Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagyszámú megbetegedésről és jelentős halálozásról beszél az MTA közleménye

Az akadémia szerint nem lesz elég a 60 százalékos átoltottság, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

Bizonyára sokáig lehetne elemezgetni, hogy mi és hogyan történt, mindenesetre amíg Olaszországban mára az oltásokkal elérték a nyájimmunitást, Olaszország elérte a nyájimmunitást 2021. October 10. 19:47 addig Magyarországon – a kezdeti sikerek után – szinte megállt az oltást.

Míg korábban az ország az oltási arány egyik éllovasa volt, addig mára már sok ország beérte és alaposan le is körözte hazánkat.

Márpedig a szakemberek egyetértenek abban, hogy oltások nélkül a koronavírus járvány ismét tarolni fog Magyarországon, még ha nem is a korábban már megismert módon. Merkely: Magyarországon minden oltatlan meg fog fertőződni a delta-variánssal 2021. October 07. 09:27

Az akadémikusok ismét szorgalmazzák a maszkhasználatot.
MTI/kormany.hu/Árvai Károly

A Magyar Tudományos Akadémia ma megjelentett közleménye meglehetősen borús képet fest a jövőről, ha nem sikerül valahogy ismét feltornázni az oltási hajlandóságot.

A járvány negyedik hullámának jelentkezéséig a szakemberek és a döntéshozók erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült gyorsan elérni a hazai lakosság 60%-os átoltottságát.

„Ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására”

– írják.

Az egészségügyi ellátórendszer minden jelentkező számára biztosítja az oltásokat, ugyanakkor

„Az oltási hajlandóság azonban elapadt, és a tájékoztatási kampányokkal, a kistelepülésekre irányított oltóbuszokkal vagy az idősek és hátrányos helyzetűek számára szervezett oltási akciókkal sem sikerül érdemi javulást elérni a beoltottak arányában.”

Mit mond még az akadémia?

 • Ugrásszerűen növelni kell a lakosság átoltottsági arányát. Két és fél millió még a beoltatlan állampolgár, akiket mielőbb be kell oltani. Az ugyancsak most jelentkező influenzajárvány is tovább súlyosbíthatja a népegészségügyi helyzetet.
 • A legfontosabb védelmet az oltás biztosítja, felvételét továbbra is erőteljesen ösztönözni kell.
 • A szakemberek előrejelzései szerint az orrot és szájat eltakaró maszk használatával is több ezer emberi életet lehet megmenteni Magyarországon a negyedik hullám alatt.
 • A lakosság átoltottságát csak a társadalom legszélesebb köreinek mozgósításával és hatékony fellépésével lehet növelni. Felelős állampolgári magatartás hiányában hiábavaló minden intézkedés, erőfeszítés, pénzráfordítás. Jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése.
 • Zárt térben, rendezvényeken, tömegközlekedési eszközökön mindenki viseljen az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszkot. Amikor csak lehetséges, tartson megfelelő távolságot másoktól, és gyakran fertőtlenítse a kezét!
 • Közösen érjük el, hogy senki ne adjon hitelt az olyan téves, felelőtlen és veszélyes állításoknak, miszerint a delta-variáns ellen nem véd az oltás és az orrot és szájat eltakaró maszk! Mindenki lépjen fel saját környezetében a hamis és áltudományos nézetek ellen!
 • Kérik a lakosság tájékoztatásában részt vevő intézményeket, fórumokat és a véleményformáló személyiségeket, hogy vegyék ki a részüket az oltások felvételére és az orrot és szájat eltakaró maszk használatára buzdító tevékenységből.
 • Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19