Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Demokráciában vagy diktatúrában fejlődik jobban a gazdaság?

Kína éppen letarolja a világot, és náluk diktatúra van. Tényleg efelé megyünk?

A közelmúltban jelent meg írásunk Az átlagmagyar nem, csak egy szűk hatalmi elit érheti el a nyugati életszínvonalat March 07. 19:10 arról, hogy a volt szocialista országok miért nem érik utol soha a nyugati országok életszínvonalát. Mivel a cikk alatt színvonalas vita alakult ki, folytattuk a témát, és megnéztük, Miért nincs jóléti állam és magas életszínvonal Magyarországon? March 13. 19:29 hogyan alakultak ki a jóléti államok, és Magyarországnak miért sem sikerült felzárkózni közéjük.

A demokratikus országokban létrejött egy társadalmi szintű megállapodás

Most arra teszünk kísérletet, hogy megvizsgáljuk, melyik társadalmi beilleszkedés kedvez jobban a gazdaság fejlődésének és – nem utolsósorban – az életszínvonal emelkedésének.

Korábban láttuk, hogy a demokráciákban a munkáltatók úgy szerelték le a kizsákmányolás ellen tiltakozó munkásokat, hogy egyre többet fizettek nekik, plusz szolgáltatásokat, kedvezményeket kaptak. Így létrejött egy társadalmi szintű megállapodás a munkáltatók és a munkavállalók között, ennek pedig szárnyaló gazdaság és növekvő életszínvonal lett az eredménye.

Kína lassan bekebelezi a világot

De most, a 21. század elején azt látjuk, hogy a demokratikus országokban sorra alakulnak ki a gazdasági válságok, ennek következtében erősödnek a szélsőségesek és a populisták. Eközben a jelenleg is magát kommunistának valló Kína lassan bekebelezi a világot. Afrikát már gyakorlatilag lenyelte, Dél-Amerikában is jelen vannak, és már az Európai Unió befolyásolásán dolgoznak, és technológiájuk is a lefejlettebbek között van.

Pedig Kínában kommunista diktatúra van, hivatalosan állami tulajdonban vannak a vállalatok és mindenről a kommunista párt vezetői döntenek. Hogyan lehet, hogy mégis ekkora fejlődést értek el?

A válasz nyilván sokrétű, de ha a vezetési módszerek felől nézzük, viszonylag egyszerű. A kulcsszó a globalizáció és az online hálózatok összessége.

Villámgyors reagálás, azonnali cselekvés

Ma már a gazdaság is online működik, plusz létrejöttek a transznacionális nagyvállalatok, ezeket nevezzük a köznyelvben multiknak. A transznacionális nemzeteken átívelőt jelent, vagyis azt, hogy ugyanaz a vállalat a világ több országában is működik.

Ezek a nagyvállalatok villámgyorsan tudnak alkalmazkodni a piac hullámzásaihoz, a változó körülményekhez. Láttunk már olyat, hogy nagyon rövid idő alatt vonulnak ki Viszlát, Vögele! - A cég lehúzta a rolót Szombathelyen 2019. August 23. 16:00 egy adott országból, azt is, hogy ha az érdekük úgy kívánja, az egész könyvelésüket átviszik a kontinens túlsó felére, Papíron Írországba költözik az Aptiv jó része, ami újabb mély sebet ejt a szombathelyi költségvetésen January 27. 19:08 hogy az ottani kedvezőbb feltételek alapján adózzanak. És az offshore cégeket meg se említettük, amikor csak a névleges központ van egy adóparadicsomnak számító országban.

Egy demokratikus országban viszont az állam nem képes ilyen gyors intézkedésekre. A demokrácia lassú és macerás, a jogszabály-módosításokat elő kell készíteni, meg kell szavaztatni a választott képviselőkkel, majd végig kell vinni az intézményrendszeren.

Kína klasszikus imperialista (terület- és befolyásszerző) politikát folytat

Egy diktatórikus, parancsuralmi módszerekkel működő országban ez a folyamat egyszerűen nincs. Legfelül kiadják az utasítást, és azt azonnal teljesíteni kell, különben jön a retorzió.

Így működik Kína, az elvileg kommunista ország klasszikus imperialista (terület- és befolyásszerző) politikát folytat az állami nagyvállalatokon keresztül. Vagyis, a nagyvállalatok is az állam, pontosabban a felső vezetők érdekeit szolgálják.

Ebből a szempontból úgy tűnik, a diktatórikus berendezkedés kedvez a gazdaság fejlődésének, nincsenek „felesleges” körök, minden megvan pillanatok alatt.

De mi a helyzet az életszínvonallal?

Tény, hogy a kínaiak sokkal jobban élnek, mint akár 20 évvel ezelőtt. De hiába lesz hamarosan Kína a világ vezető gazdasági hatalma, az átlag kínai állampolgár nem él, és nem is fog olyan életszínvonal élni, mint a jóléti országok. Az állam vezetőinek nem ez a szempontjuk, az esetleges elégedetlenségeket le tudják törni más, olykor karhatalmi eszközökkel.

Ebben a társadalmi-gazdasági modellben pedig megvalósul az, amiről sorozatunk első cikkében Az átlagmagyar nem, csak egy szűk hatalmi elit érheti el a nyugati életszínvonalat March 07. 19:10 írtunk. Az ilyen országokban csak egy réteg érheti el a nyugati életszínvonalat, sőt, meg is haladhatja, maga az ország és lakosainak többsége nem.

De akkor mi a válasz a címben foglalt kérdésre? Ha csak a gazdasági sikert, a prosperitást nézzük, akkor a diktatórikus berendezkedés előnyben van. De ha az életszínvonalat is, akkor már a demokratikus országok vezetnek, a maguk rengeteg nyűgével, bajával.

A demokrácia fejlődőképes, igaz, macerás, bonyolult, de ahogyan állítólag Churchill mondta: „A demokrácia a legrosszabb kormányzási forma – nem számítva az összes többit, amellyel az emberiség időről időre megpróbálkozott.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény

Tovább az oldalra