeztek. A verseny után, délután öt órától pedig a Tom Kondor Band játszott rockdalokat.

Kacifántos ügyre került pont

Az elmúlt másfél évben lapunk számtalan cikkben mutatta be a balogunyomi kerékpárút történetét. Kezdve attól, hogy kiderült, a szombathelyi önkormányzatnak nincs pénze Amikor az újságíró 14 kilométert biciklizik, hogy megtudja, hogy a városnak nincs 70 millió forintja bicikliútra 2021. November 03. 18:01 az útra, hogy aztán kiderüljön, még a kelleténél is olcsóbban Happy end: Megépül a balogunyomi kerékpárút, és olcsóbb lesz, mint kalkulálták 2022. March 07. 16:19 sikerül megépíteni a szakaszt. A munkák egyébként szinte napra pontosan egy éve indultak Papíron elindult a Szombathely-Balogunyom kerékpárút építése 2022. March 24. 16:15 , azóta pedig többször is megnéztük Három hónap után már aszfaltozzák a Szombathely és Balogunyom közötti kerékpárutat 2022. September 05. 19:47 , hogy áll a kerékpárút építése.

Az út novemberre készült el Hajtottunk egyet a majdnem kész Szombathely és Balogunyom közötti kerékpárúton 2022. November 20. 15:23 , de a különböző műszaki ellenőrzések miatt hivatalosan csak január közepétől lehet használni Ez a nap is eljött: átadták a balogunyomi kerékpárutat January 25. 08:04 az „Unyomi csapás” névre keresztelt utat, melynek a története az átadással hivatalosan is lezárult.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet