Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Grecsó Krisztián: Ha befejezek egy regényt, annyira elkeseredem, mert írhatom a következőt

Kint nyálkás, semmirevaló egy este, bent a WSSZ kamaratermében kisebb csodával felért, hogy kortárs irodalom hívószóra összejött a teltház. A vendég Grecsó Krisztián író, költő, zenész, az Élet és Irodalom prózarovatának szerkesztője.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lévai Balázs spontán közvélemény-kutatásából aztán az is kiderült, hogy a nézők háromnegyede olvasott már életében legalább egy Grecsó regényt. A legújabbat, a kötelező olvasmánynak feladott Jelmezbált is sokan összerakták már maguknak, merthogy ez a bűnügyi regény felér egy felnőtt puzzle-val, komoly energiákat igényel a szereplők közti rokoni és egyéb viszonyok beazonosítása. Novelláskötetként is olvasható, de cefetül figyelni kell, visszalapozni, ha össze akarjuk rakni a teljes történetet. Segítségként annyit, az író Facebook oldalán fent van a családfa!

Kötelező olvasmány - Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Grecsó és Jordán
Vágvölgyi Bálint
Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Erről beszélgettek, a szerző, Lévai Balázs és Jordán Tamás, de olyan hangulatban és jókedvvel, hogy még vagy egy-két órát elhallgattuk volna őket. Talán egy forró tea hiányzott még a tökéletességhez.

Tegyük hozzá, ez a zakós-pulcsis fiatalember a legnépszerűbb kortárs szerzők egyike, aki, hiába van túl öt regényen, csak idén töltötte be a negyvenet. Ahogy Lévai Balázs találóan meg is jegyezte, még 20-25 évig fogják irodalmi körökben fiatal írónak hívni.

Kötelező olvasmány - Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Kötelező olvasmány - Grecsó Krisztián: Jelmezbál
Vágvölgyi Bálint

Szolgálati közleményként Jordán Tamás bejelentette: „Mától Budapest 2 óra!” Mindenki kapcsolt. Áder János: Az M86-os felavatásával beteljesült egy európai álom 2016. October 25. 19:09 Grecsó és Lévai Szombathelyre jövet még vágyakozva nézték azt az útszakaszt, amit tegnap avattak, de visszafelé már az új 86-oson mennek. Merthogy átadták, tényleg.

Grecsó világa olyan, térjünk rá a Jelmezbálra, mint egy ház, amibe ha belépünk, további ajtók nyílnak, egyre beljebb és beljebb jutunk, de mindig ugyanabban a lakásban járunk. Ez a világ a Viharsarok, Szegvár, ahol született, ahonnan a családtörténetei származnak. Bár, jegyezte meg Grecsó, már a Jelmezbálban is „elfogyott a hazai”, rég nem csak ebből a világból építkezik. Egyik regénye átnyúlik a másikba, mint egy patchwork, ahány regény annyi folt, ami összességében egyszer majd kiad egy közös munkát. Nem véletlenül Szabó Magda a példaképe, az ő életműve is hasonlóan építkezik, van egy mag, ami végigvonul az életművön, gyökerek, amik állandóak, karakterek, amik állandóan visszatérnek, hol barátként, hol szeretőkét, hol anyaként.

Megírta, leadta, aztán Darvasi javaslatára átírta

A Jelmezbált kétszer szerkesztette át. Leadta, aztán visszavette a kiadótól. A többi regényével is megtette ugyanezt, az oka, hogy amikor leadja a regényét, akkor jön meg az a külső nézőpont, amivel érdemes újraolvasni. Darvasi László szerkesztette a kéziratot, most miatta hívta vissza az első kéziratot, az ő tanácsára bonyolódott meg ennyire a történet, a kiadó javaslatára pedig kikerült belőle a családfa.

Grecsó most épp regény utáni állapotban van, ilyenkor színdarabot ír

Mert, ahogy meséli:

Ha befejezek egy regényt, annyira el vagyok keseredve attól a gondolattól, hogy újat kell kezdenem, és ami megint 2-3 év munka, hogy szomorú leszek. Olyankor el szoktam vállalni egy színházi munkát. A színészekkel, rendezőkkel, zeneszerzőkkel annyira könnyű együtt dolgozni, az ember egoját rendesen helyre teszik:) És mire eljutunk oda, hogy eljön a bemutató ideje, én már alig várom, hogy visszatérhessek egy regényhez.

Így született meg A Pál utcai fiúk színpadi adaptációja, Dés Lászlóval, a Vígszínházban. És most Hrutka Róberttel közösen készül egy darabra, ami mi másról, egy fiú és egy lány találkozásáról szól, két színésszel, akik négy-öt karaktert formálnak meg, és adott színészekre írta őket: Mészáros Blankára, és Nagy Dániel Viktorra. Sopsits Árpád rendezi majd.

Végezetül elmesélte, ha végez a színházi munkával újra nekiáll írni, méghozzá a Jelmezbál párregényét. Mint egy fogaskerék úgy fog belekapcsolódni ebbe a mostani írásba, időrendben a Jelmezbál a 7. fejezetnél ér véget, ezzel fogja indítani az újat. Így a Grecsó-univerzum egyszer majd lassan összeér.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés