Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Visszautasított és fel nem vett jutalmak, újabb politikai háború Csepregen

A történetben kevés a tényszerűség, annál több az indulat.

Alig több, mint 3200 lakosa van Csepregnek, ami így lehetne egy nyugodt kisváros is. De az utóbbi pár évben egyre többször foglalkozott velük a sajtó, néha tényleg érdekes dolgok történnek ott.

Csepregen ritkán van botrány, de ha van, akkor nagy. Négy évvel ezelőtt hónapokig Csepregről szóltak a hírek, miután az akkori polgármester mellett és ellene kiálló képviselők feloszlatták a testületet Feloszlatta magát a csepregi képviselő-testület 2016. May 30. 20:25 .

Évekig húzódott az előző botrány

Aztán fel is függesztették Felfüggesztette tisztségéből a képviselőtestület Csepreg polgármesterét 2016. September 05. 21:09 az akkori polgármestert, Vlasich Krisztiánt, és fegyelmi eljárást is indítottak ellene. A kiírt időközi választáson újraválasztották Vlasichot Csepreg újraválasztotta a korábban felfüggesztett polgármestert 2016. September 25. 20:40 , és megbüntették Csepreg megbüntette a testületet korábban feloszlató képviselőket 2016. September 26. 09:23 az őt korábban felfüggesztő képviselőket.

A csepregi városháza
Józing Antal

2017 áprilisában lemondott a város jegyzője Tényleg távozik Csepreg jegyzője, rákérdeztünk a miértekre 2017. April 03. 13:26 , aztán kiderült, hogy egy utca átadásán a hideg aszfalton kellett térdelniük A hideg aszfalton kellett térdelnie az óvodásoknak Csepregen 2017. December 13. 18:21 a kivezényelt gyerekeknek.

Aztán eljött a 2019-es önkormányzati választás, és új polgármestert választottak a csepregiek, az alpolgármester Dénes József lett. Aztán tavaly júliusban egy rendkívüli testületi ülésen leváltották Leváltották Csepreg alpolgármesterét, aki közben fegyelmit indított a polgármester ellen 2020. July 09. 16:55 Dénes Józsefet, aki korábban fegyelmit indított a polgármester ellen.

A dolog azért is érdekes, mert Csepregen a jelenlegi polgármester, Horváth Zoltán és a hat képviselő mindegyike függetlenként indult. Igaz, Horváth korábban az eredetileg fideszes, majd függetlenné vált Vlasich embere volt, ahogyan a jelenlegi képviselők többsége is a tavaly leváltott polgármestert támogatta.

Visszautasították a 10 ezer forintos jutalmat

A legutóbbi hétvégén járta körbe a sajtót a hír, miszerint a csepregi Területi Gondozási Központ dolgozói nem fogadták el a nekik megítélt fejenként járó tízezer forintos adományt, mert „megalázónak” tartották azt. A csepregi szociális dolgozók a polgármesterhez és az önkormányzati képviselőkhöz címzett levelükben azt írják:

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a város költségvetése szoros és a vírushelyzet még inkább nehéz helyzetbe kerültek. Ezt mi is tudjuk és nem várunk lehetetlent, de ennél a megalázó összegnél egy jó szó, egy kis törődés, egy érdeklődés az Önök részéről méltóbb lett volna.

Mi megértjük és nap mint nap tapasztaljuk ezt a nehéz helyzetet, viszont azt nem értjük, hogy az, aki ezt az összeget megítélte egységesen minden intézmény dolgozójának, tisztában van -e azzal, hogy ez a terület nem hasonlítható össze az óvodával, az egészségházzal vagy a művelődési házzal. Hiszen ott hétvégén, ünnepnap, éjszaka nem kell dolgozni, szünidőben illetve a vírushelyzet alatt az intézmények be voltak zárva.

Mi hétvégén, éjszaka és karácsonykor is itt vagyunk és mosdatunk, pelenkázunk, etetünk és próbáljuk a lelket tartani az idősekben. A mi odafigyelő munkánknak és fegyelmezett magánéletünknek köszönhetően ez ideáig nem volt egy fertőzött ellátottunk sem, és ha esetleg lesz, mi nem tehetjük meg, hogy bezárjuk az ajtókat, mindenki otthon marad és távmunkában gondozza a COVID fertőzöttet."

Munkaerőhiány, alulfizetett dolgozók

A szociális dolgozók levele súlyos alulfizetettségről és munkaerőhiányról is tanúskodik:

"A júliusi testületi ülésen elhangzott, hogy karácsonykor a bérmegtakarításunkból az akkori 50 000 Ft jutalmat kompenzálják, mivel ez a terület a legnehezebb és a járvány által legveszélyeztetettebb az intézmények között. Úgy tudjuk, hogy ha az Önök által megítélt 10 000 Ft ötvenszeresét kapnánk, még akkor is maradna a bérmegtakarításunkból. Mi akkora összegről álmodni sem merünk, de ezt viszont megalázónak érezzük.

Tudjuk az Önkormányzat valamennyi intézménye ugyanabba a kalapba tartozik, de nem tartjuk igazságosnak, hogy a mi bérmegtakarításunk, ami sajnos a létszámhiány miatt keletkezett és a hiányzó emberek munkáját nekünk kellett elvégezni, az egységesen legyen szétosztva.”

Azonnal politikai vita robbant ki

Dénes József az ügyre azonnal reagált erősen kritikus hangvételű blogjában , többek között azt kifogásolta, hogy a képviselőket miért nem vonta be a polgármester a döntésébe, és azt, hogy az intézménynek jelentős bérmegtakarítása volt, és szerinte ebből tellett volna nagyobb jutalmakra is. Kijelentette, az ügyben a polgármesteré és a jegyzőé a felelősség, és arra is kíváncsi volt, hogy a városházán mekkora jutalmakat osztanak ki az év végén.

Horváth Zoltán polgármester a Facebookon válaszolt . Mint írta, szerinte a szociális dolgozók levele "helyenként konkrét valótlanságokat és rosszindulatú elhallgatásokat tartalmaz egészében tünteti fel a város vezetését hamis és rossz színben" . Hozzátette, az ünnepségen beszédében elnézést kért a jutalom összegének mértékéért és elmondta, hogy sajnos az önkormányzat nagyon nehéz helyzetben van. Hozzátette:

"Ez az összeg nem a Területi Gondozási Központ munkájának megbecsülését szimbolizálja, hanem a fenntartó intézmény teljesítőképességét. ... A Területi Gondozási Központ kollégáinak munkáját a városvezetés annyira nagyra értékeli, hogy a még ebben a nehéz helyzetben is jutalmat adott részükre. Azt pedig mi is sajnálatosnak tartjuk, hogy ez csak ekkora összeget jelent, de azt is el kell árulnom, hogy ahhoz képest, ahonnan indultunk a végén annak is örültünk, hogy tudtunk egyáltalán valamit a köszönet mellé tenni."

A polgármester azt is kijelentette, hogy ő nem vett fel év végi jutalmat.

Reagált egy szociális dolgozó is

A polgármester posztja alatt kommentelt Frankné Sipos Ildikó, az intézmény dolgozója. Mint írta, azt megértik, hogy nehéz anyagi helyzetben van a város, de azt nem értik, hogy "akkor mások miért jutalmazhatók jóval magasabb összeggel ugyanannál az önkormányzatnál" .

Megjegyezte, ha ez nem így van, még mindig várják erre a kérdésre a választ. Felidézte, hogy a polgármester azt mondta, akinek nem tetszik a döntésük, az elmehet más intézménybe dolgozni, arra kérdésre pedig, hogy mi lesz akkor az idős lakókkal, azt válaszolta, hogy akkor majd improvizálnak.

A vita valószínűleg eltart még egy darabig, de azt kijelenthetjük, hogy Csepregen indulatok forrósítják a közéletet.

A Területi Gondozási Központ dolgozóinak jutalmazásával kapcsolatban már a múlt héten elküldtük kérdéseinket a Központnak és az önkormányzatnak, választ eddig egyik helyről sem kaptunk.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra