Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Illés Károly és Melega Miklós biztosra mehet a szombathelyi önkormányzati választásokon

A Fidesz listáján befutó helyen vannak mindketten. A lista egyébként az erőviszonyokat is megmutatja.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan véget ér a jelöltállítás időszaka az őszi önkormányzati választásokra, és a helyi választási bizottságok sorra veszik nyilvántartásba a jelölteket. Ennek egyik következménye, hogy a pártlisták is nyilvánosak lesznek lassan. A jelölőszervezetek ugyanis a választókerületi képviselőjelöltjeiket bemutatják, a listát viszont nem igazán.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Pedig a listáról is jutnak be jelöltek, ráadásul megmutatják a párton (szervezeten) belüli erővonalakat. Hiszen a lista elején lévőknek nagyobb az esélyük a mandátumszerzésre, hátrébb inkább csak jelképes helyek vannak. És most ezt meg is mutatjuk egy példán.

Balázsy a listavezető, de őt valószínűleg csak húzónévnek szánják

Szombathelyen eddig egyedül a Fidesz nyújtotta be a választási bizottsághoz a listáját, ma jogerőssé is vált a nyilvántartásba vétele, tehát ez a lista szerepel majd a szavazólapon.

Illés Károly hátradőlhet
Mészáros D. Zsolt

Az élen Balázsy Péter polgármester-jelölt áll. Et alapjában véve így szokás, az még kérdéses, hogy Balázsy beül-e képviselőnek a közgyűlésbe, ha nem nyeri el a polgármesteri széket. Az ő neve forog a legtöbbet a kampányban a Fidesz oldaláról, így húzónévnek számít, ezért is tették a lista élére.

A Fidesz a jelenlegi esélyek szerint két-három mandátumra számíthat a listáról. A második helyen Illés Károly van, ő az egyedüli, aki alpolgármesterként a Fidesz mellett maradt. Harmadik Melega Miklós , így most

borítékolható, hogy Illés és Melega tagja lesz a következő közgyűlésnek.

Illésről már írtunk, Hende Csabának benne megmaradt a bizalma, ez látszik is a bejutó helyből. Illés Károly egyéni választókerületi ellenfele Bokányi Adrienn (Éljen Szombathely) lesz, másik indulót itt még nem regisztráltak. Bokányi és Illés öt éve már összecsapott itt, akkor mintegy 70 szavazattal Illés nyert. Viszont a volt MSZP-s Kővári Attila 234 szavazatot vett el Bokányitól, így itt éles lesz a küzdelem.

Melega tavaly elbukott László Győző ellen a derkovitsi időközi választáson, most ismét ott indítják egyéniben. Ellenfele a függetlenként induló Czeglédy Csaba lesz, a választókerületben Czeglédy számít esélyesnek, így Melega harmadik helye bebiztosíthatja a képviselői mandátumát.

Lendvainak össze kell szednie magát

Matematikailag van esélye a negyedik helynek is, ezt most Rettegi Attila kapta. Rettegi a Fidesz legrégebbi szombathelyi képviselője, és némi meglepetésre a korábbi halkszavú tanáremberből a frakció megmondóemberévé vált, úgy tűnik, ezt a szerepet szánják neki továbbra is.

Ahhoz, hogy Rettegi egyéni mandátumhoz jusson, Tóth Kálmánt (Éljen Szombathely) és Kiss Norbert Lászlónét (Pro Savaria) kell legyőznie a választókerületében. Ahol öt éve a fideszes Sági József kikapott Tóth Kálmántól.

Rettegi Attilának ott kell győznie, ahol öt éve Sági József kikapott
Mészáros D. Zsolt

A lista további szereplői csak akkor kaphatnak innen mandátumot, ha az előttük lévők mindegyike bejutott egyéniben. A Fidesz listájának az is az érdekessége, hogy

Az élen a jelenlegi képviselők vannak, hátrébb az újonnan indulók, és csak olyanok vannak a listán, akik egyéniben is indulnak.

Az ötödik helyet Lendvai Ferenc kapta, ami számunkra meglepetés, Hiszen Lendvai frakcióvezető, tanácsnok, tavaly ősszel alpolgármester lett volna belőle, ha Melega győz a Derkovitson, most viszont meg kell küzdenie a mandátumért.

Lendvai 2014-ben kikapott Kelemen Krisztiántól, listáról jutott a közgyűlésbe, az idén másik választókerületben indul, Kopcsándi József ellen. Öt éve itt Kopcsándi nyert, az azóta politikából eltűnt, de egy ciklus erejéig képviselő Szakács Dávidot verte meg. Így Lendvainak össze kell szednie magát, vagy reménykedhet, hogy a listán nála előrébb állók nyernek, különben nem lesz képviselő.

Lendvainak kapaszkodnia kell
Kovács Dávid

Az Ágh-család idősebb férfitagjának, Ágh Ernőnek a hatodik hely jutott, aki öt éve nagy arányban győzött választókerületében. Most Gálffy Áron (Éljen Szombathely) és Németh László (Pro Savaria) ellen kell kiállnia egyéniben.

A várospolitikába visszatérni szándékozó Horváth Csabának a hetedik hely jutott, hogy ez a szándék sikeres legyen. 2010 és 2014 között volt már képviselő, őt 2014-ben Horváth Soma (Éljen Szombathely) verte meg nagyon egyéniben, most másik választókerületben indul, Németh Ákos (Éljen Szombathely) és Issovits-Kovács István (Pro Savaria) lesz az ellenfele.

A nyolcadik helyen Takátsné Tenki Mária áll, aki 2014-ben simán verte a belvárosban Singer Krisztiánt (Éljen Szombathely). Most a fiatal Lukács Dániel (Éljen Szombathely) lesz az egyik ellenfele. Neki is győznie kell, ha maradni akar.

A lista kilencedikje Kántás Zoltán , aki a most záruló ciklus végére Illés, Lendvai, Rettegi és Kecskés László mellett a frakció erős emberei közé tartozott. Egyéniben Putz Attila ) Éljen Szombathely) és Szijártó Zsolt (Pro Savaria) lesz az ellenfele, Kántásnak győznie kell, ha képviselő akar maradni. Öt éve egyébként ugyanitt legyőzte Németh Róbert Tibort (Éljen Szombathely).

Kecskés László (jobbra) Molnár Miklóssal néz szembe
Koszorús Veronika

A tizedik helyen van Sátory Károly , neki is két fiatallal kell megküzdenie, Nagy Donáttal (Éljen Szombathely) és Ferenczy Balázzsal (Pro Savaria). Úgy tűnik, pártja esélyesnek tartja a jelenleg is képviselő Sátoryt, listáról nem fog mandátumot szerezni.

Kecskés Lászlónak viszont nem lesz könnyű dolga. A Fidesz kemény emberének számító sebészfőorvost hátulra, a tizenegyedik helyre rakta a pártja, ám egyik ellenfele egyéniben Molnár Miklós (Pro Savaria), a másik Gömböcz Zoltán (Éljen Szombathely) lesz.

Az újaknak kapaszkodniuk és bizonyítaniuk kell

Puskás Tivadar leköszönő polgármester fiatal titkárságvezetője, Polgár Lívia van a Fidesz-lista 12. helyén, ami már abszolút nem számít befutónak. És egyéniben sem esélyes, hiszen a Joskar-Ola agilis képviselőjével, Kelemen Krisztiánnal , a jobbikos, de Pro Savaria színekben induló Szalai Bálinttal kell szembenéznie egyéniben.

Büki Zoltáné a Fidesz-lista 13. helye. Egyéniben Horváth Attilát (Éljen Szombathely) és Balassa Pétert (Pro Savaria) kellene megvernie, hogy képviselő lehessen.

A 14. helyen Janzsó Zoltán van, egyéniben Horváth Soma (Éljen Szombathely) és Horváth Ferenc (Pro Savaria) lesz az ellenfele.

A lista utolsó helyére Horváth Gábort tette a Fidesz. Neki György István Péter (Éjen Szombathely) és a képviselőként a Pro Savaria színeiben induló Koczka Tibor ellen kelleke nyernie a mandátumért. Őt 2014-ben az akkor még Fidesz-színekben induló Koczka Tibor ütötte ki, méghozzá nagyon, durván háromszor annyi szavazatot szerezve, mint Horváth.

Csak semmi változás

Összegezve, úgy tűnik, a szombathelyi Fidesz a régi embereiben bízik, a lista helyezései és az egyéni választókerületi esélyek alapján azt kell mondani, hogy

A Fidesz ugyanazokkal az emberekkel vág neki a következő ciklusnak Szombathelyen, a kérdés csupán annyi, hogy hányan kapnak közülük mandátumot.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés