Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Falus: megfelelő átoltottság mellett jövő ősszel már nem kellene ilyen súlyos járványveszélytől tartani

Szerinte szégyen, hogy erről őt kell kérdezni, mert az illetékesek nem adnak megfelelő tájékoztatást.

A korábbi országos tiszti főorvos szerint növelni kelleni oltakozási hajlandóságot, és – ahogy azt az MTA Nagyszámú megbetegedésről és jelentős halálozásról beszél az MTA közleménye October 11. 10:01 is javasolta – zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön maszkot kellene hordani. Egyetért ugyanis azokkal a szakemberekkel, akik szerint csak így lehet megfékezni a koronavírus-járványt – írja az atv.hu .

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége azt javasolja, hogy zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot.

Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos üdvözölte az MTA állásfoglalását, hiszen – mint emlékeztetett – több szakember már korábban figyelmeztetett arra, hogy maszkviselés nélkül nem lehet ezt a járványt megfékezni. A fertőzöttek között ugyanis lehetnek olyanok, akik nem, vagy csak enyhén betegednek meg, de a vírust át tudják adni – figyelmeztetett Falus.

A John Hopkins Egyetem becsléseit ismertetve elmondta: maszkviselés mellett az év végéig maximum 800 ember fog meghalni a koronavírus következtében Magyarországon, ha viszont nem lesz maszkviselés, ez a szám 5000-re emelkedhet.

Falus azt mondta, neki is nagyon kevés információja van a járvány alakulásáról, és a kormány terveiről. Szerinte már az is szégyen, hogy minderről őt kell kérdezni, mert az illetékesek nem adnak megfelelő tájékoztatást.

Úgy véli, bőséges információ áll a kormány rendelkezésére, amelyeket tisztességes szakemberek értékelnek is, de szerinte a kormány az „oltásellenesek, és maszkot nem szerető emberek miatt, valamint azért, mert a 30 ezer haláleset még nem rázta meg az országot eléggé” politikai döntést hoznak a gazdaság „látszólagos érdekében” . De Falus szerint a kormány a választás közelsége miatt sem cselekszik.

Falus azt is nehezményezte, hogy a kormány korábban az ígérte, házhoz viszik majd az oltóanyagot a még oltatlan idősekhez, ám „a bejelentésen túl semmi nem történt ebben az ügyben” .

A volt tiszti főorvos szerint, ha sikerülne növelni az oltakozási hajlandóságot és az átoltottságot, akkor jövő ősszel már nem kellene ilyen súlyos járványveszélytől tartani. A szakértő szerint példamutatással lehetne növelni a maszkviselési hajlandóságot is.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra