Már a bécsi önkormányzati lakások balkonjára is lehet napelemet szerelni - Magyarországon továbbra is illegális

Ezt is másként csinálják a szomszédban.

Mostantól a bécsi önkormányzati lakások bérlői is szereltethetnek napelemes rendszert az erkélyükre, teraszukra vagy a loggiára, feltéve, hogy megszerezték az önkormányzati lakásokat kezelő ügynökség, a Wiener Wohnen engedélyét és megfelelnek a feltételeknek – közölte lapunkkal az osztrák főváros külképviseleti irodája.

A napelemek nem zavarhatják például a szomszédokat, illeszkedniük kell az épület arculatához, felújításkor pedig saját költségen kell eltávolítani azokat. Az engedély kiadásakor figyelembe veszik azt is, hogy az épület műemlék-e, illetve nem lehet napelemet szereltetni, ha az erkély vagy loggia falazott vagy ha építészetileg kialakított virágládák vannak rajta. Szintén nem lehet ilyen napelem-rendszert telepíteni az épület homlokzatára.

Napelemek egy frissen felújított bécsi önkormányzati lakóépület homlokzatán
© PID / Votava

A telepíthető balkon napelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 Watt, a szerelést minden esetben szakembereknek kell végezniük. A beruházás költségét a lakóknak kell állniuk, az esetleges támogatásokat is nekik kell igényelniük és tájékoztatniuk kell a villamosenergia-szolgáltatót is.

Amellett, hogy az osztrák főváros most lehetővé tette a balkon napelem-rendszerek telepítését az önkormányzati lakások lakói számára – amelyekkel a saját energiaigény egy részét tudják fedezni – az új épületek tervezésekor már eleve számolnak a napenergiával, az önkormányzati lakóépületekre pedig utólag igyekeznek közösségi napelem-rendszereket telepíteni.

Magyarországon illegálisak

Lapunk néhány hónappal ezelőtt foglalkozott Hatalmas igény lenne rá, de nálunk mégsem lehet használni az erkélynapelemeket 2022. August 12. 16:10 az erkélyre szerelhető napelemek magyarországi szabályozásával.

Ekkor írtuk azt is, hogy egy európai rendelet szerint a 800 wattnál kisebb rendszerek nem zavarnak be a nagy rendszerek működésébe, így néhány államban, például Németországban, Ausztriában, Hollandiában és Svájcban nagyon egyszerű a beüzemelésük. Ugyanakkor nálunk az áramszolgáltatók - biztonsági és technológiai okokra hivatkozva – tiltják a használatát. Mi több, aki ilyent használ, szerződésszegést követ el, és akár ki is kapcsolhatják nála a szolgáltatást.

Szombathely, Thököly utca - itt is elférne néhány napelem
Józing Antal

A DW.com már az energiaválság előtt foglalkozott a témával, és arra a következtetésre jutott, hogy ezek a kisméretű napelemek egy háztartás áramszükségletének a 30 százalékét képesek kitermelni. Egy szakember úgy nyilatkozott a lapnak, hogy eddig még nem merült fel biztonsági probléma velük kapcsolatban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech