Erre mondják, hogy patt - A hulladékkezelő cég is széttárja a kezét csepregi kukaügyben

Emlékeznek még olvasóink a kisvállalkozóra, aki fellázadt szemétszállítás ügyében?
Erre mondják, hogy patt - Megszólalt a hulladékkezelő cég is a csepregi kukaügyben

„Mindig minden kitalálnak, aztán megpróbálják ledugni az ember torkán” – így foglalta össze álláspontját néhány héttel ezelőtt „Mindig mindent kitalálnak, aztán megpróbálják ledugni az ember torkán” 2022. July 29. 07:30 egy csepregi kisvállalkozó, aki fellázadt az ellen, hogy a hulladékgazdálkodó cég (STKH) havonta leszámlázza neki a legnagyobb kukát, amikor neki gyakorlatilag semmi szemete nem keletkezik.

A boltja ugyanazon az ingatlanon működik, mint a ház, amelyben él, és amelynek alapból van gyűjtőedénye.

A cikkünkből „Mindig mindent kitalálnak, aztán megpróbálják ledugni az ember torkán” 2022. July 29. 07:30 az is kiderült, hogy mindennek az alapja egy helyi rendelet, amely így fogalmaz:

„Az az ingatlanhasználó, akinek ingatlanán települési hulladék keletkezik, de az ingatlana egyidejűleg gazdálkodó szervezet cégnyilvántartásban bejegyzett székhelyéül, telephelyéül vagy fióktelepéül is szolgál, köteles a települési szilárd hulladékát a gazdálkodó szervezetnek az ingatlanon folytatott gazdasági tevékenysége során keletkezett hulladéktól elkülönítetten gyűjteni és arra a közszolgáltatást igénybe venni.”

Csakhogy ezt rendkívül igazságtalannak érzi az üzlettulajdonos, mondván a családi házánál amúgy is van kuka, az bőven elég, félig sem telik meg a heti ürítésekre. A bolt pedig – meséli – nem termel szemetet, hiszen az órákat ugyanabba a dobozokban adja el, amelyekben érkeznek.

Azaz teljesen felesleges lenne egy még nagyobb plusz edény, amibe nem kerülne semmi, hiszen nincs mit elszállítani.

Nem a havi kétezer forintról van szó, hanem az elvről, mondja. Arról, hogy a cég elteszi a pénzt, évente kb. 20 ezer forintot, közben ő ezt nem rendelte meg és ráadásul semmi szolgáltatást nem kap érte.

"Született egy jogszabály, ami alól nem lehet kibújni, és ami így zsarolás. Sok vállalkozót érintenek Csepregen és máshol az ehhez hasonló szabályok, de mindig mindenki hallgat és fizet. Holnap biztos megint kitalálnak valamit, hogy mondjuk zöld az ajtóm, az pedig ennyibe kerül” – nyilatkozta lapunknak a vállalkozó, aki eddig hasztalan levelezett a hulladékkezelővel és egyeztetett a helyi önkormányzattal.

Megkeresésünkre még korábban válaszolt a csepregi önkormányzat, akik többek között arra hivatkoznak, hogy a főszabálytól való eltérés gyakorlatilag kivitelezhetetlen lenne.

Egy csepregi kisvállalkozó fellázadt a kukadíj ellen
Olvasói fotó

Időközben befutottak az STKH válaszai is, igaz, olyan nagyon nem viszik előre a történetet.

Arra a kérdésünkre, hogy ki a szolgáltatás megrendelője, azt a választ kaptunk, hogy a cég közszolgáltatási szerződést a teljes településre az önkormányzattal köt, egy adott ingatlanra az ingatlan tulajdonosával/használójával kerülnek szerződéses viszonyba.

„Mivel kötelező közszolgáltatásról van szó, a szerződés aláírása nélkül is biztosítanunk kell a heti rendelkezésre állást és a szolgáltatás elvégzését.”

- írják.

Azt is megtudtuk, hogy a csepregi szabályozás egyáltalán nem számít egyedinek, merthogy megtudtuk:

Az említett bekezdés, szinte kivétel nélkül mindegyik hulladékszállításról szóló önkormányzati rendeletben megtalálható.

Lapunk most újra megkereste az érintett csepregi vállalkozót, aki elmondta: ügyének nyilvánosságra hozatala nagy visszhangot váltott ki, sokan biztosították támogatásukról, ahogy ezt az írás „Mindig mindent kitalálnak, aztán megpróbálják ledugni az ember torkán” 2022. July 29. 07:30 utáni hozzászólások és a Facebook-kommentárok is jelzik.

Ő továbbra sem fizeti a csekkeket, és kész arra, hogy tovább harcoljon az igazáért. Első kör ebben várhatóan az iparkamara békéltető testülete lesz. Ha itt sem születik megoldás, amit valószínűnek tart, akkor kész bíróság elé vinni az ügyet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem