Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Propagandavizit az idősotthonban válsághelyzet és látogatási tilalom idején?

Újabb botrány van kibontakozóban Csepregen? Ezúttal a polgármester „ámokfutását” kifogásolja egy olvasónk.

„Vérlázító, hogy amikor a saját rokonok sem látogathatják szeretteiket, az egészségügyi és szociális dolgozók már több mint egy éve megfeszítetten dolgoznak napról napra, akkor jut idő a legolcsóbb giccsparádéra. Eléggé sötét propagandát tolva építi karrierjét a csepregi ifjú polgármester Horváth Zoltán. Polgármesterként sorra látogatja meg a jubileumi születésnapokat ünneplő időseket, 90. 95. 100. éves embereket, akiknél még inkább magasabb a fertőzésveszély kockázata”

– panaszolja olvasónk, aki egyenesen „ámokfutásnak” nevezi a normál helyzetben egyébként megszokottnak számító polgármesteri szokást. Ami pedig még pluszban kiverte nála a biztosítékot, hogy a térségi újságban és a közösségi oldalakon is folyamatosan beszámolnak a vizitekről. Ergo reklámozzák azokat.

Józing Antal

„Amikor minden nap százak halnak meg a koronavírus következményeként, akkor nem hiszem, hogy egy születésnapi zsúr a legfontosabb. Szomorú, hányingerkeltő viselkedés” – fogalmazta meg véleményét.

Csepregen ritkán van botrány, de ha van, akkor nagy

Olvasónk még hozzátette azt is, hogy amikor a szociális dolgozók jutalmazásáról volt szó, akkor „ugyanez a városvezető szúrta ki az általa most is meglátogatott idősek otthonában dolgozó ápolók és szociális munkások szemét 10 ezer forinttal.” Ez a tavaly év végi ügy pedig újabb politikai háborút indított Csepregen, lapunk is részletesen beszámolt róla Visszautasított és fel nem vett jutalmak, újabb politikai háború Csepregen 2020. December 23. 07:13 és az országos sajtót is bejárta.

De nem ez volt az egyetlen érdekes történés a Vas megyei városban, történtek más furcsaságok is az elmúlt években, így sokakban felmerülhet a kérdés: egy újabb országos szintű botrány van kibontakozóban?

Megszólalt a polgármester

A levélben foglaltakról természetesen megkérdeztük Horváth Zoltán polgármestert is, aki részletesen kifejtette véleményét és azt is elmesélte, hogy működik a szépkorúak köszöntése Magyarországon.

Mint írja, többek közt a 90., a 95., a 100., a 105., a 110. és a 115. életévüket betöltött, Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokat az erről szóló kormányrendelet – 255/2008. (X.21.) Korm. rendelet 2. § (4) bekezdése – értelmében köszönti a kormány az ország nevében.

Ez pedig úgy működik, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) írásban megkeresi a szépkorút, legalább 60 nappal azelőtt, hogy születésnapját ünnepelné és megkérdezik tőle, hogy szeretné-e, ha személyes felköszöntenék vagy sem.

Ha igen a válasz, akkor a BFKH elektronikus úton elküldi a szükséges adatokat a területileg illetékes jegyzőnek, aki aztán 15 napon belül szintén elektronikus úton jelzi a nyugdíjfolyósító szervnek, hogy milyen időpontot egyeztettek a szépkorúval, akinek kiállítják az okiratot, amit a miniszterelnök aláír a kormány nevében.

Szép gesztus a szép kort megélt állampolgár felé

Mint Horváth Zoltán mondja, általános gyakorlat az ország több pontján és Vas megyében, így tehát Csepregen is szokás, hogy a polgármesterre bízzák ezt a feladatot, ami azon kívül, hogy egy jogszabályból fakadó feladat, még egy szép gesztus is a szép kort megélt állampolgár felé.

„A köszöntés tehát nem a polgármester egyéni döntése és kezdeményezése, azt az illetékes államigazgatási szervek kezdeményezik és szervezik meg. A polgármester ebben a folyamatban – mint a település megválasztott képviselője – felkérés alapján, a szépkorú személy kifejezett kérésére tesz eleget a köszöntésnek, jelen járványügyi helyzetben a szükséges óvintézkedések (maszk, kesztyű, esetleg köpeny) betartása mellett” – hangsúlyozza.

Facebook/Zoltán Horváth

Horváth Zoltán emellett úgy gondolja, hogy ha ezeket az eseményeket a város és a polgármester személyes közösségi oldalán is közzéteszik, az nem kampánycélokat szolgál. Ez ugyanis manapság csak egy eszköze annak, hogy a város lakosságát is értesítsék a történésekről és az olyan különleges eseményekről, mint például hogy egy honfitársuk, ismerősük, barátjuk milyen szép kort megélt.

„Ez nem egy most bevezetett hagyomány, hanem egy korábbi szép szokás folytatása” – zárta mondandóját.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra