Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Három vakcina delta variáns elleni hatékonysága

Egyre több adat érkezik arról, hogy a vakcinák milyen hatékonysággal védenek a delta variánsa ellen.

Az új koronavírus Indiából indult delta variánsa letarolta a világot: a legtöbb országban kimutathatóan jelen van, és egyre több országban válik dominánssá, kiszorítva a korábban uralkodó alfa, vagyis brit variánst.

Ez történt az Egyesült Királyságban is, ahol mára az új fertőzések csaknem száz százalékát a delta variáns okozza, de az Egyesült Államokban is hasonló a helyzet, ahol az új fertőzések 82 százalékáért és a kórházi esetek növekvő számáért is ez a variáns felel – írja a hazipatika.com .

Nem véletlen, hogy egyre több kutatás igyekszik kideríteni, hogy az egyes vakcinák "élesben" , vagyis nem laboratóriumi körülmények között milyen hatékonysággal védenek a koronavírus-fertőzéstől és COVID-19 okozta súlyos megbetegedéstől.

A Healthline összefoglalta, hogy a jelenleg hozzáférhető adatok és eredmények alapján miként alakul az Egyesült Államokban oltásra használt három vakcina - amivel egyébként Magyarországon is immunizálnak -, a Pfizer-BioNTech, a Moderna és a Janssen kiváltotta immunvédelem az alfánál legalább hatvan százalékkal, egyes becslések szerint kétszer fertőzőképesebb delta variáns esetében. Ami ráadásul - ahogy a Kínai Orvostudományi Akadémia nemrégiben készült tanulmányából kiderül -  körülbelül ezerszer magasabb vírusterhelést okozhat, mint a korábbi SARS-CoV-2 változatok. 

Pfizer-BioNTech

A Pfizer-BioNTech mRNS-alapú oltóanyaga volt az első, amit sürgősségi felhasználásra engedélyeztek az Egyesült Államokban. Azóta számos tanulmány foglalkozik vele, hogyan alakul a hatékonysága élesben, a különféle variánsokkal szemben. Az egyes adatok azonban országonként, földrészenként eltérőek lehetnek, és folyamatosan változnak, ahogy a vírus is - hívják fel rá a figyelmet a szakemberek.

A Public Health England (PHE) angliai eseteken alapuló elemzése szerint a két Pfizer-BioNTech-részoltás 80 százalékos hatékonysággal előzte meg a delta variáns okozta fertőzést, míg a tünetekkel járó megbetegedések esetében 88, a kórházi kezeléssel végződő megbetegedések esetében pedig 96 százalékosnak bizonyult. (A részleges immunizálás, vagyis egyetlen adag Pfizer-vakcina csak 33 százalékos védelmet nyújtott a tüneteket okozó megbetegedéssel szemben.)

Egy, a Nature folyóiratban publikált tanulmány szerzői hasonló következtetésre jutottak: a teljesen beoltottak esetében a vakcina 95 százalékos hatékonysággal előzte meg a fertőzést. Ugyanakkor azt is megállapították, hogy a delta variáns kevésbé érzékenyen reagált a fertőzésen átesetteknél kialakult természetes immunvédelemre, így véleményük szerint ők "nem biztos, hogy védettek a delta variáns okozta újrafertőződéssel szemben" .

Egy, még szakmailag nem lektorált kanadai tanulmány 87 százalékosra, egy skóciai kutatás pedig 79 százalékosra becsülte a vakcina hatékonyságát a delta variánssal szemben 14 nappal a második dózis beadása után. Izraelben ugyanakkor a július végi eredmények arra utalnak, hogy a vírusfertőzést már csak 39 százalékban előzi meg ez a védőoltás, a korábban közölt 64 százalékkal szemben.  A súlyos megbetegedések tekintetében azonban továbbra is igen magas, 92 százalékos hatékonyságról számoltak be. 

Közben a Pfizer és a BioNTech az közös oltóanyag harmadik adagjának fejlesztésén dolgozik, amit már célzottan a delta variáns elleni emlékeztetőnek szánnak. Ahogy arról korábban már írtunk, a Pfizer sürgeti a harmadik részoltás engedélyezését az Egyesült Államokban, arra hivatkozva, hogy a jelenlegi adatok alapján a vakcina hatékonysága hat hónappal a második részoltást követően csökken, ezzel párhuzamosan emelkedik az újrafertőződés kockázata. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) és az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) viszont egyelőre nem tartja indokoltnak emlékeztető oltás beadását. 

Moderna

A Pfizerhez hasonlóan a Moderna is vizsgálja, mikor lehet szükség egy harmadik, emlékeztető dózisra a teljesen beoltottaknál. A vállalat laboratóriumi vizsgálata arra utal, hogy a Moderna oltóanyaga megfelelően véd a delta-, és más egyéb, vizsgált variánsok ellen, de kisebb mértékben, mint az alfa variánssal szemben. Ugyanakkor érdekes módon a delta ellen hatékonyabbnak bizonyult, mint a béta (vagyis a dél-afrikai) variáns ellen, ám ezeket az adatokat még nem lektorálták. Ahogy nem említettek egyértelmű hatékonysági szintet sem.

Ugyanaz a szakmailag még nem lektorált kanadai tanulmány, amely a Pfizer-BioNTech vakcinát 87 százalékos hatékonyságúnak találta, a Moderna oltóanyagánál - egy dózis után - 72 százalékos hatékonyságot említ a delta-variánssal szemben. 

Egy New York-i kutatók által végzett kis laboratóriumi vizsgálat szerint a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinája egyaránt 94-95 százalékos hatékonysággal képes megelőzni a delta variáns okozta megbetegedést.

Janssen

A Janssen (Johnson&Johnson) egydózisos oltoóanyagának sürgősségi felhasználását februárban engedélyezték az Egyesült Államokban. A cég közleménye szerint már vizsgálja egy második, emlékeztető dózis szükségességét.

Egy nemrégiben végzett klinikai vizsgálat szerint ez a vakcina 85 százalékos hatékonysággal előzte meg a COVID-19 okozta súlyos megbetegedést, és "erős, tartós" védelmet biztosított a kórházi kezelés és a halálozás ellen. Azt is kimutatták, hogy a delta variáns ellen erősebb semlegesítő antitestválaszt generál - ez megakadályozza, hogy a vírus megfertőzze az egészséges sejteket -, mint a béta-változat ellen.

Egy 20 ember bevonásával végzett vizsgálat időközi eredményei azt mutatták, hogy a Janssen-vakcina 29 nappal az oltást követően eredményesen képes felvenni a harcot a delta variáns ellen, idővel pedig ez csak javul, emellett Mathai Mammen, a Johnson&Johnson kutatás-fejlesztésért felelős globális vezetője szerint "tartós, különösen erős sejtes immunválaszt" is megfigyeltek.  

Egy másik, a bioRxiv preprint adattárban közzétett tanulmány a vakcina 67 százalékos hatékonyságáról ír, ám mivel ezt rendkívül kisszámú résztvevő - mindössze 27 ember - bevonásával állapították meg, a kutatók szerint nem biztos, hogy pontosan tükrözi az oltóanyag valós életben mutatott teljesítményét.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19