Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Huszárvágás és metálmenyecske - Berobban a kortárs magyaros divat?

Gombold újra! Divat a magyar - Ezzel a névvel született pályázat, majd lett belőle zajos sikerű divatshow tavasszal Budapesten. A legtöbbre értékelt ruhákat júliustól az utca embere is szemügyre veheti - mi is így tettünk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Dresscode: 3 királyfi, 3 királylány
Unger András

Nagyot pördült nemrég saját tengelye körül a hazai divattervezői szakma, hiszen képviselőit jól csengő kihívás elé állította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium felkérésére a Design Terminál, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szakmai együttműködésével: a feladat az volt, hogy közelítsék meg modern szemlélettel a tradicionális magyar öltözeteket, stílusjegyeket, motívumokat.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

400 pályázat érkezett be, amikből a döntőbe jutott 35 kollekció a Szépművészeti Múzeumban mutatkozhatott be még május elején egy nagyszabású divatshow keretében. Ott és akkor a Gombold újra! Divat a magyar elnevezés örökre bevésődött a jelenlévők fejeibe.

Mindezt azonban a szűk design szakma láthatta csak, a döntős darabokat most mégis "lehozták" az utca emberéhez, és a főváros szívében, egy kőhajtásnyira a népszerű közösségi találkozóhely Gödörtől, az Erzsébet téren frissen megnyitott Design Terminálban mutatták be őket.

Paszomány és kalocsai hímzés 2011-ben

Az alapján, amit itt láttunk, elmondhatjuk: a pályázók komolyan vették a magukra vállalt feladatot. Fogták a magyar kollektív tudatban elevenen élő szimbólumokat, és 21. századi segget kerekítettek nekik - így jött létre a paszomány 2011-es változata, álltak össze pixelekké a kalocsai hímzés rózsái, vagy lett összeboronálva a metálos szegecsek és a fekete szín a folklórban jól ismert szoknyával a nyertes, Gyöngyösi Renáta alkotásában. (Fotógalériánkban az egyes ruhák alatt olvasható a tervező neve is, tessék végigpörgetni bátran.)

Gyöngyösi Renáta: Metallic-Folklór
Unger András

A pénteki megnyitóra egyébként elhívták beszélgetni az egyes tervezőket is, akikkel nagyjából azt igyekeztek feszegetni, ki mennyire érezte meg a pályázat hatását, és mint kiderült, sokakkal készültek interjúk, foglalkoztak velük blogok.

A divat helye az Új Széchenyi tervben

Böszörményi Nagy Gergely, a KIM Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság főosztályvezető helyettese is jelen volt (trendi félmagasszárú fehér-piros Adidas cipőben, ezt tegyük hozzá), aki elmondta: nem titok, hogy kezdeményezésük nem szimplán csak simogatni akarja a hazai divatszakmát, szó sincs PR-fényezésről, tréningekről, kommunikációs ügyeskedésről. Konkrétan azt szeretnék elérni, hogy kerüljön be az új Széchenyi tervbe egy olyan modul, ami a divatra alapszik, ezáltal pedig masszív munkahelyteremtést tenne lehetővé.

Gombold újra! Divat a magyar - kiállítás
klikkeljen a teljes galériáért!
Unger András

Hogy ebből mi lesz, azt megtippelni sem tudnánk, az viszont tény, hogy valamit megmozdított itthon a Gombold újra kezdeményezés. Az egyik leghasznosabb gondolat az volt, ami rávilágított: Magyarországon az elmúlt években nagyon szépen felfutott a gasztronómia, szárba szökkentek olyan blogok, mint a Chili és Vanilia vagy a Malackaraj, megcsinálták a Budai Gourmet fesztivált, és ha már ezek működnek, akkor ugyanerre a mintára akár a divat- és az öltözködéskultúra felhúzása is lehet a következő. Meglátjuk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Könnyű

Hirdetés