Erdőt nem, maximum rekettyést lehet a Hunyadi út mellé telepíteni – írja olvasónk

És mi köze van a szombathelyi pályázatnak egy japán botanikushoz?

Olvastam a „60 ezer euró, a kormánytól független uniós támogatást nyert Szombathely” című cikket. 60 ezer euró, a kormánytól független uniós támogatást nyert Szombathely March 18. 13:30 Amiben az „akkor 150 millió forintról volt szó, de az euró-forint árfolyam változása miatt most már nagyobb” összegről van szó.

Ebből a pénzből úgynevezett városi erdőt hoznak létre a Hunyadi út mellett, a Lidl és a szőlősi templom között – írták. Amikor a részhez értem, megakadtam. Sokat járok arra és bizony mostanság ezerrel megy ott az építkezés.

El is is ugrottam most megnézni, hogy hova lehetne erdőt telepíteni. Megalapítottam: MAXIMUM rekettyést lehetne, mert alig van már szabad hely.

Olvasó

Készítettem pár fotót is, hogy mégis lehessen látni, miről is írtam. Nem rosszindulatból írom, de szerintem ide erdőt telepíteni képtelenség.

A levelet és a fotókat olvasónktól kaptuk. Valóban volt a múlt héten egy sajtótájékoztató 60 ezer euró, a kormánytól független uniós támogatást nyert Szombathely March 18. 13:30 a szombathelyi városházán, ahol Nemény András polgármester és Németh Ákos tanácsnok beszélt a közvetlenül, a kormány közreműködése nélkül elnyerhető uniós támogatásokról.

Olvasó

Ott valóban elhangzott, hogy a város már korábban nyert 45 milliárd forint uniós támogatás érkezik Vas megyébe a következő hét évben 2021. November 19. 13:18 egy uniós pályázatot a levegőminőség javítására, és az ott elnyert, akkor 150 millió forintot érő összegből egy városi erdőt akarnak telepíteni a Hunyadi út mellé, a Lidl és a Szőlősi templom közti területre.

Olvasónk igaza van abban, hogy igazi erdőt oda nem lehet telepíteni, hiszen jelenleg is vannak épületek, utak, és zajlik egy lakópark építése is. (Lásd olvasónk fotója.)

De itt városi erdőről van szó, ahogyan a cikkben is írtuk. És mégis mi az a városi erdő?

A városi erdő

A városi erdő nem új találmány, bő húsz éve telepítenek ilyeneket szerte a világban. Egy japán kertész és botanikus, Akira Miyawaki dolgozta ki a módszert. Aminek lényege, hogy a városokban kisebb, akár teniszpálya méretű területekre őshonos fafajtákat ültetnek.

Aztán békén hagyják őket, nem avatkoznak be. Az eredmény egy komplex, a környezetbe illeszkedő ökoszisztéma, ami serkenti a biodiverzitást, gyorsan nő, és több szén-dioxidot köt meg. A Miyawaki-erdők kivételesen sűrű, többszintes, természetes erdők, amelyek harmincszor sűrűbbek és tízszer olyan gyorsan nőnek, mint a telepített erdők.

Olvasó

A terület lehet korábbi park, iskola, ipari terület, parkoló, az utak környéke, de akár egy magánház kertje is. A telepített erdőkhöz képest hússzor több fajnak adnak otthont, így például a helyi beporzóknak, pillangóknak, méheknek, bogaraknak, csigáknak és kétéltűeknek.

Persze, azért nem olyan egyszerű a dolog. Az erdők létrehozása minden esetben talajcserével kezdődik, majd sűrűn ültetik a gondosan kiválasztott elsődleges és másodlagos növényfajokat, hogy azok egy önfenntartó, lényegében gondozásmentes természetes erdőt hozzanak létre – lényegében bárhol a városban.

A szombathelyi önkormányzat ilyen kisméretű, önálló városi erdőket akar telepíteni a Hunyadi út mellé. Amihez azért lesz elég terület, és a kialakuló kis erdők sokat javítanak majd a város levegőjének minőségén.

(Forrás: jarokelok.blog.hu)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Jelentem