Veszélybe került a szárnypróbálgató gólya Pósfán

Valószínűleg egy baráti társaságnak köszönheti az életét egy gólyafióka, ami a fészekből egyenesen a 86-os út mellé szállt le. A pósfaiak szakember tanácsa alapján pihentették a madarat, ami erőt gyűjtve visszaszállt a fészekbe.
Szerencsésen végződött egy kisgólya első szárnypróbálgatása Pósfán. A 86-os út melletti fészekből éppen a nagy forgalmú útra szállt le a tudatlan és még nem kellően erős fióka. Szerencséje volt, segítőkész emberek észrevették és egy kis kocsmáztatás után visszaszállhatott a fészkére. Az esetet Csóka Tamás mesélte el a nyugat.hu-nak, akitől fényképeket is kaptunk a madárról.
A 86-os főút mellé szállt le a kisgólya
A 86-os főút mellé szállt le a kisgólya
Csóka Tamás

A barátaimmal a kocsmaudvarról azt figyeltük, hogy a négy fiatal gólya hogyan próbálja elsajátítani a repülés tudományát. Szerencsétlenségükre nagyon szeles időt választottak a gyakorlásra. Az egyik fióka miután elvétette a fészekre landolást, a forgalmas 86-os út melletti árokba pottyant. Barátaim átkergették az út túloldalára, hogy kevésbé veszélyes helyen tudjon erőt gyűjteni. Sajnos mindenáron a kamionok között szeretett volna sétálgatni, ezért inkább behoztuk a zárt kocsmaudvarra. Amíg a madarunk pihent elkezdtünk telefonálgatni

- elevenítette fel a történteket a pósfai hírmondóként is ismert férfi. -

A tudakozón keresztül először az egyik állatvédő egyesületet próbáltuk elérni, sikertelenül. A polgármester a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet hívta, én pedig az Őrségi Nemzeti Parknál egy kedves hölggyel beszéltem.

Videó a rossz helyen landolt pósfai kisgólyáról

Mindkét helyen azt a tanácsot kaptuk, hogy a viszonylag zárt udvaron hagyjuk pihenni a gólyát, ha erőre kap és a szél is gyengül, akkor valószínű vissza tud repülni a fészekbe. 20-25 perc sétálgatás után felszállt egy melléképületre, onnan újabb lendülettel egy félkört leírva nagyon közel került a fészekhez, de a landolást ismét elvétette. Amíg újabb erőt gyűjtött, mi folyamatoson távol tartottuk a nagy forgalomtól. Az első földön landolás után két órával végül sikerült visszarepülni a fészekbe a testvéreihez, akik hangos kelepeléssel üdvözölték a társukat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Így falatoznak a gólyafiókák a Chernel-kertben (videó)

Egy napos és másfél hetes gólyafiókákat nézhettünk meg közelről a kőszegi Chernel-kertben. Megörökítettük azt is, hogyan kelepelnek a tojásból nemrég kikelt apróságok.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű