Elsőbbség semmi, aztán még tolatgass is vissza – újabb közlekedési anomáliák Szombathelyen

Kaptunk egy olvasói levelet, és megint elszaladt velünk a ló.

Amikor pár hete megírtam az első cikket Csak egy kicsit kell kidugni az orrát - Veszélyes útkereszteződések Szombathelyen 2022. July 26. 19:42 néhány rosszul belátható szombathelyi kereszteződésről, nem terveztem sorozatot. Olvasóink viszont – örömömre – közbeszóltak, így azóta ez a harmadik ilyen témájú írásom (a második itt Szombathelyen sok zűrös kereszteződés van, mutatunk még néhányat 2022. August 03. 12:05 olvasható), és bár sorozatnak nevezni most sem szeretném, attól tartok, nem ez volt az utolsó találkozásom hülye forgalmi helyzetekkel.

A gépszíj ugyanis könnyen elkapja az embert, aki aztán egy olvasói levélnek utánajárva azon kapja magát, hogy aznap már a hetedik utcában készít képeket és járkál föl-alá kilátást blokkoló növényzetet meg sávokat elfoglaló parkoló autókat lesve.

Sövény és sasszé

Ezúttal is olvasónk indított el minket, azzal, hogy Szent Flórián körúttal párhuzamos, belvárosi Felsőőr utcában „szinte lehetetlen közlekedni” a forgalmi sávokat elfoglaló parkoló autók miatt, ráadásul innen a Mátyás király utcára sem könnyű balra kikanyarodni, mert élősövény blokkolja a kilátást.

Az inkriminált szakasz vörös vonallal, a kereszteződés nyíllal jelölve.
Fűzfa B. Mihály

A levélíró a körzet önkormányzati képviselőjére is panaszkodott, mondván, nem érik el, „olyan, mint Columbo felesége”, ezzel pedig a probléma csak lóg a levegőben. Kilátogattam a helyszínre, és bár nem volt csúcsforgalom, érkezésemkor az utcában így is éppen egy kishaszongépjármű és egy személykocsi kerülgette egymást kényszeredetten, mert bizony a Felsőőr utca Mátyás király utca irányába vezető sávja szinte teljes hosszában parkolóként szolgál, de olyan is előfordul, hogy minkét sávban (!) parkolnak, amivel az útszűkület tankönyvi példáját csont nélkül szállítják, a közlekedésbiztonságot viszont annál kevésbé segítik.

Mindkét oldalon parkoló autók a Felsőőr utcában.
Fűzfa B. Mihály

Vigaszként szolgálhat, hogy a már említett kikanyarodási manővereket olvasónk szerint zavaró sövény, amelynek fékevesztett burjánzására számítottam, ezúttal nem tűnt veszélyesnek.

A már nem túl fenyegető sövény a Mátyás király utcában.
Fűzfa B. Mihály

A körzeti képviselő, Sátory Károly valószínűleg intézkedett, mert a növényeket talán éppen aznap nyeshették le annyira, hogy egy-egy összesen hatvan centi magas „kocka” maradt belőlük.

Rémálom a Szabó Miklós utcában

A Bartók Béla körutat és a Petőfi Sándor utcát összekötő Szabó Miklós utca problémáit már nem olvasói bejelentések, hanem nagyon is kézzelfogható saját tapasztalatok igazolják.

A Szabó Miklós utca problémás részei.
Fűzfa B. Mihály

Rendszeresen közlekedem itt, ahol a Bartókra kikanyarodással már kevesebb probléma van, mióta az Állatkórház melletti Szabó Miklós-Bartók Béla kereszteződésben forgalomsegítő tükröt helyeztek el, a Petőfi Sándor utca felé viszont így is akadnak gondok.

A Szabó Miklós utcáról nyíló egyik mellékutcára, a Szegedy Györgyné utcára jobbkéz-szabály vonatkozik, amit gyakorlatilag senki nem tart be. Minden nap közlekedem erre, biciklivel, autóval, a tapasztalat pedig az, hogy a tanulóvezetőkön kívül úgy húz el mindenki az orrom előtt, mintha száz méterrel arrébb nem várná kellemetlen meglepetés.

A Szegedy Györgyné utca-Szabó Miklós utca kereszteződése, ahol nem létezik jobbkéz-szabály.
Fűzfa B. Mihály

Méghozzá az egyik legkellemetlenebb, ha autóval vagyunk. A Szabó Miklós utca e szakasza az Engels Frigyes és Deák Ferenc utcák között számukra maga (lehet) a pokol. A Felsőőr utcában még csak-csak elcsusszanhat egymás mellet nagy odafigyeléssel két jármű, ám itt erre már semmi esély, az utca sokkal szűkebb.

A Szabó Miklós utca legrosszabb szakasza.
Fűzfa B. Mihály

Rövid szakaszról van szó, legfeljebb százötven méteres, a Petőfi Sándor utca/Deák Ferenc utca irányában viszont ezen a százötven méteren végig autók állnak, így, ha esetleg véletlenül valaki közlekedni szeretne a kétsávos úton, nehezen teheti meg szembeforgalom esetén.

Próbálkozhat egy-egy üres „parkolóhelyre” becsúszni, elengedve a szemből érkezőt, netán kivárni, ha viszont erről is lemaradt, nem marad más, mint a tolatás. Azt hiszem, utóbbi előnytelenségét talán nem szükséges részletezni. Ennek a helyszínnek egyetlen szerencséje van: nem túl forgalmas.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem