Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ő karcolta a legszebb húsvéti tojásokat - elhunyt a gencsi iparművész

Két évvel ezelőtt interjút is készíthettünk Császár Józsefné Vincze Margittal.

2018. augusztus 5-én, vasárnap távozott el a gencsapáti tojásfestő népi iparművész. Mesterségét már tizenévesen kitanulta édesanyjától és egész életében töretlen lelkesedéssel űzte a tojáskarcolás művészetét.

1957-ben született Kőszegen. A Gencsapáti Általános Iskolában és a Hevesi Szakközépiskolában végezte el tanulmányait, majd a Herendi Porcelángyárban és a Vasi Húsipari Vállalatnál kereste kenyerét. 1988-ban kezdett le dolgozni családi vállalkozásukban.

Szinte az egész országot bejárta, hogy hírét vigye a gencsi tojáskarcolásnak, alkotásait több településén is megtalálhatjuk: többek között a Gencsapáti Általános Iskolában, a Művelődési Házban, a Míves Tojás Gyűjtemény Múzeumában Zengővárkonyon, és a Néprajzi Múzeumban.

Császár Józsefné, tojásfestő népi iparművész
Vágvölgyi Bálint

2016 márciusában szerencsénk volt interjút készíteni vele. Tippek, hogyan nem lesz foltos a húsvéti tojás – plusz  a gencsapáti karcolás 100 éves titka 2016. March 23. 16:44 Otthonában fogadott minket, ahol betekintést engedett a tojáskarcolás rejtelmeibe és néhány családi titokról is lerántotta a leplet.

Bár a munka is jelentős részét képezte életének, hiszen tudását számos rendezvényen, valamint tanfolyamon is átadta, a család volt a legfontosabb számára. Férjét Jóskát, két lányát Angelikát és Veronikát, valamint unokáját Vilmost, és számos tanítványt hagyott most itt.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra