Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elsőként leshettünk be a majdnem startra kész szombathelyi Schrammel-múzeumba

Szombathely legújabb múzeumának az üzemeltetése 40 millió forintba kerül majd évente. Az első emeleten kapnak helyet Schrammel Imre munkái.

Nyugat.hu feliratú tégla is díszíti Beépítették a szombathelyiek, köztük a Nyugat.hu tégláját a készülő Schrammel-múzeum falába 2020. November 28. 15:11 Szombathelyen az egykori Éva-malom épületét, amiről 2017 óta Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 tudjuk, hogy állandó kiállítótérré alakítják, és Schrammel Imre szombathelyi születésű Kossuth-díjas keramikus életművének ad majd otthont.

A projekt nem haladt zökkenőmentesen, 2020 novemberében például arról írtunk, hogy az eredeti tervből kihagyták Nem tartották égetően fontosnak, így kihagyták az eredeti tervből a volt Éva-malom két falának tatarozását is 2020. November 17. 07:34 az épület két falának tatarozását, az ehhez szükséges összeget a város pótolta ki.

A múzeum működtetése Eltűntek az állványok az Éva-malomnál, de még várnunk kell, hogy láthassuk a Schrammel-gyűjteményt January 18. 11:30 egyébként 40 millió forintba kerül majd évente és a Savaria múzeum kapta meg erre a jogot. Évente 15 millió forint bevételre számítanak, a többi pénzt majd ki kell valahogy pótolni. Éppen emiatt tartózkodtak a 2018-as decemberi közgyűlésen a tervek elfogadásánál az akkor még ellenzéki Éljen Szombathely képviselői, köztük a jelenlegi polgármester, Nemény András, aki akkor a frakcióvezető volt.

Schrammel-múzeum
Schrammel-múzeum az utcafront felől
Mészáros D. Zsolt

No, de a Schrammel-múzeum mostanra majdnem száz százalékon áll, néhány apró munkát leszámítva már csak annyi hiányzik, hogy Schrammel Imre munkái beköltözzenek. Lapunk kérésére most tartottak nekünk egy bejárást is, hogy elsőként mutathassuk meg, milyen lett a Schrammel-múzeum.

A díszes téglákkal kirakott homlokzatba beleolvadva, oldalt van egy vasajtó, amiről sokáig azt hittük, ez lesz a főbejárat, de Csapláros Andrea igazgatótól megtudtuk, hogy ez valójában csak vészkijáratként funkcionál majd. A múzeum főbejárata az Iseum felől nyílik.

Schrammel-múzeum
A falba olvadt ajtóra még most is sokan rácsodálkoznak
Mészáros D. Zsolt

A földszinten fogadótér vár minket, ahol a nyitásig még kihelyeznek olyan eszközöket is, amik a kiállításról és Schrammel Imre életművéről szóló információkkal látják el a vendégeket. Ezen felül itt is lesznek kiállítások, először Schrammel Imre műveiből, később pedig más alkotókéból is. A földszint időszaki kiállításoknak is teret ad majd.

Az épület átalakításában egyébként Schrammel Imre fia, Schrammel Zoltán is részt vett. Ennek is köszönhető, hogy a belső terek egyszerre tükrözik az épület eredeti funkcióját és Schrammel Imre művészetének sajátosságait – ecsetelte a bajáráson múzeumigazgató.

Schrammel-múzeum
A földszinten rendezik be a fogadóteret
Mészáros D. Zsolt

Utunk ezután a pincébe vezetett, ahol egy díszített téglákból kirakott fal fogadott minket. Csapláros Andrea elmondta, hogy ezek olyan téglák, amik valamilyen okból nem kerülhettek fel a homlokzatra, de mindet fel szerették volna valahogy használni, így ide építették be őket.

Schrammel-múzeum
Csapláros Andrea a törött téglákból állított fal előtt
Mészáros D. Zsolt

A pincéből nyílnak a raktárhelyiségek, de ami fontosabb, hogy itt rendezik majd be a műhelyet, ami gyerekeknek szóló programok és foglalkozások helyszíne lesz. Csapláros Andrea a plafonra is felhívta a figyelmet, ugyanis azon szintén jól látszik, hogy a felújítás során hogyan őrizték meg az épület eredeti „iparos” jellegét.

A Schrammel-múzeum legfontosabb helyisége mégis az emelet, ugyanis itt rendezik majd be Schrammel-Imre állandó kiállítását. Elhangzott, hogy a keramikus 110 művét adományozta a városnak, ezen felül még több mint harminc műtárgy érkezik a Herendi Múzeumból, ezeket szintén a szombathelyi művész készítette. Így több mint 140 műtárgyat állítanak majd ki ebben a térben, a kiállítás berendezését pedig maga Schrammel Imre személyesen fogja levezényelni.

Schrammel-múzeum
Az emelet, ahol Schrammel Imre életműve állandó otthonra lel
Mészáros D. Zsolt

Külön említést érdemel még a világítás, ugyanis, ahogy Csapláros Andrea elmondta, a felszerelt lámpák kifejezetten műtárgyak megvilágítására lettek kitalálva, könnyen mozgathatók és nyolc különböző funkciót tudnak ellátni.

Az emeleten szó esett a liftről is, mert ilyen is van az épületben. Az igazgatótól megtudtuk, hogy ahhoz nem nyúltak a felújítás során, ugyanis nagyon drága lenne az üzembe helyezése, és nem fért bele a keretbe. Ettől függetlenül nem falazták be, mivel később, ha szükség lenne rá például akadálymentesítéskor, még jól jöhet.

Schrammel-múzeum
A falból lógó kábelek jelzik, hol lesznek belülről kivilágított vitrinek
Mészáros D. Zsolt

Végezetül pedig belestünk a tetőtérbe is, bár itt sok látnivaló nem volt. Kulturáltan kipofozták, a vizes és elektromos egységeket felkészítették egy esetleges használatba vételre, de ezen kívül nem tettek hozzá sok újat a helyiséghez.

Itt egyelőre nem lesz semmi, mert egyrészt, ha bármi komolyabbat ki akartak volna hozni ebből a szintből, az megint meghaladta volna a keretösszeget, másrészt egyelőre nincs szükség több helyiségre. Csapláros Andrea elmondta, hogy ötletek vannak, de először az állandó kiállítással legyen rendben minden, később pedig talán a tetőtérrel is kezdenek valamit.

Schrammel-múzeum
Egyelőre nincs funkciója a tetőtérnek, de sok mindent el lehetne ide képzelni
Mészáros D. Zsolt

A múzeumigazgató a megnyitóról is beszélt, ami többször el lett már halasztva a pandémia miatt. A mostani tervek szerint június végén nyitnak, a múzeumok éjszakáján, de ez sajnos továbbra is attól függ, hogy hogyan alakul a járványhelyzet.

Schrammel-múzeum
A Schrammel-múzeum bejárásán készült teljes galériánkat a képre kattintva nézheti meg
Mészáros D. Zsolt

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra