Egyelőre marad a szombathelyi székesegyház előtti parkolókáosz – De egyáltalán, miért van a templom előtt parkoló?

Az az újabb fejlemény, hogy nincs új fejlemény. De új információink vannak.

„Azt mondja meg, szerkesztő úr, hogy egyáltalán miért parkolnak autók egy székesegyház előtt? Az országban máshol nincs ilyen” – mondta telefonba olvasónk, aki még egy korábbi cikkünk A szombathelyi székesegyház előtt üzemszerűen parkolnak az autók a tilosban March 17. 06:58 kapcsán fogalmazta meg a kérdését.

Az írás A szombathelyi székesegyház előtt üzemszerűen parkolnak az autók a tilosban March 17. 06:58 annak járt utána, hogy miért parkolnak „üzemszerűen” a tilosban az autók a szombathelyi nagytemplom előtt.

Ugyanakkor olvasónk felvetése is mindenképpen jogosnak tűnt, így megkerestük a szombathelyi egyházmegyét, hogy miért van szükségük a parkolóra. (A székesegyház előtti terület az egyház tulajdona.)

Miért van parkoló egy székesegyház előtt?

„Az említett parkoló nemcsak a székesegyház parkolója, hiszen a Várközben és annak környékén van az egyházmegye központja, amelyhez számos hitéleti, oktatás, műszaki, gazdasági és egyéb intézmény tartozik. Itt parkolnak azok a vendégek is, akik a püspök úrhoz jönnek megbeszélésre” – közölte megkeresésünkre a Szombathelyi Egyházmegye kommunikációs irodája.

E parkolók nélkül nagyon nehezen megoldható lenne a mindennapi működés, így nem is tervezik a parkoló megszüntetését – tették hozzá.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a problémát nem az egyházi dolgozó járművei jelentik, mert azok kb. félig töltenék meg az egyházi területet, hanem azok a belvárosba érkezők, akik kihasználják a lehetőséget, és nemcsak az üresen maradt helyeket foglalják el, de szabálytalanul a járdát is használják.

Ez utóbbi jelenség egyébként – és ezt már mi tesszük hozzá – továbbra is létezik. Munkatársunk a helyszínen azt tapasztalta, hogy cikkünk megjelenése óta nem változott semmi, a kaotikus – és balesetveszélyesnek tűnő – állapotok megmaradtak.

Parkolás a szombathelyi székesegyháznál
Ez a galéria még a márciusi írásunkhoz készült - Kattintson a képre!
Mészáros D. Zsolt

Ez annyiban érthető, hogy a közterület-felügyelet láthatóan nem végez „mészárlást” a helyszínen, az autósok számára viszont mindez egy ingyenes belvárosi parkolót jelent.

Telefonon sikerült elérnünk az egyházmegye főépítészét, aki részt vett a város, az egyházmegye és a közterület-felügyelet közös helyszínbejárásán, amit még a szombathelyi jegyző említett egy korábbi, a témával foglalkozó levelében.

Ezzel kapcsolatban a szakember annyit közölt, hogy az egyház ebben az ügyben nem jogosult dönteni, hiszen a problémás rész nem az ő tulajdonában van. Annyit hozzátett, hogy említett bejáráson szóba jött például a terület – virágládákkal vagy pilonokkal - való lekerítése, de az egyház jogilag csak „szomszéd”, így a megoldás a város kezében van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

A szombathelyi székesegyház előtt üzemszerűen parkolnak az autók a tilosban

Megkérdeztük, hogyan lehetséges ez, és válaszokat is kaptunk. De még mindig nem értjük. Biztos, bennünk van a hiba.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem