Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Bezárnak az üzletek, leállnak a szolgáltatások és maszkban léphetünk csak ki az utcára

Mutatjuk a hétfőtől életbe lépő szigorítások legfontosabb pontjait.

Járványügyi szempontból rendkívül kaotikusra sikeredett a pénteki nap. Gondoljunk csak az operatív törzs sajtótájékoztatójára, amin Operatív törzs: El kell halasztani a hétvégére tervezett oltásokat March 05. 12:52 egymás után nem sokkal hangzott el, hogy az oltakozás rendben zajlik az országban, és hogy „szinkronizációs problémák” miatt 74 ezer ember hétvégére tervezett oltását kell elhalasztani.

Jött aztán a második malőr, mikor is a hétfői szigorításokról szóló kormányrendelet hamarabb jelent meg A korlátozásokról szóló rendelet hamarabb megjelent egy autósbolt honlapján, mint a Magyar Közlönyben March 05. 16:24 egy autóalkatrész-bolt weboldalán, mint a Magyar Közlönyben. Nem sokkal később aztán persze ott is olvasható volt, így hosszas várakozás után ugyan, de megismerhettük a részleteket.

Itt pedig a legfontosabb változásokról olvashat, melyek március 8-án hétfőtől két hétre lépnek életbe.

 • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.

 • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi-, szociális-, pénzügyi-, postai, járműszervíz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk.

 • Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.

 • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki, a digitális oktatás tartalmi feltételeit az érintett miniszterek határozzák meg. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.

 • Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.

 • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.

 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.

 • A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.

 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.

 • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.

 • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.

 • Szigorítjuk a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzuk.

 • Kiterjesztjük a bértámogatást és az adókedvezményeket azokra a szektorokra, amelyeknek be kell zárniuk.
 • Kedves Olvasó!
  Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
  Köszönjük!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra