Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Harmadik oltás a negyedik hullám előtt

A kormány áthárítja az újabb oltás megválasztásának felelősségét az orvosokra.

Nehéz hetek előtt állnak az oltásszervezők, ha teljesíteni akarják Orbán Viktor Augusztus 1-től indul Magyarországon a harmadik oltás July 16. 07:40 miniszterelnök pénteken bejelentett céljait. A kormányfő ugyanis azt mondta: a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től – írja a Népszava - A harmadik oltás felvételére – mondta a miniszterelnök – a második után négy hónappal lesz lehetőség, de ettől orvosi javaslatra el lehet térni. Az is az orvos döntésétől függ, hogy kit, mivel oltanak.

A bejelentés egyik legnagyobb kérdése az – véli a lap -: a döntési joggal felruházott orvosok mi alapján javasolhatják majd bárkinek, hogy a második oltás után mikor kaphat harmadikat és az milyen típusú legyen? Szabadon kell dönteniük vagy kapnak szakmai protokollt? A háziorvos vagy az oltópontokon dolgozó doktor dönthet majd erről?

A Népszava ezeket a kérdéseket is megpróbálta tisztázni, megkeresték a humántárcát és az operatív törzset is, ám csak annyit írtak: a részletekről időben adnak tájékoztatást. Kérdéseiket feltetették egy nagyobb kórház oltópontján és érdeklődtek háziorvosoknál is. A legtöbben azt válaszolták: péntek reggel, a miniszterelnöktől hallottak először arról, hogy lesz ilyen feladatuk. A kórházi oltópont vezetője abban bízott, hogy mivel augusztus elsejéig még van két hosszú hét, addig talán minden részlet kiderül.

– Az nagyon jó, hogy végre bejelentette a harmadik oltás lehetőségét a kormányfő – reagált a Népszavának Falus András immunológus professzor. Arra a kérdésre pedig, hogy melyik vakcinára melyik oltással lehet ráoltani, azt felelte: még nincs kellő tudományos tapasztalat, de nemzetközileg is az a vélemény, hogy az mRNS oltásokkal (Pfizer, Moderna) lehet alkalmas erre. A vektoros vakcinák esetében (AstraZeneca, Janssen, Sputnyik) nem szerencsés újabb vektorost adni, mert a vektorra is kialakul egyfajta „érzékenység.” Ezekre is ajánlható a mRNS vakcina.

A Sinopharmra valószínűleg nincs értelme rátenni egy újabb Sinopharmot, mert kiszámíthatatlan, hogy mekkora immunitás épült fel az eddigiekben az érintettekben. A legvalószínűbb jó megoldás, ha ők harmadik vakcinaként egy Pfizert kapnak. Ezt követően pedig néhány hét múlva meg kellene mérni az antitestszintet és annak függvényében dönteni, szükséges-e számukra egy második Pfizer oltás is.

Falus András szerint ezeket a kontroll vizsgálatokat térítésmentesen kellene biztosítani. „Sőt a mai bejelentés alapján evidensnek tartom, hogy erre kell lennie központi finanszírozásnak. Iszonyú sürgős lenne, hogy az a félmillió idős ember, aki a kínai gyártó adatközlése ellenére is, Sinopharmot kapott, mielőbb megkapja az újabb oltását, mert a delta vírus, már ott van Szlovákiában, Ausztriában és hatszor olyan gyorsan fertőz, mint az eredeti vuhani.” – fogalmazott.

A lap azon kérdésre, hogy annak is ajánlja-e harmadik oltást, aki például az év elején kapott Pfizert, azt mondta: akinek van két oltása, az nagy valószínűséggel védett a delta ellen is. Ha valaki ennek ellenére megfertőződik enyhe lefolyású megbetegedésre számíthat. Valószínűleg azonban egy év múlva, ahogyan az influenza-oltásoknál szokásos, mindenkit újra kell majd oltani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra