A budapesti Molnár-sziget, amit nem a turisták, hanem a békák ostromolnak

A főváros ezer arca közül itt egy újabb alig ismert.

„Tudja mi a legjobb? Hogy visszatértek a kecskebékák. Itt vagy 15 évig néma csend volt, de az idén ismét hangosak ezek az állatok, amelyek gyermekkoromat jelentették. Így most megint minden nap kijövök ide a szigetcsücsökre hallgatni őket. Talán majd egyszer visszatérnek a halak is.”

Ezt egy idősebb férfi mondja motorbiciklijének támaszkodva a Molnár-sziget északi végén, néhány méterrel a folyó és nádas mellett.

Bármilyen hihetetlen, Budapesten vagyunk, csak egy kicsit távolabb a belvárostól.

A budapesti Molnár-sziget
Pillantás a Molnár-szigetre vezető Duna-hídról
Józing Antal

A Molnár-sziget a főváros 23. kerületéhez, Soroksárhoz tartozik, helyijárat-jeggyel ki lehet zötykölődni ide a ráckevei HÉV-vel, majd kis gyaloglás után egy kis hídon átkelve megérkezni ebbe a mikrouniverzumba.

A sziget körülbelül két kilométer hosszú és néhány száz méter széles, azaz majdnem akkora, mint a Margit-sziget, de ettől eltekintve majdnem mindenben az ellentéte.

Szinte ismeretlen a turisták előtt, nevezetessége nincs, nevét nem egy királylányról, hanem arról az 50 vízimalomról kapta, amelyekkel annak idején rozst őröltek itt.

A budapesti Molnár-sziget
Burjánzó növényzet a folyó szomszédságában
Józing Antal

A malmok időközben eltűntek, de a múlt hangulatát megőrizte a hely, ahol még mindig lassabban járnak az órák, mint a folyón túl.

Nem véletlen, hogy visszataláltak ide a békák. A sziget nagy részén még ma is az érintetlen természet az úr, olyannyira, hogy a sziget déli csücskét csak megközelíteni tudtuk a vadul burjánzó növények között, a nagy találkozásra nem került sor. A természetnek ez láthatóan kevésbé volt fontos, mint nekünk.

A budapesti Molnár-sziget
Komoly házak is épültek itt
Józing Antal

Ugyanakkor jelen van a civilizáció is. Az utóbbi évtizedekben több száz nyaraló épült itt, egy részük makacsul őrzi a szocializmus édes-bús hangulatát, de láthatón jelen vannak azok is, akik nagy értékű ingatlanokat építettek a Duna-partra. Kicsit macerásabb ugyan innen a bejárás, mint a Rózsadombról, de a kilátás talán jobb is, nem is beszélve a nyugalomról.

A budapesti Molnár-sziget
Pihen a csepeli komp
Józing Antal

A szigetnek van egy főutcája is, olyan tipikus nyaralós-kiskertes főutca, semmi extra, a Tündérkert nevű szabadidőpark viszont már nagyon 21. századi, játszótérrel és sportpályákkal, és már a jelent idézi a közeli grillbüfé is, ahol meglepően jó minőségű hamburgereket vettünk egész baráti árakon.

A Molnár-sziget leginkább azoknak való, akik szeretnek érdekes helyszíneket felfedezni és jól érzik magukat a civilizációközeli természetben.

A budapesti Molnár-sziget
Békésen folyik a Ráckevei-Duna
Józing Antal

Ennek a sétának két kifutása lehet. Vagy azt mondja, hogy szép-szép, de ennyi elég is belőle, vagy nekiáll eladó ingatlanok után nézni a szigeten. Merthogy nincs annál jobb a világon, mint kecskebékákat hallgatni az udvarunkról.

A budapesti Molnár-sziget
Egyelőre nem tolakodó a vendéglátóipar jelenléte - Kattintson a képre a galériához!
Józing Antal

De persze nem a Molnár-sziget az egyetlen érdekes helyszín, amit felfedeztünk a fővárosban vagy annak közelében.

Korábban már meghívtuk olvasóinkat a Rókahegy Ilyen a külföldi turisták között megmártózni a Gellért fürdőben 2021. October 31. 12:01 , Budafok A legfurcsább magyar borvidék - Budafokon talán több pince van, mint szőlőtőke 2022. January 01. 11:58 , a Kiscelli Múzeum Ha kissé letérne a főcsapásról - A budapesti Kiscelli Múzeum felfedezése 2021. November 21. 15:22 és Vác Múmiák és sütemények: Vác, az ismeretlen város a Duna partján 2021. July 31. 19:30 bejárására.

Más miatt, de idetartozik a Gellért fürdő Ilyen a külföldi turisták között megmártózni a Gellért fürdőben 2021. October 31. 12:01 és a Gellért-hegy Ilyen a külföldi turisták között megmártózni a Gellért fürdőben 2021. October 31. 12:01 is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek