Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Budapesten és a megyejogú városokban erősebb az ellenzék a Fidesznél

A Závecz Research mérése alapján sokkal színesebbek lesznek az önkormányzatok, mint most.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fidesz támogatottsága az EP-választásokat követően szűk határon belül hullámzik, most 32-ről 34 százalékra emelkedett a teljes népesség körében - írja az Index a Závecz Research mérésére hivatkozva. A közvélemény-kutató intézet augusztusban végzett pártreferencia kutatást.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az eredmények alapján továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt, a múlt hónapban 10 százalék támogatta, ezúttal 9 százalék. A Jobbik tábora egy hónap 6-ról 7 százalékra bővült, az MSZP-é 5-ről 6 százalékra, a Momentumé pedig maradt 5 százalék.

Nem változott az LMP, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutyapárt támogatottsága – 2-2 százalékon állnak. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos. A pártnélküliek aránya az elmúlt egy hónapban kisebb lett, 34-ről 30 százalékra csökkent.

A biztos pártválasztók körében az állás:

 • Fidesz 53 %
 • DK 14 %
 • Jobbik 9 %
 • MSZP 9 %
 • Momentum 7 %
 • Mi hazánk 3 %
 • LMP 2 %
 • Kétfarkú Kutya Párt 2 %
 • Párbeszéd 1 %
 • A nagyobb városokban kiegyenlített a mezőny

  A megyei jogú városokban élesebb a verseny a kormányoldal és az ellenzék között. A Fidesz ebben a kategóriában érzékelhetően kisebb támogatottsággal rendelkezik, mint országosan – 30 százalékot ér el. Az ellenzéki pártok viszont valamivel jobbak: a DK 10, a Jobbik 9, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd 8 százalékon, vagyis a pártok összedva 35 százalékon állnak.

  A fővárosban az EP-választások óta eltelt havi felmérések adatait összesítve az derül ki, hogy a Fidesz 34 százalékos, az ellenzék együttes támogatottsága 37 százalék. Ezen adatok alapján annyit állíthatunk, hogy bár feltehetően sok jelenlegi kerületi polgármestert újraválasztanak, a kerületek harmadában-felében szoros verseny lehetséges és a képviselőtestületek a mostaninál sokszínűbbek lesznek - tette hozzá a ZRI.

  A kisebb városokban, megyei közgyűlésekben tarol a kormánypárt

  A nem budapesti és nem megyei jogú városokban élők között a Fidesznek az országosnál is nagyobb az előnye, 38 százalék szavazna a kormánypártra. A kis, közepes városok és falvak csoportjában az ellenzéki pártok mindegyike 1-2 százalékponttal gyengébb, mint az ország egészében, összeadva sem lépik át a 25 százalékot. A kutatási eredmények alapján szinte biztosra vehető, hogy a megyei közgyűlésekben a kormánypártok adják majd a többséget - írta a ZRI.

  A kutatáshoz ezer embert kérdeztek meg személyesen, a hibahatár 3,2 százalék.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Önkormányzati választás 2019

  Hirdetés