A fák csak a Brenner-villa tetején nőnek az égig

14 hónapja akarja megvenni az önkormányzat Szombathely egyik leghíresebb, romokban álló épületét, a volt Brenner-villát. A kálváriája pedig évtizedek óta tart.

Mi a helyzet a volt Brenner-villa megvásárlásával? - hangzott el a kérdés a szombathelyi közgyűlés csütörtöki ülésén.

A felvetés jogos, hiszen az önkormányzat tavaly augusztusban rendkívüli közgyűlésen Megveszi a város a volt Brenner-villát, viszi a Falco-gyár a szombathelyi Kolozsvár utcai sporttelepet 2021. August 02. 15:03 döntött úgy, hogy élve elővásárlási jogával 28 millió forimtért megvásárolja az épületet és a hozzá tartozó ingatlant.

Az egykori Brenner-villa Szombathely régen és ma: a Brenner-villa 2014. January 25. 06:51 a Gayer-park és a Brenner-park (ismertebb nevén KRESZ-park) között áll, nem messze a Gyöngyös-pataktól. Kaszinó is működött benne, ami 1999-ben bezárt, azóta semmiféle felújítás, hasznosítás nem történt az épületnél.

Brenner villa 2022.09.30.
Mészáros D. Zsolt

A jelenlegi tulajdonos ugyanis felszámolás alatt áll. A felszámoló árverésen hirdette meg az épületet, amit a GM Elektro-Mechanika Kft. nyert meg 28 millió forintos ajánlatával. Az elővásárlási jog azonban azt jelenti, hogy ugyanezen az áron megveheti az önkormányzat az ingatlant a vevő helyett. Mivel ez az ár nagyon kedvező a frekventált helyen lévő ingatlanért, a közgyűlés a megvásárlás mellett döntött.

Brenner villa 2022.09.30.
Mészáros D. Zsolt

Azóta 14 hónap telt el, ami alatt tulajdonképpen annyi történt az épülettel, hogy idén júliusban fiatalok vagánykodtak Fiatalok vagánykodtak az egykori Brenner-villa roskadozó tetején Szombathelyen 2022. July 11. 15:30 a tetőn, valószínűleg további károkat okozva. Augusztusban kisebb tűz ütött ki Újabb tűz volt a már leégett szombathelyi Brenner-villában 2022. August 12. 20:43 az épületben, nem először.

Brenner villa 2022.09.30.
Mészáros D. Zsolt

A most csütörtöki közgyűlésen Nemény András polgármester azt mondta, bírósági perek akadályozzák az épület megvásárlását.

Brenner villa 2022.09.30.
Mészáros D. Zsolt

Miután a közgyűlés a megvásárlás mellett döntött, két bírósági per is indult, az eladó felszámol és az árverésen nyertes vevő is meg akartja akadályozni, hogy a városé legyen az egykori villa. Az egyik pert idén májusban jogerősen megnyerte Egy lépéssel közelebb a szombathelyi önkormányzat, hogy megvehesse a volt Brenner-villát 2022. February 22. 16:59 az önkormányzat. Folyamatban van viszont a másik ügy, amit a vételi ajánlatot tett cég indított a kormányhivatal ellen. A kormányhivatal ugyanis elutasította, hogy a cég nevére írják az ingatlant, mert az érvényben lévő szabályok ellenére a bejegyzésre jogosult cég nem hívta fel az önkormányzat figyelmét az elővásárlási jogára.

Ha a bíróság úgy döntene, hogy a kormányhivatal jogszerűtlenül utasította el, hogy a cég nevére írják az ingatlant, az azt jelentené, hogy az önkormányzat nem veheti meg az épületet. A per jelenleg is tart - hangzott el a csütörtöki közgyűlésen, és meg kell várni, amíg lezárul.

Brenner villa 2022.09.30.
Mészáros D. Zsolt

Így továbbra sem lehet tudni, mikor veheti meg az önkormányzat a volt Brenner-villát. Ahol a tetőn már fák nőnek, és az egészet elkezdi visszavenni a természet.

A képekre kattintva galéria nyílik, a fotók szeptember 30-án, pénteken készültek.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet