A grafikus, akit mindenki ismer valahonnan – Bonyhádi Károly kiállítása a SEK-en

Hétfőn délután az érdeklődők megtöltötték az egyetem galériáját, és nem véletlenül.

Meglehetősen sokáig tudnánk sorolni azokat a magyar énekeseket, akiknek a nevét mindenki ismeri, de ha csak egyetlen számcímet kellene említeni tőlük, már bajban lennénk.

Ennek pont az ellenkezője igaz Bonyhádi Károlyra, akinek a munkáival minden szombathelyi találkozik nap mint nap, csak éppen nem tudja, hogy ki áll mögöttük.

Bonyhádi Károly kiállítása
Mészáros D. Zsolt

A hasonlat annyiban sántít, hogy Bonyhádi az egyik legismertebb – és elismertebb - Vas megyei grafikus, így ismeretlenségről nehéz lenne beszélni.

Így aztán nem véletlen, hogy az ELTE SEK Zero galériája hétfő délután a kiállításmegnyitón szinte teljesen megtelik érdeklődővel.

Bonyhádi Károly kiállítása
Mészáros D. Zsolt

Vannak itt diákok, oktatók, szakmabeliek, ismert közéleti személyiségek, és érdeklődők, talán rajongók is.

„Nyáron keresett meg Bordács Andrea tanszékvezető, hogy lenne-e kedvem tipográfiát tanítani az egyetemen. Kicsit gondolkodtam, mert állandó időzavarban vagyok, de aztán úgy döntöttem, ezt is ki kell próbálni, így szeptember óta itt tanítok. A kollégáim nagyon szeretik a színházi plakátjaimat” – mondja lapunknak Bonyhádi, amivel megindokolja a helyszínt, és azt, hogy miért ezek a plakátok dominálják a galéria falait.

Bonyhádi Károly kiállítása
Bonyhádi Károly
Mészáros D. Zsolt

A művek mintegy három évtizedes munkásságot ölelnek fel.

Fűzfa Balázs egyetemi docens nyitóbeszédében egyrészt a klasszikus, könyvek, betűk és a belőlük fakadó harmónia és a fenyegető „őrült világ” kontrasztját emeli ki, másrészt beszél Bonyhádi Károly alkotói módszeréről is:

Bonyhádi Károly kiállítása
Mészáros D. Zsolt

„Az ő logói, plakátjai és könyvborítói ugyanis sejtéseket fogalmaznak meg nekünk a jövőről. Úgy tesznek, mintha a múltról, valaha volt művekről szólnának, miközben éppenséggel a jelenről és a jövőről fogalmaznak meg tűpontos sugallatokat a képalkotás nyelvén. Könnyű nekik: egy másodperc törtrésze alatt el tudják mondani azt, amihez nekünk, irodalmároknak el kell olvasnunk egy egész regényt vagy drámát. Hiába vagyunk betűfalók, ez akkor is legalább 3-4 nap. Persze Károly barátunk is elolvassa ezeket, és aztán persze ő is körülbelül 3-4 napig gondolkodik, és egyszer csak rajzol nekünk valami olyasmit, ami elmondja ugyanazt másképpen: egy pillanatban egy egész regényt… Mi meg szerencsések vagyunk, hogy úgy beszéli el nekünk a lényeget – ami persze örökké saját magunkról szól –, hogy nagyjából fel is fogjuk, s talán még meg is értjük.”

Bonyhádi Károly kiállítása
Bordács Andrea, Bonyhádi Károly, Fűzfa Balázs és Szabó Tibor a megnyitón
Mészáros D. Zsolt

Az eseményen jelen van Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója is, aki azt emeli ki, hogy a plakátok arról tanúskodnak, hogy alkotójuk „szívesen tolja Thália szekerét”, amiért köszönet jár, és megtudjuk azt is, hogy gyakorlatilag minden plakátja tetszést aratott a társulatnál.

Bordács Andrea azt emeli ki, hogy a színházi plakátok révén az is találkozik az utcán a művészettel, aki még színházba sem jár, így „Károly munkássága Szombathely vizuális arculatát is meghatározza”.

Bonyhádi Károly kiállítása
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Bonyhádi Károllyal 2021 nyarán készítettük egy hosszabb születésnapi interjút „Nem is én csinálom a művet, hanem ő engem” – Születésnapi beszélgetés Bonyhádi Károllyal 2021. June 27. 18:57 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra