Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Félreértés miatt helyezték karanténba, de úgy látszik, már nem tehet ellene semmit

Olvasónk csak a lányáért ment a bucsui határátkelőhöz, ott viszont automatikusan járványügyi megfigyelés alá vonták.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Március 12. óta a rendőrség újra ellenőrizheti a magyar-osztrák és a magyar-szlovén határon átkelőket, és ha indokoltnak tartja, akár azonnali hatállyal elrendelheti a határon átkelő magyar állampolgárok 14 napos járványügyi megfigyelését. Ez alól a kamionosok, az Ausztriába munkába ingázók (és erről érvényes munkáltatói igazolással rendelkezők) és azok élveznek mentességet, akik hazánkban rendelkeznek földtulajdonnal és azt művelik. Újabb osztrák-magyar megállapodás: szabad az ingázás, nincs kilométer-korlátozás April 01. 07:05 .

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Egyik olvasónk, H. Imre számára is elrendelték a 14 napos karantént, mikor megállították a bucsui határátkelő magyar oldalán.

Csakhogy H. Imre elmondása szerint nem járt Ausztriában.

Imre Dozmaton él, volt felesége pedig Rohoncon. Van egy nyolc éves lányuk, aki felett a bírói végzés alapján két napi váltásban gyakorolják a szülői felügyelet jogát. Amióta szigorítottak a határellenőrzésen, ezt úgy oldják meg, hogy a bucsui határátkelő osztrák és magyar oldala között, az úgynevezett senki földjén találkoznak. Itt adják át egymásnak gyereküket, így gyakorlatilag sem a volt felesége, sem Imre nem lépi át a másik ország határát.

Hétfő reggel fél 8-kor Imre kilépett a magyar határon, átvette lányát a senki földjén, s elindult visszafelé. A magyar oldali ellenőrző ponton azonban hiába mondta, hogy nem Ausztriából jött, az ellenőrök ezt akkor már nem igazán akarták elhinni neki.

Csak hogy tiszta legyen:

Valahogy így történt az eset a bucsui határátkelőnél
Google Maps

A kezébe nyomták a határozatot, miszerint azonnali hatállyal 14 nap karanténra köteles, majd továbbintették.

Imre ekkor még nem esett kétségbe, úgy gondolta, ha a megfelelő hatóságnál tisztázza a történteket, visszavonják a határozatot.

Azt viszont nem tudta, kit keressen meg ez ügyben, ezért jobb híján felhívta a szombathelyi polgármesteri hivatalt. A telefonközpontos segítőkész volt, elmondta, hogy az ilyen esetek felülvizsgálásában a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az illetékes.

H. Imre felhívta a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát, ahol azt mondták neki, hamarosan visszahívják. Délután 1-ig várta a hívást, majd úgy döntött, bemegy a hivatalba személyesen.

Tudni kell, hogy Imre egyrészt egy kisvállalkozás alkalmazottja, főnökével együtt összesen hárman vannak, nem tudja megtenni, hogy egyik napról a másikra nem megy be dolgozni. Másrészt nyugdíjas szüleiről is ő gondoskodik. Érthető tehát, hogy öt óra elteltével nem tudott tovább várni a visszahívásra.

Amikor a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán megjelent kezében a papírokkal, jóformán még szóhoz sem juthatott, egy Indul a bakterházba illő ordibálás vette kezdetét. Imre hiába próbált meg higgadt maradni és elmagyarázni, hogy nem járt külföldön, embertelen hangnemben megfenyegették, hogy rendőrt hívnak rá.

Miután csodával határos módon csillapodtak a kedélyek, azt az utasítást kapta, hogy keresse fel a rendőrséget a határátkelőnél, ugyanis ők az illetékesek az ügy elbírálásában, nem a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. H. Imre nem adta fel, visszament a bucsui határátkelőhöz és megkereste az ügyeletes kapitányt.

Kitalálják, mit mondtak neki?

Akinek valaha is meggyűlt már a baja a bürokratikus spirálcsapdákkal, az már sejtheti. Azt a választ kapta a kapitánytól, hogy ő ebben nem illetékes, keresse fel a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát.

H. Imre ezután hívott fel minket, hogy elmondja, milyen kálváriában volt része reggel fél 8 és délután 3 között, illetve a segítségünket kérte, hátha mi utána tudunk járni, mit tud tenni valaki, aki nem járt külföldön, de félreértésből 14 napos járványügyi megfigyelés alá vonták, amit ha betart, elveszítheti az állását, ha nem, bűncselekményt követ el.

Elküldtünk egy kérdéscsokrot a Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának, mellyel azt szeretnénk kideríteni, kihez forduljon olvasónk, ha a határozat felülvizsgálatát szeretné kérni, és hogy a jövőben a hasonló jellegű félreértéseket hogyan lehet elkerülni.

Mostanáig nem kaptunk válaszokat, de tudjuk, hogy jelen helyzetben vannak dolgok, amik elsőbbséget élveznek. Amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.

Addig is vigyázzanak a határátkelők közelében! Ha nem jártak külföldön, még véletlenül se keltsék azt a látszatot, hogy most érkeztek a határ túloldaláról!

Mit tehetünk ilyen esetben?

A rendőrségtől kapott információ szerint, ha valaki átlépte a magyar határt - hiába esetleg csak a senki földjéig jutott -, visszafelé már külföldről érkezőnek számít és karanténba kell vonulnia. (Mint már írtuk, a karantén alól csak a fuvarozók, az ingázók és a földtulajdonukat művelők kivételek.) Mérlegelés lehetősége a rendőrségnek nincs. Felmentést csak a tisztifőorvosi szolgálat adhat. Ezek alapján ebben az ügyben az is megoldás lehet, ha a szülők egyike hivatalosan is ingázó lesz, s így ő viheti át a határokon kislányt.

Egyébként Vas megyében jelenleg hat határátkelő van nyitva: Bajánsenye, Bucsu, Kőszeg, Rábafüzes, Szentpéterfa és Kétvölgy

.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés